Події

Контррозвідка СБУ викрила схему закупівлі зброї для Ірану

Зловмисники створили тіньову систему незаконних переказів та переведення в готівку коштів всупереч вимогам законодавства України та поза контролем органів фінансового моніторингу

Контррозвідка СБУ припинила діяльність міжнародного угруповання, яке забезпечувало фінансування незаконних операцій із придбання в Україні товарів військового призначення для реалізації до санкційних країн.

Про це повідомляє 1NEWS.

Для фінансування оборудок використовувались фірми з ознаками фіктивності, зареєстровані в Україні, Ірані, Туреччині, країнах Балтії та офшорах. Зловмисники створили тіньову систему незаконних переказів та переведення в готівку коштів всупереч вимогам законодавства України та поза контролем органів фінансового моніторингу.

За інформацією спецслужби, протиправна діяльність є частиною неофіційної фінансово-розрахункової системи “хавала”, яка є незаконною альтернативою офіційним платіжним системам.

Під час проведення обшуків за місцями функціонування так званих бек-офісів “хавали” та проживання зловмисників на Київщині та Дніпропетровській області, правоохоронці вилучили фінансову документацію, печатки і бланки іноземних суб’єктів господарювання, ключі доступу до систем клієнт-банк, обчислювальну техніку, матеріальні і оптичні носії інформації та мобільні пристрої. Також виявлено гроші у сумі майже 600 тисяч доларів США та 235 тисяч євро.

Наразі у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину організованою групою), ч. 2 ст. 201 (контрабанда), ч. 2 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України, тривають невідкладні слідчі дії.

Вирішується питання щодо накладення арешту на вилучені кошти.

Джерело: УНН
Back to top button