Ексклюзивне

Троянди, тюльпани та гендерна рівність: передсвяткове засідання Верховної Ради (фото)

Депутати Верховної Ради провели сесійний день 6 березня у святковій атмосфері, в той же час нагадуючи про гендерну рівність та неприпустимість сексизму.

фото 1News

Як передає кореспондент 1News, депутати-чоловіки з фракції «Слуга народу» дарували народним депутаткам великі букети з трояндами, а тим часом їхні колеги з фракції «Батьківщина» зупинили вибір на тюльпанах.

фото 1News
фото 1News
фото 1News
фото 1News

Представники групи «Довіра» дарували депутатам-жінкам великі букети червоних троянд.

фото 1News

В той же час, як представниці фракції «Європейська солідарність» фактично залишись без квітів. Тільки в однієї депутатки від цієї фракції – Вікторії Сюмар, журналісти помітили букет тюльпанів.

фото 1News

Також депутатки отримали подарункові пакети, в яких, судячи з усього, були парфуми.

Зазначимо, що частина депутатів прийшла до Верховної Ради з табличками з написом «Не в моєму парламенті» та з такими ж значками, таким чином звертаючи увагу на неприпустимість проявів сексизму.

фото 1News

З трибуни парламенту віце-спікерка Олена Кондратюк разом з депутатами Мариною Бадріною, Іриною Совсун та Олексієм Жмеренецьким виголосили промову, в якій наголосили, що у Верховній Раді не повинно бути сексизму, а права жінок та чоловіків повинні бути рівними.

фото 1News

Виступаючі були одягнуті у футболки з мотивуючими написами. Зокрема, депутатка від фракції «Голос» Ірина Совсун була у футболці з написом «Я – феміністка. А в чому твоя суперсила?». Депутат Олег Жмеренецький вдягнув футболку Руху ООН солідарності жінок за гендерну рівність (HeForShe).

фото 1News

Додамо, що на столах у народних депутатів були розкладені брошури, в яких розповідається про недопустимість сексизму та необхідність дотримання рівних прав жінок та чоловіків.

фото 1News

Зазначимо, що 4 березня під час свого виступу у Верховній Раді прем’єр-міністр Денис Шмигаль потрапив у сексистський скандал. Так, прем’єр перед затвердженням нового складу уряду перерахував майже усіх кандидатів в міністри, проте забув про єдину представницю жіночої статі. Коли він закінчив промову, його почали виправляти та викрикували як нардепи, так і президент Володимир Зеленський.

«Отже, зараз я прокоментую. Міністр соціальної політики, кандидат наук, жінка до вашої уваги – Лазебна Марина Володимирівна. Це початок гендерної експансії у цей уряд. Я батько двох доньок, мене важко звинуватити у сексизмі», – зазначив він.

Перед цим, відповідаючи на запитання депутатки від «Європейської солідарності» Ірини Геращенко, чи буде в його уряді збережений гендерний принцип, Шмигаль заявив, що в уряд запрошують не за статтю, а за досвідом.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський під час офіційного візиту в Париж 17 червня дозволив собі необережне висловлювання, яке викликало хвилю обурення в Україні. Виступаючи в найбільшому в світі кампусі стартапів Station F у Франції, Зеленський назвав українських жінок одним з «брендів» країни.

«До речі, я хочу сказати – трохи похвалитися Україною та українцями. Завжди було уявлення в усіх у світі, що Україна – це перш за все сільське господарство, це шахти, це металурги. А туристи завжди казали, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже вродливі люди, особливо жінки. Так, все це є, і воно залишається нашим брендом», – заявив Президент.

Фраза Зеленського про жінок в Україні не залишилася непоміченою. Її широко обговорювали в соцмережах, причому багато хто звинувачував главу держави в сексизмі. Крім того, українки запустили в соцмережах флешмоб про свої досягнення з хештегом #я_тобі_не_бренд, #янебренд, #янетуристичнийбренд.

Зазначимо, що в політичних Телеграм-каналах цього тижня з’явилась інформація про те, що Президент України Володимир Зеленський планує записати відеозвернення з привітанням жінок зі святом 8 березня. Таким чином практика колишньої влади щодо планів відмінити святкування Міжнародного жіночого дня буде припинена.

1News

Back to top button