Україна

Удар ATACMS по полігону РФ: що відомо про втратиСюжет


Удар ATACMS по полігону РФ: що відомо про втрати

Сили оборони завдали три удари ракетами ATACMS по табору і полігону російських військових в глибокому тилу на окупованій Луганщині.

У російських та українських Telegram-каналах вчора з’явилися фото та відео ракетного удару Збройних сил України по полігону армії РФ між селами Рогово та Кубань Новопсковського району, що знаходиться приблизно за 100 кілометрів від Куп’янська на окупованій території Луганської області.

Ймовірно, удар було завдано балістичними ракетами ATACMS з касетними бойовими блоками. Як повідомляють самі росіяни, атака відбулася в момент, коли “в чистому полі на шикування” командування зібрало солдат. Внаслідок цього, як припускають пропагандисти, могли загинути понад сто російських військових. Українські Telegram-канали підтверджують такі втрати і заявляють про 116 загиблих.

Чим наносився удар

За попередніми даними, табір і полігон російських військ у Луганській області атакували три касетні ракети MGM-140 ATACMS Block I з дальністю дії до 165 кілометрів. OSINT-аналітики встановили, що удару завдано неподалік від села Рогове, за 80 кілометрів від лінії фронту, тобто у глибокому тилу.

 карта

Кадри атаки зняв дрон. На відео аналітики підрахували, що на момент обстрілу на полігоні було 116 людей. При цьому вони не мали часу щоб сховатися. У результаті, як зазначають експерти, ЗСУ знищили роту окупантів.

Водночас, аналітики з Defence Express додають, що відстань до полігону від лінії фронту може говорити про те, що удар міг бути завданий не лише з ATACMS, які у версії M39 (ATACMS Block I) мають дальність до 165 км, а й Точкою-У, яка має дальність до 120 км та також може оснащуватись касетною бойовою частиною.

“Водночас головним, як завжди є те, що сама атака здійснювалась у розвідувально-ударному контурі, де дрон у режимі онлайн передавав точні координати цілі, а засіб ураження відпрацював без затримки”, – зазначає Defence Express.

Експерти додають, що загалом по табору і полігону було три “прильоти”.

“Перший накрив скупчення особового складу та певну кількість техніки. Ще одна ракета влучила у поле, скоріш, мова йде про промах. У цьому районі не зафіксовано, ані живої сили, ані техніки ворога. А третій удар, попри те, що на перший погляд він також схибив, уразив переправу через річку Айдар, а у розривах диму та між деревами проглядаються силуети військової техніки”, – йдеться у аналізі видання.

Що відомо про втрати

Видання Донбас. Реалії припускає, що під вогонь потрапили військовослужбовці армії РФ (кількість особового складу, що проглядається на кадрах аеророзвідки, – близько 80 людей), військові вантажівки, найвірогідніше, Урали і як мінімум два БТР.

Військовий з позивним Східний в своєму Telegram-каналі зазначає, що в цьому місці “трафік військової техніки та особового складу ЗС РФ завжди був дуже активний”: майже кожну годину спостерігалися десятки одиниць техніки, що проходять в обидві сторони.

“Очевидно, що за такого розкладу із застосуванням касетних боєприпасів – кількість поранених і вбитих російських військових може бути дуже великою”, – додає Східний.

Що кажуть окупанти

Російський Telegram-канал Кремлівська табакерка підтвердив, що на полігоні могли загинути десятки російських військових.

“Внаслідок українського удару касетними ракетами ATACMS по полігону в районі села Рогово (“ЛНР”) загинули за різними оцінками від 29 до 42 військових. Понад 40 – поранені”, – повідомив російський паблік.

Канал посилається на джерела у Генштабі та Міноборони РФ.

“Різні джерела називають різні цифри. Це може бути пов’язане з тим, що поки що ідентифіковані не всі фрагменти тіл загиблих, тому точну кількість жертв ще не встановлено. Також це може бути пов’язане (за словами одного із співрозмовників) з небажанням визнавати реальні наслідки “настільки страшного провалу””, – говориться в повідомленні пропагандистів.

 кадр з відео

“Якийсь ідіот знову зібрав масу військових в одному місці і підставив їх під ракети. Звісно, говорити про таке не хочеться”, – зізналося джерело у російському Генштабі для пабліка.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button