Ексклюзивне

Вінегрет Саакашвілі: «Рух нових сил» об’єднався з партією «Воля»

Рух нових сил колишнього голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі оголосив про об’єднання з партією «Воля». Таку заяву зробили сьогодні лідери партії Михайло Саакашвілі та Юрій Дерев’янко, виступаючи на імпровізованому мітингу поблизу Верховної Ради, передає кореспондент 1News.

Михайло Саакашвілі. Фото 1News

Виступаючи з трибуни, Саакашвілі заявив, що таке об’єднання – це тільки початок і двері Руху нових сил відкриті для нових членів.

«Ми сюди прийшли надовго и нас будуть сприймати серйозно. Я тут (в Україні – ред.), щоб залишитися до кінця. Мені не цікаво говорити про те, чому в нас щось не вийшло. Мені цікаво говорити про те, що разом з вами у мене вийде все», – зазначив Саакашвілі.

З трибуни також виступила представниця партії «Воля», cпівкоординатор ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Ольга Галабала. За її словами, об’єднання Рух нових сил буде відрізнятися від інших партій тим, що в ньому не буде одноосібного лідера.

представниця партії “Воля” Ольга Галабала (з мікрофоном). Фото 1News

«Від сьогодні нове покоління українців об’єдналося в Рух нових Сил. Це буде Рух, в якому не буде голови, він буде керуватися радою. В раду будуть входити представники всіх політичних сил, які приєднаються до нас», – зазначила Галабала.

Також вона презентувала «декларацію відповідальності членства у Русі нових сил». За її словами, така декларація є гарантією того, що в об’єднанні не буде жодного представника Партії регіонів, КПУ, Опозиційного блоку та груп «Відродження» і «Воля народу». «В нас не буде жодної людини, яка була помічником депутатів з цих сил. В нас не буде жодного чиновника, який не може довести свої статки або має проблеми із законом», – додала Галабала.

На презентації об’єднання його представники відкрито говорили про те, що виступають прихильниками позачергових парламентських виборів, на яких вони мають намір не просто подолати 5-відсотковий прохідний бар’єр, а отримати більшість.

Також на презентації об’єднання був помічений колишній заступник Генпрокурора Давид Сакварелідзе.


Юрій Дерев’янко (партія “Воля”), Михайло Саакашвілі (по центру), Давид Сакварелідзе (за спиною у Саакашвілі). Фото 1News

Слід зазначити, що 28 лютого 2017 року Михайло Саакашвілі заявив, що Рух нових сил офіційно став партією. При цьому у Реєстр політичних партій він до сьогодні не внесений.

Політична партія «Воля» була зареєстрована у 2010 році. Членами ради правління виступають Юрій Дерев’янко, Ольга Галабала, Олексій Бонюк.

Із самого початку у заснуванні партії «Воля» брали участь деякі представники «Самопомочі», зокрема нинішні нардепи Єгор Соболєв та Вікторія Войцицька.

Напередодні парламентських виборів 2014 року, Єгор Соболєв зі скандалом вийшов з «Волі», звинувативши Дерев’янка у «шахрайстві». «Величезна помилка були взяти в партію і в створення люстраційного законодавства Юрія Дерев’янка Це дуже талановитий шахрай, за яким стоїть величезне угруповання з викачування грошей платників податків», – заявляв Соболєв.

«Я готовий визнати, що величезною помилкою було робити партію разом з Юрієм Дерев’янко. Він дуже багато вклав в цю партію («Воля» – ред.), я про це заявляв раніше і заявляю зараз … Але з того, що я дізнався за останній тиждень, коли виник штучний скандал, не партія «Воля» є метою, не захоплення, тим більше лідерство (в партії. – ред.) … Продовження старої політики, де править корупція, де править ФСБ, якою керують зовсім не українські речі (є основною метою Дерев’янко в партії – ред. )», – заявляв Соболєв у 2014 році.

Цікаво, що зараз Михайло Саакашвілі досить часто зустрічається з лідером партії «Самопоміч», мером Львова Андрієм Садовим. За певною інформацією, Саакашвілі намагався домовитися із «Самопоміччю» про об’єднання. Залишається незрозумілим, як в одній політичній силі можуть опинитися дві партії, представники яких звинувачують один одного у шахрайстві (мова йде про Соболєва та Дерев’янка – ред.)

17211975_1474790315884678_6158376665240872593_o
Василь Гацько (Сила людей), Михайло Саакашвілі (Рух нових сил), Анатолій Гриценко (Громадянська позиція) та мер Львова Андрій Садовий (Самопоміч). Фото від 11.03.2017

Також зазначимо, що Юрій Дерев’янко був ініціатором законопроекту, в якому пропонував подавати електронні декларації представникам антикорупційних громадських організації. Детальніше про ініціативу Дерев’янка та про реакцію на неї читайте в матеріалі 1News: «З хворої голови на здорову»: як Шабунін і Ко вигадали «іноземних агентів». Активними противниками такої ініціативи виступають прихильники Михайла Саакашвілі. Згодом Дерев’янко відкликав свою ініціативу. Проте такі ж правки в антикорупційне законодавство потім внесла депутат Тетяна Чорновол, які були підтримані Верховною Радою.

Експерти пророкують об’єднанню Саакашвілі Рух нових сил нетривалий час існування через декілька причин. По-перше, лідерські якості Михайла Саакашвілі можуть зашкодити ініціативі керування партією за допомогою ради. По-друге, в Русі можуть назріти чвари через те, що в ньому об’єднуються колишні вороги.

Михайло Саакашвілі. Фото 1News

Також експерти вважають, що основною причиною того, що Рух Саакашвілі покликав в об’єднання партію «Воля» є те, що за законодавством у виборах можуть брати участь виключно партії, що були створені за рік до дати волевиявлення. Як зазначалося вище, Рух нових сил став партією тільки у лютому 2017 року, тоді як партія «Воля» існує вже сім років.

Back to top button