Ексклюзивне

З судимістю у міськраді: депутат від «Батьківщини» напередодні виборів скоїв злочин

Депутатом не може бути обраний громадянин України, який має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку. Таку норму містить стаття 9 Закону про місцеві вибори. А як бути, якщо кандидат та його родичі мають судимості, хоча й не за тяжкі злочини? Список київського обласного осередку партії «Батьківщина» яскравий приклад того, що темні плями у біографії не стають на заваді обранню до місцевої ради.

На місцевих виборах у 2015 році першим номером у списку «Батьківщини» до Яготинської міської ради – тобто кандидатом, який 100% стає депутатом при проходженні партії 5-ти відсоткового бар’єру, – був Білиця Володимир Лукич. На перший погляд типовий житель периферії, який на момент виборів був безробітним. Серед його особливих якостей можна відмітити хіба що фанатичну любов до Юлії Тимошенко, про що яскраво свідчить його сторінка у Facebook.

Однак, виявилося, що Володимир Лукич не такий простий, яким здається. Журналістам 1News вдалось з’ясувати, що за декілька місяців до виборів він потрапив у неприємну ситуацію, яка повинна була б поставити хрест на його бажанні балотуватися до місцевої ради.

Як стало відомо з реєстру судових рішень, у липні 2015 року Володимир Білиця, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, побив власну дружину. Зокрема суд встановив, що він в ході сварки з Білицею Марією Михайлівною наніс їй тілесні ушкодження (декілька ударів кулаком в голову, по руках та ногах, в живіт та грудну клітину). Згідно висновку медичного експерта у жінки були виявлені струс головного мозку, садна перенісся, верхніх та нижніх кінцівок, грудної клітини. Після побиття вона потрапила до лікарні і перебувала на стаціонарному лікуванні близько 10 днів.

Дружина Білиці вирішила не залишати таку поведінку чоловіка безкарною та подала на нього до суду. В результаті Яготинський суд визнав Володимира Білицю винним і присудив йому 150 годин громадських робіт. Також з нього стягнули грошові кошти за матеріальну та моральну шкоду, яку він наніс власній дружині.

Але це ще не всі яскраві плями у біографії депутата Яготинської міської ради Володимира Білиці. З реєстру речових прав журналістам 1News стало відомо, що все його майно перебуває під арештом на користь дружини, яку він побив, перебуваючи п’яним.

Судячи з його декларації, яка розміщена на сайті Національного агентства із запобігання корупції, він володіє двома земельними ділянками і проживає у гуртожитку. Саме це майно відповідно суд і арештував.

При цьому дуже дивно, але в деклараціях депутата Білиці відсутні дані про дружину. Можна було б припустити, що після неприємної історії з побиттям подружжя розлучилось. Про те на сторінці Володимира Білиці у Facebook, яку він дуже активно веде, зазначено, що він перебуває у шлюбі. Більше того, у депутата з дружиною є спільні діти – Олександр та Дарина, відомості про яких Білиця також не вказує у деклараціях.

Старший син депутата, судячи з його сторінки в проросійській соціальній мережі «Вконтакте» проживає у Москві. Так-так, вам не почулось – син депутата Яготинської міської ради не просто користується забороненою в Україні соцмережею, але й проживає у столиці країни-агресора. Серед спільнот, якими він цікавиться, зазначені фото, вантажоперевезення, інтим online та секс-іграшки.

Але і це ще не все. З’ясувалось, що  Олександр Білиця має не надто добру вдачу. Влітку 2013 року Яготинський районний суд визнав його винним у пограбуванні, поєднаному з насильством у стані наркотичного сп’яніння.

Зокрема суд встановив, що Олександр Білиця з друзями пограбували та побили пасажира електрички. «29 жовтня 2012 року приблизно о 23 годині, перебуваючи в стані наркотичного сп’яніння Білиця О.В., Фецюк А.О. та Воробйов Р.В….маючи умисел на відкрите викрадення чужого майна, вступили в змову…. і на зупинці електропоїзда виманили потерпілого на вулицю…..Вони почали наносити йому удари по тілу та заволоділи його мобільним телефоном, сумкою і грошима… Після вчинення злочину зникли і розділили викрадене…», – говориться у рішенні суду. За грабіж сина депутата Білиці було засуджено до чотирьох років позбавлення волі, які втім скоротили до одного року умовно.

Цікаво, що на сторінці Олександра Білиці «ВКонтакте» є фото, датоване 2013 роком, яке зроблене саме в електричці. Можливо син депутата вирішив зафіксувати саме той момент, в який він з товаришем, перебуваючи під дією наркотиків, вирішили пограбувати людину.

фото за сторінки Олександра Білиці в мережі “ВКонтакте” за 2013 рік

До речі, судячи з фотографій Олександра Білиці з соціальної мережі, проблеми з наркотиками в нього дійсно можуть бути, оскільки акцент на марихуані в його фотоальбомі видно неозброєним оком.

Зауважимо, що молодша донька депутата від партії «Батьківщина» – Дарина Білиця також має свою сторінку «ВКонтакте» і продовжує нею регулярно користуватись, не дивлячись на законодавчу заборону. Про неї відомо, що зараз вона навчається у Міжрегіональній академії управління персоналом і в той же час шукає роботу бариста в Яготині.

Після виявлених фактів того, що депутат Яготинської міської ради Володимир Білиця напередодні виборів мав проблеми із законом, як і його старший син, 1News направило до Київського обласного осередку партії «Батьківщина» офіційний запит. В ньому журналісти поцікавились, чи відомо керівництву партії про судимості їхнього члена та його родичів. Окрім того, в обласного керівництва також запитали, чи понесе Володимир Білиця якесь покарання за те, що він приховав ці факти від виборців. Проте відповіді на поставлені запитання 1News так і не отримало.

Також 1News направить відповідний запит до НАЗК, аби агентство перевірило правдивість декларації Володимира Білиці. Оскільки може виявитися так, що депутат навмисно не вписав у фінансову звітність дружину та дітей.

Біографіями місцевих депутатів зазвичай цікавляться рідко, мовляв, не той масштаб. Проте ситуація з Володимиром Білицею, який зі своїм послужним списком повинен навіть не мріяти про політичну кар’єру, доводить, що часто-густо до влади потрапляють зовсім сторонні люди. Враховуючи те, що Білиця дивним чином був першим кандидатом до міськради, видається, що партія цілком могла знати про його «подвиги». Саме тому йому дісталось місце, яке не потребує змагання за виборців округу. Якщо партія подолала 5%, то такий кандидат автоматично стає депутатом. Питання тільки в тому, навіщо «Батьківщині» депутат із судимістю і чому ці факти приховали від жителів Яготина?

Анна Межова

Back to top button