Ексклюзивне

«Війну можна закінчити не пізніше наступного року»: що передбачає План миру Володимира Зеленського

Про План миру, який змусить Росію припинити військову агресію проти України, Володимир Зеленський говорить вже близько року. 16 жовтня Президент офіційно озвучив п’ять пунктів цього плану під час засідання Верховної Ради. Спочатку документ був представлений владі США, згодом його презентували уряду Великої Британії. І ось нарешті українці почули основні тези, яким чином Україна намагатиметься примусили агресора припинити війну. Журналісти 1News проаналізували План миру та перші коментарі закордонних лідерів, які звучать не занадто оптимістично, на жаль.

Фото прес-служби Офісу президента

«План перемоги – це шлях посилення України. Це міст, який треба прокласти для проведення другого саміту миру, який поставить справедливу для України крапку в цій війні. Терміновість плану перемоги саме зараз. Це пункти, більшість з яких розраховані детально в часі. Якщо рухатися за цим планом, то війну можна закінчити не пізніше наступного року», – заявив Володимир Зеленський, виступаючи на засіданні Верховної Ради.

Президент наголосив, що Росія повинна програти у війні проти України. «І це не заморозка чи торгівля територіями чи суверенітетом України. Ми повинні реалізувати План миру, щоб змусити Росію бути на саміті миру та бути готовою закінчити війну», – додав він під оплески присутніх у сесійній залі.

План перемоги і миру складається з п’яти пунктів і трьох додаткових таємних додатків. Один з них геополітичний, два військових, економічний та безпековий. За словами Володимира Зеленського, всі пункти розраховані конкретно по часу і всі вони були представлені стратегічним партнерам України задля реалізації спільних дій щодо припинення війни Росії проти України та закріплення сталого миру.

Пункт 1. Запрошення України в НАТО

«Ми демократична нація, яка довела, що може захищати Євроатлантику і наш спільний спосіб життя. Для нас рішучість у питанні НАТО для України означає також неминучість євроінтеграції для України та безальтернативність демократії в Україні. І саме тому це початковий пункт Плану перемоги. Перший і дуже важливий. Свідчення рішучості. Ось що таке запрошення. Безумовне запрошення зараз», – заявив Президент Володимир Зеленський.

Фото прес-служби Офісу Президента

Україна ще з 2014 року, коли Росія окупувала Крим та почала військові дії на Донбасі, активно тисне на міжнародних партнерів, аби нарешті отримати не просто обіцянки, що наша країна в якійсь перспективі буде запрошена в НАТО, а реальні дати. Тривалий час українська влада стикається з певними перепонами на цьому шляху. Деякі країни Європи, як наприклад Угорщина та Словаччина, є активними противниками запрошення України в НАТО, аргументуючи це тим, що таким чином Альянс буде втягнутий «не у свою війну».

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вже прокоментував План миру Володимира Зеленського і назвав його «більш ніж жахливим». «Я один з тих, хто закликає Європейський Союз змінити свою поточну стратегію. ЄС вступив в цю війну з погано організованою, погано реалізованою та погано прорахованою стратегією. Ми програємо цю війну, тому що стратегія не працює… Нам потрібне припинення вогню та мирні переговори», – написав Віктор Орбан на своїй сторінці у Facebook.

Він додав, що закликав канцлера Німеччини та президента Франції якнайшвидше почати переговори з росіянами від імені ЄС, «щоб знайти вихід із цієї ситуації».

Виступаючи на засіданні Верховної Ради Володимир Зеленський звертав увагу на те, що Європейські лідери все частіше згадують слово «переговори» і все менше говорять про «перемогу». На його думку таким чином на Україну тиснуть, але План миру якраз і є гарантією того, що ці переговори будуть із сильної позиції нашої країни.

Активним критиком вступу України в НАТО та ЄС до певного часу був і словацький колега Орбана Роберт Фіцо. Днями його заяви суттєво змінились і він навіть заявив, що війну Росії проти України можна завершити в короткий термін. «Я очікую, що завтра можна буде на щось натякнути, тому що неочікувано з’являється тема запрошення України в НАТО», – заявив Роберт Фіцо 16 жовтня.

Після оприлюднення цієї заяви стало відомо, що Володимир Зеленський проводив розмову з Робертом Фіцо і озвучив йому свої аргументи щодо українського Плану миру.

Найбільш неочікуваною реакцією на перший пункт Плану можна вважати заяву постійного представника США при НАТО Джуліанни Сміт. Вона стверджує, що «зараз ми не на тому етапі, коли Альянс говорить про надання запрошення в короткостроковій перспективі». «Як завжди, ми продовжуватимемо розмови з нашими друзями в Україні, щоб поговорити про те, як вони можуть продовжувати наближатися до цього Альянсу», – заявила Сміт.

В той же час Генеральний секретар НАТО Марк Рютте висловився більш конкретно. «Україна буде 33 або 34 членом НАТО. Можливо, перед нею «винирне» хтось інший. Але Україна буде членом НАТО і це вже вирішено», – зазначив він, не натякаючи на те, яка країна може випередити Україну на цьому шляху.

Представляючи перший пункт Плану миру Володимир Зеленський заявив, що протягом десятиліть Росія використовувала те, що Україна не є членом НАТО, аби посягати на наші території. «Ми розуміємо, що питання НАТО це дії подальшого, а не теперішнього. Але Путін має побачити, що його геополітичні розрахунки програшні. Росіяни повинні побачити, що їхній цар програв геополітично світу», – аргументував Президент.

Зеленський зазначив, що «запрошення України в НАТО зараз із членством пізніше посилює всіх партнерів».

Пункт 2. Зміцнення української оборони

«Є чіткий перелік зброї, який здатен підтримувати наших воїнів… Ключем для реалізації цього другого пункту є успішне продовження операції сил оборони у визначених районах ворожої території, щоб не допустити буферних зон на нашій землі… Це реалістично захищати наші позиції на полі бою в Україні і водночас обов’язково повертати війну на територію Росії», – зауважив Президент України.

План миру Володимира Зеленського
Фото прес-служби Офісу президента

Він додав, що цей пункт стосується допомоги партнерів у комплектуванні бригад резерву для ЗСУ, а також посилення систем протиповітряної оборони для збиття російських ракет та дронів. Окремо Зеленський наголосив на необхідності спільних дій, щоб сусідні країни почали допомагати Україні ліквідувати ворожі цілі у повітряному просторі.

В цьому пункті також прописано надання Україні далекобійних засобів, а також супутникової інформації в реальному часів від закордонних розвідок. І безумовне зняття обмежень на «застосування далекобійної зброї на всі окуповані Росією території України і на територію Росії по об’єктах воєнної інфраструктури ворога».

Цей пункт викликав не менш суперечливу реакцію, ніж запрошення України в НАТО вже зараз. Заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх заявила, що США не будуть збивати ракети над Україною, як над Ізраїлем. «США не будуть розміщувати у Східній Європі систему перехоплення ракет середньої дальності THAAD, щоб допомагати Україні збивати російські ракети і дрони», – заявила вона. Сінгх пояснила це тим, що «війни в Україні і на Близькому Сході різні і для них потрібні різні засоби».

Доволі кволо реагують на заклики України у повітряній допомозі і сусідні країни. Вже неодноразово уламки російських ракет потрапляли на території Румунії, Молдови і Польщі. Сили оборони цих країн підіймають у повітря свої винищувачі, але жодним чином не допомагають Україні у ліквідації ворожих цілей, побоюючись бути втягнутими у не свою війну.

Пункт 3. Розміщення в Україні комплексного стратегічного пакету стримування

«Росія діє агресивно, коли знає, що відповіді на агресію не буде. Коли вони знають, якою буде відповідь, вони обирають шлях переговорів навіть зі стратегічними противниками… Україна пропонує розмістити на своїй території комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, який буде достатнім для захисту країни від будь-якої воєнної загрози з боку Росії. Цей пункт – гарантія того, що Росія йде або на шлях дипломатії, або на шлях до втрати її машини війни», – розповів Президент Володимир Зеленський.

Німецьке видання BILD стверджує, що кілька місяців тому на закритому засіданні було висловлено думку про те, що Україна має можливість виготовити ядерну зброю за кілька тижнів. Очевидно інформація про ядерну зброю почала з’являтися якраз як реакція на третій пункт Плану миру, який передбачає стримування.

Говорив про неї і сам Володимир Зеленський. Виступаючи 17 жовтня у Брюсселі перед Радою Європи, Зеленський заявив, що сказав кандидату в президенти США Дональду Трампу буквально наступне:

«Відповідь України на вторгнення Росії полягає або у відновленні її ядерних можливостей, або у вступі до НАТО, і Україна обирає останнє».

Офіційно Україна заперечує інформацію про те, що розмірковує над відновленням ядерного потенціалу.

Колишній керівник спецслужби 46-ї ракетної дивізії в Первомайську Миколаївської області Володимир Солоненко, який мав доступ до держтаємниць за «першою формою допуску» стверджує, що Україна своїми запасами ядерної зброї в минулому могла знищити планету декілька разів. «В Україні до підписання Будапештського меморандуму (коли Україна відмовилась від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки – ред.) було 1272 атомні бомби на міжконтинентальних ракетах. Я вже не говорю про тактичну ядерну зброю – ніхто не знає, скільки її було», – розповідає Солоненко.

До 5 грудня 1994 року Україна офіційно мала третій за потужністю ядерний потенціал у світі.

Пункт 4. Спеціальна угода щодо спільного захисту наявних українських критичних ресурсів

«Поклади критичних ресурсів в Україні разом із глобально важливим потенціалом України у виробництві енергії та продовольства є одними з ключових загарбницьких цілей Російської Федерації в цій війні. І це наша можливість зростання», – розповів Президент Володимир Зеленський.

Фото прес-служби Офісу президента

Ідеться про природні ресурси та критично важливі метали ціною у трильйони доларів США. Це, зокрема, уран, титан, літій, графіт та інші стратегічно цінні ресурси, які є значною перевагою у глобальній конкуренції.

Цей пункт також має таємний додаток, який буде переданий лише визначеним партнерам.

Насправді пункт 4 є найбільш таємничим, адже незрозуміло про яке партнерство йдеться. Чи це може бути інвестування у розробку корисних копалин зі сторони союзників, чи йдеться про спільне використання.

Тим не менш все зараз очевидно, що пункт викличе, перш за все, негативну реакцію з боку критиків влади в середині країни. Практично зі 100% гарантією можна очікувати заяв щодо здачі національних інтересів збоку влади по типу «США отримають безкоштовний доступ до стратегічних ресурсів». Втім без деталей коментувати цей пункт якось більш конкретно не видається можливим.

Пункт 5. Використання досвіду військових ЗСУ для гарантування безпеки Європи

«Останній пункт Плану миру розрахований на післявоєнний час та передбачає у разі згоди партнерів заміщення окремих військових контингентів збройних сил США, дислокованих у Європі, українськими підрозділами, які здобули реальний досвід сучасної війни, застосування західної зброї та взаємодії з військовими НАТО», – заявив Президент Володимир Зеленський.

План миру Володимира Зеленського
Фото прес-служби Офісу президента

За його словами, цей український досвід має бути використаний для зміцнення оборони всього Альянсу та гарантування безпеки в Європі. «Це достойна місія для наших героїв», – підсумував Володимир Зеленський.

***

За даними видання Associated Press у вересні Президент Володимир Зеленський дав союзникам три місяці для того, аби прийняти основні положення представленого ним Плану перемоги. В цьому контексті потрібно згадати реакцію США, коли Зеленський вперше показав цей План Джо Байдену. Відгук був досить стриманим і цей візит почали називати одним з найбільш провальних для Президента Володимира Зеленського.

Щоправда ситуацію трохи підбадьорила презентація Плану миру для влади Великої Британії. 10 жовтня відбулась тристороння зустріч Президента України, британського прем’єр-міністра та генсека НАТО Марка Рютте. Після неї всі троє заявили про розуміння плану та його реалізації.

Днями повинна була відбутись зустріч у форматі «Рамштайн», на якій головною темою також очевидно був би український План миру. Але зустріч відмінили офіційно через ураган в США.

«Цей план можливо реалізувати. Це залежить від партнерів. Це точно не залежить від Росії. Кожен в світі бачить, що Росія не шукає чесного миру. Путін абсолютно збожеволів і хоче тільки війни. І він сам особисто не зміниться, він надто з минулого, надто вчорашній, він глухий до всіх інших.

Але разом із партнерами ми повинні змінити обставини так, щоб війна закінчилась безвідносно того, що хоче Путін. Ми всі повинні змінити обставини так, щоб Росія була примушена до миру», – заявив Президент України Володимир Зеленський.

Анна Межова

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

thirteen − 10 =

Back to top button