Ексклюзивне

«Я не програв в житті жодної передвиборчої кампанії»: про що говорив на прес-конференції Президент Порошенко

28 лютого Президент України Петро Порошенко провів щорічну прес-конференцію для журналістів. За твердженнями прес-секретаря Глави держави Святослава Цеголка, на спілкування з Порошенком акредитувалось близько 200 засобів масової інформації, в тому числі іноземні. Свої питання Президенту за майже дві години змогли поставити не більше 20 журналістів.

Прес-конференція відбувалась на фоні активного обговорення можливості позачергових парламентських виборів, тож примітно, що ця тема була серед основного, що цікавило журналістів. За чутками, дочасні вибори можуть відбутись вже у серпні цього року, навіть дата конкретна називається – 19 серпня. Проте Порошенко майстерно відмахувався від того, що така можливість обговорюється.

Також журналісти активно цікавились переговорами до Донбасу та питанням Криму. В цих темах було відчутно, що Президенту є чим похвалитися, тож в даному контексті він виглядав досить переконливо.

Прогнозовано на прес-конференції знову звучали теми відпочинку родини Порошенка на Мальдівах та питання щодо його статків. Президент виявився готовим до подібних докорів, тож його відповіді очікувано були заздалегідь підготовленими.

Журналісти 1News підготували найбільш яскраві відповіді Президента України та деякі пояснення до тез, які Порошенко прямо не виголошував.

«Я не збираюсь брати участь у парламентських виборах»

фото 1News

«Я повністю задоволений темпами, які були продемонстровані минулої сесії (Верховної Ради – ред.) щодо співпраці Президента, коаліції, парламенту і уряду. Я вірю в те, що парламент здатен продемонструвати зараз зрушення і щодо закону про Національну безпеку, і щодо закону щодо Бюро фінансових розслідувань, і щодо закону про Антикорупційний суд, і щодо виконання функції парламенту по кадровим призначенням (у вступному слові Президент наголошував, що очікує призначення голови Нацбанку, міністрів, які зараз перебувають у статусі виконуючих обов’язків, членів ЦВК, Рахункової палати тощо –  ред.), і щодо того об’єднання, яка коаліція здатна продемонструвати…Якщо парламент все це приймає, які можуть бути розмови з цього приводу?».

«Якщо парламент замість того, щоб цим займатись, буде займатись виборами, вони до цього призведуть (мається на увазі до позачергових виборів Верховної Ради – ред.)…..Президент має конституційні повноваження розпустити парламент, коли парламент або не працює 30 днів, або не існує коаліції. Це право Президента, а не обов’язок».

Про коаліцію Порошенко згадав не дарма, оскільки на сьогоднішній день до тієї більшості, яке складається з фракцій «БПП-Солідарність» та «Народного фронту», входить недостатня кількість депутатів. Більше того, останніми днями у журналістських та експертних колах активно шириться інформація щодо угоди, якої нібито досягли Президент, мер Києва Віталій Кличко та його партія «УДАР», «Народний фронт» і прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Саме таким може бути кістяк майбутньої коаліції у випадку позачергових парламентських виборів. Підігрів ці чутки нещодавно Володимир Гройсман, який заявив про те, що має намір брати участь у наступних виборах до Верховної Ради.

«Я не збираюсь точно брати участь у парламентських виборах. Тому питання політичних союзів це не до мене. Найбільш вірогідно я не буду висуватись від політичних партій. Хоча я не виключаю, якщо буде прийняте відповідне рішення».

«Тим нашим опозиціонерам, які в закутках міжнародних конференцій роблять селфі з російськими послами, я хотів би пояснити, що дипломатичні перемоги куються не тільки у конференц-залах, а в кабінетах для переговорів».

«Я захищу країну від безвідповідальних популістів, навіть попри те, що вони уклали таємний союз з контреформаторами-реваншистами, від деяких професійних борців за щастя народу, яких корупціонери-втікачі щедро частують грошима із-за кордону, – причому вкраденими в українців».

Останні дві цитати стосувались Юлії Тимошенко. Як відомо саме її сфотографували на Мюнхенській безпековій конференції з послом Росії. Також очевидно саме Тимошенко мав на увазі Президент, коли говорив про «союз з реваншистами», адже у пресі з’явилась інформація про те, що «Батьківщина» нібито має домовленості з «Опозиційним блоком» щодо нової коаліції. Про це ще у жовтні 2017 року заявляла екс-депутат Інна Богословська. Зараз же ця інформація періодично з’являється у ЗМІ. Окрім того, відомо, що Тимошенко є союзницею Михайла Саакашвілі, якого депортували з України до Польщі. Генеральна прокуратура нещодавно опублікувала докази того, що гроші на акції протесту прихильників Саакашвілі поступали в тому числі і від біглого до Росії олігарха Сергія Курченка.

«Я прошу, не слухайте тих, хто намагається накаркати про призупинення безвізу. Це ті самі пройдисвіти, які пророчили, що нам його ніколи не дадуть. Більше того, писали листи, зверталися до країн-членів Євросоюзу, до Європейської комісії, до Європейської Ради з проханням не надавати нам безвізовий режим. Більшу частину своєї каденції я поклав на те, що нам його надали і я не допущу поставити його під сумнів».

15 серпня 2016 року видання «Українська правда» надрукувало редакційну статтю, в якій просить Європейський союз не надавати Україні безвізовий режим. Цим текстом редакція звертається до урядів країн ЄС та їхніх посольств: не скасовуйте візи, доки ситуація в Україні не зміниться кардинально», – зазначалось у статті. Відомо, що депутати-єврооптимісти, зокрема Сергій Лещенко та Мустафа Найєм, як колишні журналісти, підтримали такий заклик видання.

Підписання угоди про безвізовий режим України з ЄС відбулося у Страсбурзі 17 травня 2017 року, за присутністю президента України та голови Європейського парламенту. Офіційно безвіз для України запрацював з 11 червня 2017 року.

«Я не програв в житті жодної передвиборчої кампанії»

фото 1News

«Я Ви кажете про те, що вже давно чули, що я збираюсь чи йду на виборчу кампанію чи збираюся цим займатись. Хочу вас розчарувати, що ви від мене це не чули. Рішення про участь у виборчій кампанії я прийму тоді, коли кампанія буде розпочата….».

«Я точно, 100% буду брати участь у президентських виборах як виборець. І буду голосувати в Україні, в Києві, це буде Будинок офіцерів. Я наголошую, що після виборів Президента я точно буду жити в Україні…. Я абсолютно не байдужий до України і я зроблю все, щоб не допустити реваншу…. Я не програв ще в своєму житті жодної передвиборчої кампанії».

«Я абсолютно аж ніяк не переживаю з приводу рейтингів і ніколи не переживав…. В нас зараз в країні немає політика, який би мав переважну кількість голосів. Війна всіх проти всіх. Чемодани компромату, часто-густо ніким не підтвердженого. Депресія зневіри – це те,  що хочуть посіяти в українському суспільстві. Програми соціальних мереж, програми фейкових новин – це є складова частина. Я впевнений, що ми – влада, суспільство, в тому числі четверта влада – журналісти, маємо мати певні стандарти і перевіряти ту інформацію, яка знаходиться в нашому розпорядженні і запроваджувати ті стандарти, які є в цивілізованих країнах. Це стандарти ВВС, стандарти європейські та американські. Навіть у них зараз ставиться позиція по фейкових новинах».

Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, лідером президентського рейтингу є голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, за яку в разі проведення виборів найближчим часом готові проголосувати 18,7%. Чинного главу держави Петра Порошенка готові підтримати 15,6% опитаних. Співголову парламентської фракції «Опозиційний блок» Юрія Бойка зголосились підтримати 11,7% опитаних.

При цьому, як зазначають соціологи, моделювання другого туру президентських виборів у парі Тимошенко і Порошенко дало такі результати: за лідера «Батьківщини» готові проголосувати 30% тих, хто заявив, що візьме участь в основних виборах, а главу держави готові підтримати 23%. 28% відмовилися би брати участь у голосуванні другого туру в таких умовах, ще 19% не визначилися з вибором.

«До кінця тижня ще два заручники будуть звільнені»

фото 1News

«Це аж ніяк не заморожена фаза конфлікту – це гаряча війна (мається на увазі війна на сході України – ред.). Присутність миротворців – це не просто розведення сторін, – це для нас не прийнятно. Миротворці мають діяти на всій окупованій території. Перше, до чього це призведе – Росія вимушена буде вивести свої окупаційні війська. Друге – миротворці зможуть роззброїти незаконні озброєні формування. Третє – миротворці зможуть взяти під контроль неконтрольовану територію з боку Російської Федерації. Четверте – Україна зможе відновити свою гуманітарну місію. Бо на окупованій території зараз гуманітарна катастрофа».

«Можу сказати, що до кінця поточного тижня ще двох наших заручників ми повернемо додому. Про це вже домовлено, є місце і дата. Думаю, що воно не зірветься…. Я цим займаюсь особисто. Можу сказати, що і в Росії це приймається на найвищому рівні».

«Ми точно готові прийняти кораблі з Криму. І мова не в причинах чи є, чи немає там ремонту, комплектації або будь-чого іншого. Ми  готові прийняти кораблі з Криму тільки разом з Кримом».

«Є так звана гуманітарна група, яка займається виключно питанням звільнення заручників. Це не мінська група, вона є частиною трьохсторонньої контактної групи… Колишній голова Служби безпеки України призначив в цю групу представником Віктора Медведчука. Я про це знав і наголошую, що буду працювати будь з ким, хто зможе повернути хоча б одного українського заручника в Україну».

12 лютого 2018 року відбулась телефонна розмова Президентів України та Росії. Основними темами, за словами Петра Порошенка, були звільнення українських заручників та введення миротворців на окуповану частину Донбасу. Як зазначають деякі ЗМІ, розмова відбулась з ініціативи Глави української держави.

«Президент України немає відпусток»

фото 1News

«Мій переліт (на Мальдіви – ред.) був оформлений у відповідності до вимог чинного законодавства… Якщо будь-який компетентний орган вирішить перевірити прикордонників, безумовно він знайде всю необхідну інформацію. Президент України немає відпусток, оскільки він не може доручити виконання своїх обов’язків відповідно до Конституції нікому».

«Кордон я перетинав за своїм прізвищем, по своєму паспорту, з відповідною реєстрацією у прикордонників…. Сплачував я і літак, і готель зі свого банківського рахунку в українському банку. І в поданій декларації, яка буде подана в найближчі три тижні, ви зможете в цьому переконатись. На це не було витрачено жодної копійки з українського бюджету».

В середині січня 2018 року стало відомо, що Президент України Петро Порошенко на початку року відвідав Мальдівські острови. «Цю поїздку він оплатив сам з власного рахунку задекларованих коштів, що буде відображено в його електронній декларації», — зазначається у відповіді Адміністрації Президента на журналістський запит.

В свою чергу журналісти проекту Радіо «Свобода» та «UA: Перший» «Схеми» стверджують, що Порошенко проходив митний контроль не під своїм ім’ям. Також вони заявляють, що разом із Президентом на Мальдіви літав колишній голова Адміністрації Президента Борис Ложкін, а для приватних поїздок Глави держави в аеропорті «Київ» створили спеціальний вихід у «терміналі F».

«Коли я обирався президентом, мої статки були набагато більше, ніж це є зараз»

«Я не хочу зараз обговорювати своє життя. Але повірте мені, воно не цукор. Я запрошую вас особисто провести день зі мною. Можу наголосити, що коли я обирався президентом, мої статки були набагато більше, ніж це є зараз. Я єдиний президент, який має цю дивину». 

Анна Межова

Back to top button