Події

“Опромінення та паніка”. Окупанти залишили ЧАЕС

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Російські окупанти без засобів захисту копали окопи у найзабрудненішому місці Зони відчуження – Рудому лісі.


 


Російські окупаційні війська після оголошення про відхід до Білорусі для перегруповання сил уже залишають Чорнобильську зону. За повідомленнями ЗМІ, окупанти взаємодіяли з ґрунтом у Рудому лісі, який прийняв на себе найбільший радіаційний удар після аварії. Ймовірно, їх було опромінено – у центрі радіаційної медицини у білоруському Гомелі помічають транспорт із російськими військовими. 1News розповідає подробиці.


 


 


Окупанти підписали “акт прийому та передачі охорони” ЧАЕС


 


Одним із підсумків переговорів між Україною та Росією у Стамбулі стала заява російської сторони про зниження активності бойових дій на київському та чернігівському напрямку. Спочатку Москвою це подавали як акт доброї волі, а не неможливість досягти своїх цілей у цьому регіоні, тобто взяття Києва.


 


Потім у Міноборони РФ заявили, що досягли всіх своїх цілей на півночі України, серед яких, як там заявили 31 березня, “припинення діяльності п’яти київських біолабораторій”. Головною метою тепер називається “звільнення Донбасу” і відведені окупаційні сили будуть перегруповані та кинуті на схід і південь України.


 


Однак у Міноборони України вважають, що Росія не відмовилася від спроб захопити чи оточити Київ і Чернігів та відводить підрозділи, які зазнали найбільших втрат, щоб їх доукомплектувати.


 


Незважаючи на заяви Росії, протягом доби після переговорів на околицях Києва було чути безперервні артилерійські залпи і вдень, і вночі. Крім того, Київ, Чернігів і навколишні населені пункти зазнавали російських ракетних ударів.


 


Увечері 30 березня агентство AFP та телекорпорація CNN з посиланням на джерела у Пентагоні повідомили, що російські окупанти почали залишати Чорнобильську атомну електростанцію та відходити на територію Білорусі.


 


“Чорнобиль – одне з тих місць, де [окупанти] починають переміщати частину своїх військ, [вони] залишають Чорнобильську АЕС і йдуть до Білорусі. Ми думаємо, що вони йдуть. Але я не можу сказати, що вони вже пішли”, – сказало джерело AFP.


 


Російські війська захопили Чорнобильську АЕС у перший день війни – 24 лютого. З того часу на станції майже місяць працювала та сама зміна. Вже 14 березня в МАГАТЕ заявили, що через ментальну та фізичну втому персонал ЧАЕС більше не проводить ремонт та технічне обслуговування обладнання.


 


Тільки в останніх числах березня Чорнобильській АЕС вдалося доставити нову зміну працівників. Наразі там нових 59 фахівців, з яких шість осіб – жінки. Про це повідомив голова Державного агентства з управління зоною відчуження Євген Крамаренко.


 


Виведених із ЧАЕС фахівців доставили до Славутича. Нині із ними працює психолог. За словами Крамаренка, персонал не зазнавав фізичного насильства з боку російських військових, проте окупанти чинили сильний психологічний тиск.


 


Ближче до вечора 31 березня держкомпанія Енергоатом повідомила, що підтвердилася інформація, що окупанти двома колонами, що захопили Чорнобильську АЕС та інші об’єкти в Зоні відчуження, а також Славутич, вирушили в бік українського кордону з Білоруссю.


 


Як повідомляє Енергоатом, залишаючи електростанцію, окупанти склали “Акт прийому та передачі охорони Чорнобильської атомної електростанції”. У ньому йдеться, що “претензій з боку адміністрації об’єкта, що охороняється, щодо військ національної гвардії РФ немає”.


 


 


Опромінення окупантів у Зоні відчуження


 


Для відходу з території Зони відчуження є дві причини, заявив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко. По-перше, це ротація, а по-друге – реальне опромінення частини російських військових.


 


“Як уже повідомили представники Енергоатому, росіяни зібрали працівників АЕС і сповістили, що вони йдуть. Насправді вони залишають місто Славутич і станцію. По-суті, ми можемо говорити, що росіяни, дійсно, залишають Чорнобильську зону”, – сказав він в ефірі телемарафону.


 


На думку радника МВС, серед росіян очевидна паніка та нерозуміння того, що солдати потрапили в ситуацію, якої вони навіть теоретично не очікували.


 


“І факт, що сім автобусів із солдатами відвезли до реабіологічного центру в Гомелі, призвів до панічних настроїв серед того контингенту, який знаходиться у Чорнобилі чи біля”, – пояснив Денисенко.


 


На його думку, “в цьому контингенті розпочалася радіаційна паніка”. “Я думаю, що тримати далі цих людей навряд чи була можливість керівництва їхніх підрозділів”, – сказав радник голови МВС.


 


Щодо відведення військ Денисенко уточнив, що воно, дійсно, відбувається у Київській області, але поки що рано говорити про серйозне відведення у Чернігівській, що більше нагадує ротацію чи перегруповання.


 


Минулого тижня з’явилася непідтверджена інформація про те, що окупанти копають окопи у Рудому лісі. Сьогодні Енергоатом заявив, що інформація про фортифікаційні споруди та окопи в найбільш забрудненому місці Зони відчуження підтвердилася.


 


“Недивно, що окупанти отримали значні дози опромінення і запанікували за перших ознак хвороби. А проявилася вона дуже швидко. Серед військових почав назрівати майже бунт, і вони почали збиратися звідти”, – йдеться у повідомленні Енергоатому.


 


Напередодні білоруські ЗМІ повідомили, що в Гомель приїхали близько семи медичних ПАЗів до Республіканського науково-практичного центру радіаційної медицини та екології людини.


 


“З фотографії видно, що в машинах видно людей. Зазначимо, що до цього центру на регулярній основі привозять російських солдатів”, – йдеться в повідомленні порталу Белорусский Гаюн, який відстежує переміщення російських військ у Білорусі.


Ймовірно опромінені у Чорнобилі російські військові


 


Раніше агентство Reuters писало з посиланням на співробітників ЧАЕС, що російські окупанти в Рудому лісі не використали жодних протирадіаційних засобів. Співрозмовник агентства назвав це “самовбивством”, оскільки радіоактивний пил, який вони вдихали, міг викликати внутрішнє опромінення організму.


 


“Велика колона військової техніки проїхала дорогою відразу за нашим об’єктом, і ця дорога проходить повз Рудий ліс. Конвой підняв великий стовп пилу. Багато датчиків радіаційної безпеки показали перевищення рівня”, – розповів один із співробітників ЧАЕС.


 


 


Реакція соцмереж на окупантів у Рудому лісі


 


У соціальних мережах діям окупантів дуже здивувалися як в Україні, так і в Росії. Про радіаційну небезпеку Чорнобильської зони та Рудого лісу зокрема відомо у всьому світі, а в країнах колишнього радянського табору – й поготів.



 


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button