Ексклюзивне

Заступника міністра агрополітики звинуватили у корупції

8 лютого під час виступу з трибуни Верховної Ради позафракційний депутат, представник групи «Укроп» у Верховній Раді Віталій Купрій заявив про відновлення корупційних схем у «Держгеокадастрі» під керівництвом Першого заступника Міністра агрополітики Максима Мартинюка.

 

Купрій нагадав, що Мартинюк був призначений керівником Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру одразу після Революції Гідності. «Незважаючи на відсутність результатів на попередній роботі, минулого року чиновник отримав кар’єрне зростання та обійняв посаду Першого заступника Міністра аграрної політики і продовольства. Після цього він відновив старі корупційні схеми в відомстві, змушуючи керівників регіональних відділень Держгеокадастру надавати землю за непрозорими умовами та навіть забирати її у воїнів АТО», – заявив депутат.

Купрій стверджує, що має докази протизаконного надання десятків гектарів земель керівником Волинського управління Держгеокадастру Василем Василенком. «Звичайно ж за згодою Мартинюка. Однак Заступник міністра жодним чином не відреагував навіть на рішення судів, які визнавали дії його волинського підлеглого злочинними!», – уточнює депутат.

Нардеп з трибуни наголосив, що «Максим Мартинюк має необмежену індульгенцію на звільнення своїх підлеглих у разі їхньої відмови виконувати злочинні вказівки згори».

«Посадовець змушував всіх регіональних керівників Геокадастру писати заяви про звільнення за власним бажанням без зазначення дати. У випадку відмови від участі в корупційних схемах Мартинюк звільняв непокірних чиновників, просто проставляючи штамп з сьогоднішньою датою. Минулого року в такий спосіб лише на Дніпропетровщині за один день були звільнені 10 регіональних керівників Держгеокадастру», – заявляє Купрій.

«Максим Мартинюк повинен обов’язково бути усунутий з посади!», – підсумував Купрій.

На фоні цих обвинувачень, журналісти 1News вирішили проглянути біографію першого заступника міністра АПК Максима Мартинюка та порівняти її зі зміною матеріального стану чиновника.

Виявилося, що кар’єра Мартинюка тісно пов’язана з Вінницькою областю. Після навчання у Вінницькому державному сільськогосподарському інституту, він працював юристом Пенсійного фонду у Вінниці. Потім три роки був викладачем Вінницького підрозділу Європейського університету, а згодом головою правління ВАТ «Проектно-вишукувальний інститут «Вінницяводпроект».

З 2009 по 2010 роки Мартинюк працював начальником охорони водних ресурсів Мінприроди України, а згодом Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області.

З 2011 року він починає співпрацювати з командою нинішнього прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, коли той обіймав посаду міського голови Вінниці. А у 2014 році Максим Мартинюк стає спочатку першим заступником, а потім головою Державної архітектурно-будівельної інспекції України. Саме ця структура вважається однією з найкорумпованіших державних органів. ДАБІ затверджує дозволи на будівництво та здійснює державний контроль за дотриманням законодавства у сфері містобудівної діяльності, проектної документації, будівельних норм, державних стандартів та правил тощо. Про те, якими сумами оперують корупційні ділки у ДАБІ, ходять легенди.

У 2015 році Мартинюк переходить на посаду голови Держгеокадастру, не менш прибуткового відомства.

Цікаво, що з моменту стрімкого кар’єрного зросту Мартинюка, збільшується і його матеріальний стан. З електронної декларації чиновника ми дізналися, що він з родиною володіє щонайменше 11-ма земельними ділянками, загальною площею 36 000 кв. м. Всі ділянки розташовані у Вінницькій області, переважно у селі Студениця, населення якого складає менше 100 людей.

Також у чиновника в цьому селі є два невеличких будинки. Супутниковий знімок у Google повідомляє, що на ділянках, які належать Мартинюку, розташована туристична ферма.

 

Дружина Максима Мартинюка володіє двома компаніями «121 Ріел Естейт» та ІВМ-Invest. Перша – ні що інше, як агентство нерухомості. При цьому її дохід значно перевищує заробіток чоловіка і складає за 2015 рік майже 1 млн. грн., тоді як сам Мартинюк вказує у декларації скромні 75 тис. грн. за рік.

 

Мартинюк не став винятком із загальної практики декларування, тому записав у свою звітність готівки на 10 000 дол. та 50 000 грн. При тому, що у дружини припасено на «чорний день» 485 000 дол., 20 000 євро та 780 000 грн. Також у родини Мартинюків є активи в дорогоцінних металах на суму 200 000 грн.

 

Цікаво, що у 2015 році Мартинюк продав депутату Вінницької міськради, директору департаменту архітектурно-будівельного контролю Олександру Чернезі автомобіль за 704 000 грн. Ймовірно це автомобіль Toyota Camri 2012 року, який був у декларації Мартинюка у 2014 році, однак зараз він його вже не вказав.

У Києві Мартинюк, судячи зі звітності, мешкає у мальовничій Пущі Водиці. При цьому у його користуванні у Києві є також кімната для довготривалого тимчасового розміщення, виділена за бюджетні кошти. У Вінниці у чиновника залишилася квартира, придбана ще до Помаранчевої революції, у листопаді 2004 року.

Показово, що практично все майно, яким на сьогоднішній момент володіє Максим Мартинюк, він набув під час перебування на державних посадах з 2010 року – як раз в той момент, коли він опинився у команді Володимира Гройсмана. Джерело 1News, наближене до владних кіл, підтверджує, що Мартинюк є стовідсотковою людиною нинішнього прем’єра і поставлений у МінАПК для контролюючої функції.

Ми не можемо стверджувати, що Максим Мартинюк дійсно замішаний у корупційних схемах, про які говорить депутат Віталій Купрій, однак аналіз його майнового стану, а тим паче наявність великої кількості землі, набутої під час перебування на держслужбі, викликає багато запитань. Купрій наголошує, що звернувся до керівництва Національної поліції та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з тим, щоб вони провели службову перевірку та забезпечили виконання вимог закону щодо Мартинюка. З приводу звернення до Гройсмана, то від нього навряд чи варто чекати якихось рухів у цьому напрямку, а от правоохоронні органи дійсно можуть зацікавитися діяльністю Мартинюка.

 

1News.

Back to top button