Події

Мовний закон порушили у двох українських вишах – Іноземцям викладали російською – 1News

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Відповідно до норм чинного законодавства, з 2020 року навчання студентів має здійснюватися державною, англійською або іншими офіційними мовами ЄС


112ua.tv

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень зафіксував порушення мовного законодавства Запорізьким державним медичним університетом та Одеським національним медичним університетом. Про це йдеться на сайті Уповноваженого із захисту державної мови.

“Зміст зафіксованих порушень полягає в тому, що у 2020 році набір іноземців та осіб без громадянства на навчання у цих двох університетах проводився на акредитовані спеціальності з викладанням навчальних дисциплін російською мовою, а відповідно до норм чинного законодавства, з 2020 року навчання студентів має здійснюватися державною, англійською або іншими офіційними мовами Європейського Союзу”, – сказав Кремінь.

Зазначається, що Запорізький державний медуніверситет у 2020 році здійснив набір на навчання за спеціальністю 226 “Фармація” з викладанням навчальних дисциплін російською мовою 67 громадян Болгарії.

Водночас Одеський національний медуніверситет набрав на навчання з викладанням російською мовою громадян Азербайджану, Білорусі, Ємену, Марокко, Молдови, Нідерландів, Росії, Сирії, Туреччини – загалом 78 осіб.

1News за темою: Як легко перейти на українську: Мовний омбудсмен надав поради

Крім того, як зазначено в листах цих ВНЗ, у 2021 році набір іноземців та осіб без громадянства на навчання з викладанням навчальних дисциплін російською мовою припинено.

Нагадаємо, раніше мовний омбудсмен Тарас Кремінь назвав ворогами країни всіх, хто вважає українізацію примусовою. Кремінь заявив, що в основі його діяльності лежить принцип “лагідної українізації”.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button