Ексклюзивне

«Повторне вторгнення на Київщину буде, але не за їхнім бажанням»: як тренуються добровольчі батальйони Бучанського району

Село Луб’янка Бучанського району Київської області. В перші дні повномасштабного наступу Російської Федерації на Україну цей регіон став одним з перших, на яких ворогу вдалося дуже швидко просунутись в бік Києва. В лісосмузі було розміщено близько 15 тисяч особового складу загарбників та викопано близько 7 тис капонірів для ворожої техніки.

Зараз тут розташований тренувальний табір Бучанського добровольчого формування територіальної оборони. Кореспондент 1News побував на навчаннях ДФТГ.

«Ми знаємо на сьогоднішній день, як ворог заходив, його тактику, його можливості і яка його зброя. І виходячи з цього ми навчаємо наших людей. Вчора ці людини були звичайні цивільні. Люди, які прийшли з розумінням того, що вони хочуть знищувати загарбника і захищати свою землю, свою домівку, свої сім’ї, аби унеможливити Бучу. Бучу, яка пережила смерть і розграбування», – розповідає Командир штабу Бучанської ДФТГ Андрій Верлатий.

За його словами, повторне вторгнення російських збройних формувань у Київському напрямку цілком можливе, але воно точно не буде відбуватись так, як вдалося ворогу наприкінці лютого.

«Нове вторгнення не відбудеться на їхнім бажанням. Воно буде, білоруси готуються, москалі готуються, вони бажають захопити всю Україну. Але на сьогоднішній день наш Головнокомандувач, штаб територіальної оброни, штаб сухопутних військ все роблять, аби зміцнити нашу оборону. Ми зі своєї сторони завдяки цій співпраці навчаємо людей, готуємо, тому другого шансу у Росії не буде. Ми будемо їх знищувати на підступах, на дальніх підходах до наших міст», – додає Верлатий.

Він зазначає, що в лютому «ми бачили масовані повітряні та ракетні напади на наші позиції. Потім десантні. Потім наземна операція». «Ми це розуміємо і знаємо тактику росіян. І ми до цього готові. Готові як ДФТГ, готові наші ЗСУ, які також стоять на цьому периметрі. І такий сценарій більше тут не пройде. Але він відбудеться. У росіян дійсно не хватає клепки і вони будуть продовжувати йти. Ми ж з вами бачимо – Чорнобаївка 25:0. Відповідно вони й тут захотять отримати свої нулі», – передбачає Командир штабу Бучанської ДФТГ.

Для повноцінного навчання у добровольчому формуванні необхідно близько 2-3 місяців, але за браком часу в Бучанському ДФТГ бійців готують за чотири тижні. Заступник командира Бучанського добровольчого формування територіальної громади Андрій Дзюба зауважує, що станом на зараз також є велика група резервістів.

«Ми розуміємо, що зараз Бучанська громада деокупована і відносно тут мирний час. Багато чоловіків вже вийшли працювати, тому що добровольці не отримують зарплати, вони не мають контрактів із зарплатою. Тому цих людей ми також залучаємо і тренуємо, але як тільки стає така нагальна потреба і ми бачимо, що є посилення військових дій, то ці люди знають, куди їм потрібно йти для того, щоб отримати зброю, щоб отримати форму і стати на рубежах  на захист громади», – зауважує Дзюба.

На тренуваннях підрозділи 114 бригади Сил ТрО ЗСУ та Бучанського ДФТГ відпрацьовують різні елементи тактики бою. Зокрема – взаємодія всередині підрозділів в процесі захоплення ворожого БТРу, захоплення взводного опорного пункту противника тощо.

«На сьогоднішній день в нас достатньо людей, щоб виконати всі завдання командування. Якщо буде потрібно, до ми зможемо призвати ще більше людей. До тисячі тих, які будуть зібрані тут. І це не є межею, оскільки на сьогодні бажаючих дуже багато, але не всіх ми можемо брати. Ми ведемо відбір, коли групу віддаєм, то відразу набираємо нових людей. Тому люди приходять, записуються і ми вивчаємо їхню історію, перевіряємо їх. Якщо вони підходять за своїми морально-етичними принципами, ми їх приймаємо і навчаємо. До нас приходять служити в тому числі і жінки. І в перший раз (на тренуваннях 13 липня – ред.) виводила БТР жінка», – розповідає Андрій Верлатий.

За словами командирів Бучанського добровольчого формування, на сьогоднішній день з ДФТГ вже пішло 56 людей, які служать в ЗСУ. Навіть є ціла група, яка пішла служити і виконує завдання на Сході України.

Долучаються до навчань і представники інших країн. Так у Бучанському формуванні є двоє поляків, це син і батько, які вирішили на власні очі побачити, як відбуваються тренування. Батько – лідер польського козацького руху. Він за свій кошт відновлює козацькі святині на Україні.

«Хочу додати, що керівництво нашої держави, наші військові підійшли дуже серйозно до укріплення кордонів. А саме білоруського напрямку. Не можемо розголошувати деталі, але і наше ДФТГ долучається до цієї роботи. Долучаються також територіальні громади, які фінансують відповідно ці заходи. Тому такого, як було 24 лютого, і так швидко вони не просунуться. Вони тут отримають дуже серйозну відсіч», – підсумовує Заступник командира Бучанського добровольчого формування територіальної громади Андрій Дзюба.

Валерій Швець, Анна Межова, 1News.

Back to top button