Ексклюзивне

«Заморожений» Ахметов: олігарх намагається «кинути» продавців «Укртелекому» (документи)

Суди Кіпру та Нідерландів «заморозили» активи найбагатшої людини України Ріната Ахметова на загальну суму 820 млн. доларів. Причина – небажання українського олігарха розраховуватися за «Укртелеком». Ахметов протягом декількох років, шляхом шахрайських схем, намагається уникнути виплат, при цьому повністю ігноруючи розвиток телекомунікаційного гіганта.

Деолігархізація, яку проголосив Президент України Петро Порошенко одразу після обрання на посаду, нарешті починає проявлятися на повну. Найбільше цьому, як не дивно, сприяє Лондонський суд, який наприкінці 2017 року виніс одразу декілька рішень про замороження активів учасників українського списку Forbes. Неприємності під Новий рік отримали Ігор Коломойський, Костянтин Григоришин та навіть Рінат Ахметов, який почував себе спокійно всі роки після втечі Віктора Януковича.

Замороження активів Ахметова є найбільш цікавим, оскільки сталося це в результаті судових рішень щодо телекомунікаційного гіганта «Укртелеком».

У березні 2011 року «Укртелеком» придбала компанія Raga Establishment Limited (Raga), яка тоді називалась EPIC Telecom Invest Limited. Сума угоди склала 10 млрд. 575,1 млн. грн. Телекомунікаційна компанія вважалась одним з найпривабливіших активів України, оскільки його абонентська база була найбільшою в країні, а можливості покриття мережею Інтернет перевищувала потенціал будь-якого іншого оператора. Плюс у компанії є велика кількість нерухомості та інших потужностей.

Влітку 2013 року компанія з орбіти олігарха Ріната Ахметова – SCM Financial Overseas Limited (SCM FO) підписала угоду з EPIC на купівлю «Укртелекому» за 860 млн. доларів. Проте, як з’ясувалось вже тепер, Ахметов фактично заволодів стратегічним підприємством за допомогою шахрайства.

До сьогодні SCM FO виплатило Raga Establishment Limited тільки перший транш по угоді – 100 млн. дол. Два інших платежі компанія намагається отримати від Ахметова через суди, в тому числі і лондонський.

У договорі між SCM FO та Raga були прописані наступні терміни виплат: перший транш – липень 2013-го, другий і третій – до березня та жовтня 2015 року. І це при тому, що Raga декілька разів реструктурувала борги Ахметова за «Укртелеком».

Аби не платити за купівлю телекомунікаційного гіганту, олігарх вдався до шахрайства. Протягом 2014-2017 років він систематично виводив активи з компанії SCM FO, фактично довівши її до банкрутства. У коментарі сайту «112.ua» представник Raga підтвердив, що SCM FO, яка в 2013 році володіла активами на кілька мільярдів доларів, до моменту початку судів вже стала майже банкрутом.

У червні та вересні 2017 року суд Лондона визнав претензії Raga до SCM FO на суму 760 млн. доларів, при цьому додаючи до них ще 60 млн. доларів витрат. Саме на підтвердження цього рішення компанія, яку намагається «кинути» Ахметов, звернулась із декількома позовами на Кіпрі та у Нідерландах.

27 грудня 2017 року кіпрський суд на підтвердження претензій Raga до SCM FO заморозив активи Ахметова та партнерів на суму 820 млн. дол. Про це першим написало американське видання The Financial Times, а згодом визнали і в СКМ.

Серед активів Ахметова, які можуть потрапити під арешт, значаться:

  • холдинг СКМ та компанії, які до нього входять;
  • акції (участь) в ПАТ «Перший Український Міжнародний Банк» (банк ПУМБ);
  • 90,25% участі в акціонерному капіталі ТОВ «Стадіон Шахтар»;
  • 100% участі в акціонерному капіталі ESPV Limited, яка володіє будівельною компанією «Еста-холдинг», в управлінні якої знаходяться бізнес-центр «Леонардо» (м. Київ), ЦУМ (м. Київ), готель «Опера» (м. Київ) та ін.;
  • 100% участі в акціонерному капіталі UMBH Ukrainian Machine Building Holding Ltd;
  • 100% участі в акціонерному капіталі Vesco Limited (володіє компанією «Веско» – українським підприємством по відкритому видобутку глин);
  • 100% участі в акціонерному капіталі Parallel Nafta Limited (автозаправки «Параллель»);
  • 100% участі в акціонерному капіталі Ucomline Holding Limited (офшорний власник «Фарлеп-Інвесту», що володіє телекомунікаційними активами Ахметова);
  • 100% участі в акціонерному капіталі Lemtrans Limited (транспортні активи Ахметова);
  • пивоварний завод «Дніпро»;
  • інші.

Активи, заморожені рішенням кіпрського суду:

Також під заморожування може потрапити нерухомість українського олігарха в Лондоні. Зокрема, мова йде про апартаменти у столиці Великобританії, які на момент купівлі вважалися найдорожчою лондонською нерухомістю.

Як пише видання Global Arbitration Review, будинок у Лондоні побудований Ніком та Крістіан Кенді, а також Катарським інвестиційним фондом. В ньому розташовані квартири, які належать деяким найбагатшим людям світу. При цьому багато квартир придбані через офшорні корпорації. Видання Vanity Fair про нерухомість Ахметова повідомляло, що це злиття двох квартир, які були куплені за 215,9 млн дол. через компанію Water Property Holdings (BVI).

Про сусідів Ахметова в лондонському будинку можете почитати за посиланням. Серед них, між іншим, є декілька росіян.

Додатково кіпрський суд постановив, що відповідачам, серед яких Рінат Ахметов, «дозволяється розпоряджатися грошовою сумою до 20 000 євро на місяць для покриття витрат на проживання».

Нік Марш з компанії Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan у Лондоні, який є адвокатом Raga, заявляє, що, хоча позов про шахрайство розглядається кіпрськими судами, Raga буде продовжувати вживати заходів для виконання рішення лондонського суду проти компанії-боржника. Тобто, добиватися виплати 820 млн. дол, які Ахметов винен компанії за «Укртелеком».

Суть шахрайства Ріната Ахметова із виведення активів компанії SCM FO добре описана у мотивувальній частині судового процесу в Амстердамі.

У листопаді 2014 року SCM FO передала свою частку у розмірі 44% в SCM Capital у власність СКМ, при чому зроблено це було за заниженою ціною – всього за 21 323 дол. Однак ще у 2013 році її відсоток у SCM Capital оцінювався у сумі 937 млн. дол. З урахуванням оцінки частки у листопаді 2013-го, сума угоди мала б складати приблизно 8,6 млрд. дол.

Також у 2014 році SCM FO продала свою частку у банку «ПУМБ» (ПАТ «Перший Український Міжнародний Банк») за 16,7 млн. дол., тоді як її вартість оцінювалась у розмірі 26,1 млн. дол.

Третім етапом спустошення SCM FO стало виведення частки компанії Pluscom. Цей продаж також відбувся за ціною, яка значно нижче дійсної вартості, особливо враховуючи інвестування у Pluscom зі сторони головної компанії – СКМ, 150 млн. доларів у грудні 2014 року.

Нік Марш, який представляє інтереси Raga в судах, підтвердив інформацію, заявивши в коментарі «112.ua», що «з SCM FO було виведено активи, щоб уникнути відповідальності перед Raga». Він також додав, що його клієнт буде в судах переслідувати всіх причетних до виведення активів, у тому числі самого Ріната Ахметова.

 

В результаті 5 січня суд Амстердаму, враховуючи доводи Raga Establishment Limited, вирішив заморозити активи Ахметова. Зокрема йдеться про компанії ДТЕК, яка володіє в тому числі і «Київенерго», Метінвест, що об’єднує металургійні активи олігарха, та PH Premium.

Цікаво, що СКМ доволі мляво реагує на судові рішення щодо замороження своїх активів. Компанія подала апеляцію на рішення кіпрського суду, заявляючи про те, що не брала безпосередньої участі у приватизації «Укртелекому», мовляв, тому претензії до неї необґрунтовані. «В даний час ми дійсно отримали інформацію про попереднє визначення суду на Кіпрі щодо деяких компаній групи СКМ за позовом компанії Raga Establishment Limited. Ми категорично не згодні з цим визначенням і воно буде нами оскаржено», – зазначається у прес-релізі компанії Ахметова.

8 січня на Кіпрі відбулися додаткові слухання щодо справи про борг та шахрайство компаній групи СКМ. В результаті було прийнято рішення продовжити розгляд справи 27 лютого 2018 року. Як мінімум до цієї дати всі активи Ахметова, які були заморожені попередніми рішеннями, продовжуватимуть залишатися у цьому статусі.

Паралельно із спробами Raga Establishment Limited відсудити у Ахметова боргові кошти, в Україні йдуть процеси щодо «Укртелекому». У травні 2017 року Генеральна прокуратура заявила, що здійснює досудове розслідування у провадженні щодо приватизації держпакету акцій телекомунікаційного гіганта. Прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган заявила, що у зв’язку з цим було повідомлено про підозру Віктору Януковичу, Миколі Азарову, Юрію Колобову, Сергію Арбузову та іншим.

В свою чергу співрозмовник, наближений до Raga, розповів, що в процесі судового розгляду СКМ неодноразово просила призупинити його у зв’язку із процесом в Україні. Чи намагається Ахметов уникнути виплати боргу у сумі 820 млн. дол. перед компанією Raga, сказати важко. Проте, прикриваючись судовими процесами в Україні, компанія СКМ може затягувати справу на Кіпрі, таким чином уникаючи відповідальності.

Аналізуючи викладене та враховуючи попереднє рішення судів Лондону, Нікосії та Амстердаму, можна зробити висновок, що Ахметов дійсно намагається «кинути» продавців «Укртелекому», якими є Raga Establishment Limited. При цьому, як зазначають експерти, сам він розвитком телекомунікаційної компанії фактично не займається. Виходить, що найбагатша людина України просто «доїть» стратегічне підприємство, при цьому заплативши за нього всього 100 млн. дол.

Анна Межова

Back to top button