Ексклюзивне

Україна обрала нового Президента: перші привітання від світових лідерів

Станом на 12:30 22 квітня Центральна виборча комісія опрацювала більше 98% протоколів на виборах Президента України. За попередніми даними перемогу здобув Володимир Зеленський, який отримав 73,16% голосів виборців. За діючого Президента Петра Порошенка проголосувало 24,52% українців.

Фото: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

На прес-конференції після оголошення результатів екзит-полу 21 квітня Зеленський заявив: «Ми зробили це разом. Дякую кожному. Зараз не буде ніякого пафосу. Я просто хочу сказати дякую своїм батькам за підтримку і за те, що вони це пережили. Моїй дружині за силу і витримку. Якби вона раніше почула все, що про мене говорили, вона, мабуть, не вийшла б за мене. Батькам моєї дружини. Дякую усій моїй команді».

В свою чергу Петро Порошенко визнав свою поразку і після оприлюднення перших екзит-полів зателефонував Володимиру Зеленському. «Ніколи не здавайся, чую я і зараз, коли бачу ці результати екзит-полів, а вони очевидні і дають підстави подзвонити зараз моєму опоненту і привітати його… Вже наступного місяця я залишу пост глави держави, так вирішила більшість українців, і я сприймаю це рішення», – заявив він. Слід зауважити, що промову Порошенка у штабі вітали бурхливими оплесками, а у деяких членів команди навіть були помітні сльози на обличчі.

https://www.facebook.com/petroporoshenko/videos/405934516894102/

Зеленський підтвердив дзвінок Порошенка та подякував йому: «Тільки що він мене привітав з перемогою. Я дуже вдячний, що він мене привітав. Сказав, що я можу розраховувати на його допомогу в будь-який час. Він визнав перемогу мою і моєї команди. Це круто, ми об’єднуємо Україну».

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман привітав «переможця, за якого віддали свої голоси більшість українців», а також подякував Петрові Порошенку: «Дякую Петру Порошенку за 5 років, упродовж яких насправді було зроблено багато, щоб Україна стала сучасною європейською країною. Ми повинні належно оцінити досягнуте і у відповідь на суспільний запит прискорити позитивні зміни. У цьому я бачу запоруку успіху України!»

Першим з європейських лідерів Зеленського Президент Польщі Анджей Дуда. У Twitter канцелярії польського лідера зазначається, що Дуда привітав обраного президента України Володимира Зеленського по телефону і запросив його до Польщі.

«Прошу прийняти мої сердечні поздоровлення з нагоди ввірення Вам Українським народом посади Президента України. Я впевнений що цей вибір підтвердить стійкість ?? на шляху до євроатлантичної спільноти», – цитує Дуду Посольство Польщі в Україні.

Також Володимира Зеленського привітав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. «Вітаємо Володимира Зеленського з перемогою на президентських виборах в Україні. Україна є цінним партнером НАТО і ми сподіваємося на продовження співпраці», – говориться на сторінці Генсека у Twitter.

Вночі 21 квітня на сторінці Володимира Зеленського у Facebook з’явилось повідомлення про його телефонну розмову із Президентом Франції Емманюелем Макроном: «Дякую Президенту Франції Емманюелю Макрону за привiтання!»

Також повідомляється про привітання новообраного Президента України зі сторони лідера США Дональда Трампа. Згодом це підтвердив спецпредставник США з питань України Курт Волкер.

Посольство США в Україні подякувало всім, хто забезпечив мирні вибори Президента України та окремо Петру Порошенку «за зусилля, яких він доклав за останні п’ять років для зміцнення безпеки України, процвітання та демократії, а також для зміцнення наших двосторонніх відносин».

Володимир Зеленський також отримав привітання від МЗС Росії, опозиційного російського лідера Олексія Навального та лідера Чечні Рамзана Кадирова.

Голова прес-служби Московського патріархату митрополит Іларіон у Facebook привітав Зеленського з «яскравою і переконливою перемогою».

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв також прокоментував вибори в Україні та написав на своїй сторінці у Facebook про те, що «немає сумнівів: новий керівник держави щодо Росії буде дотримуватися риторики, яку він використовував в ході передвиборної кампанії». «У той же час шанси на поліпшення взаємодії з нашою країною все ж є», – додав він.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко побажав Володимиру Зеленському міцного здоров’я і «здійснення всіх планів на благо дружнього українського народу». «Із задоволенням відзначаю, що фундаментом відносин між нашими країнами традиційно є загартовані спільної історією братерські зв’язки білорусів і українців. Підтверджую, Білорусь завжди була і залишиться для України передбачуваним партнером, надійним сусідом і добрим другом», – йдеться в привітанні, яке поширило видання БЕЛТА.

Глава Європейської комісії Жан-Клод Юнкер та президент Європейської ради Дональд Туск у спільному листі привітали із перемогою на президентських виборах в Україні Володимира Зеленського і заявили, що він може розраховувати на міцну підтримку Євросоюзом України на шляху реформ та в боротьбі за свою цілісність.

Цікаво, що Володимира Зеленського також привітав біглий Президент Віктор Янукович. Зокрема прес-секретар його сина Юрій Кірасір на своїй сторінці у Facebook повідомив, що Янукович надіслав Зеленському листа з привітаннями. «Українці довірилися Вам і сподіваються на те, що Ви повернете нашому народові мир і процвітання. Не підведіть їх. Я бажаю Вам міцного здоров’я, благословення від Господа і успіхів на Вашому високому і відповідальному посту Президента України», – говориться у листі, в якому Янукович назвав війну на Донбасі «братовбивчою».

На сторінці колишнього прем’єр-міністра Миколи Азарова у Facebook з’явився коментар з приводу виборів в Україні. Він не привітав Володимира Зеленського з перемогою, а написав, що «зараз рано робити висновки». «Подивимося, як будуть реалізовуватися реальні кадрові призначення, від них дуже багато залежить», – додав він.

Додамо, що речник штабу Зеленського Дмитро Розумков відреагував на привітання з Росії: «Протягом всієї кампанії команда Зеленського отримувала так звану «підтримку» від російських пропагандистів і колишніх українських чиновників. Ми обійдемося як без цієї підтримки, так і без їхніх привітань», – заявив Разумков.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель пізніше за інших європейських лідерів привітала Зеленського та зауважила, що «Уряд Німеччини в майбутньому продовжить активно підтримувати Україну, особливо в її праві на суверенітет і територіальну цілісність». Окрім того Меркель запросила нового Президента України відвідати Берлін.

В інтерв’ю виданню ВВС Україна дружина Володимира Зеленського Олена заявила, що хотіла б залишитись поза інформаційним полем, якщо це буде можливим. «Мені подобається те, чим я займаюсь, адже насправді робота має приносити задоволення. Те, що я роблю, приносить мені максимум задоволення», – наголосила вона та  зазначила, що працює сценаристом в «Студії Квартал 95».

Нагадаємо, результат Володимира Зеленського на виборах Президента України –  найвищий за історію незалежної України. Попередній найвищий результат відданих за одного з кандидатів голосів був зафіксований у 1991 році, тоді Леонід Кравчук набрав 61,59% голосів тих, хто проголосував проти 23,27% у В’ячеслав Чорновола.

У 1994 році Леонід Кучма переміг Леоніда Кравчука з результатом 52% проти 45,06%.

У 1999 році за Леоніда Кучму віддали голосів 56,25% виборців, за Петра Симоненка – 37,8%.

У 2004 році остаточні результати голосування визначилися у ІІІ турі: переміг Віктор Ющенко (51,99%). Другим став Віктор Янукович (44,20%).

У 2010 році у другому турі переміг вже Віктор Янукович (48,95%), який обійшов Юлію Тимошенко (45,47%).

У 2014 році вже у першому турі переміг Петро Порошенко, який набрав 54,7 % голосів виборців. Юлія Тимошенко отримала тоді 12,81%.

Анна Межова

Back to top button