Ексклюзивне

Теймураз носить Prada: як голова благодійного фонду Саакашвілі «доїв» бюджет України

7 квітня Печерський районний суд Києва обрав колишньому генеральному консулу Грузії в Одесі, керівникові благодійного фонду «На благо Одеси» Теймуразу Нішніанідзе запобіжний захід у вигляді застави. Його підозрюють у незаконному заволодінні коштів, які були проведені через фіктивне відшкодування ПДВ за купівлю дорогого одягу. Справа Нішніанідзе не просто може остаточно поховати імідж грузинських реформаторів в Україні, а й викрити ще більш кричущі схеми у колі Михайла Саакашвілі.

Журналісти 1News розбиралися, хто ж такий Нішніанідзе та чому його називають «гаманцем» екс-очільника Одещини.

Слідство у справі Теймураза Нішніанідзе з’ясувало, що через благодійний фонд «На благо Одеси» та Генконсульство Грузії близьке оточення Саакашвілі змогло відшкодувати з бюджету України більше 17 млн. грн. Причому, за даними оперативників, 4 млн. грн. з цих коштів Ніншніанідзе поклав у власну кишеню. Непогано як для людини, яка заявляє, що робота в команді Саакашвілі для нього – це «намагання змінити Україну на краще».

Справа по Нішніанідзе виникла не зараз. Як виявилося, вона тягнеться ще з весни 2016 року. 26 травня минулого року працівники СБУ та Генпрокуратури провели обшуки в будівлі Одеської обласної державної адміністрації, а також за місцем проживання радника голови Одеської ОДА – екс-Генконсула Грузії. Обшуки проходили у зв’язку з розслідуванням кримінальної справи за фактом незаконних операцій із відшкодування ПДВ посадовими особами Генерального консульства Грузії в Україні у 2012-2013 роках.

Юрій Луценко рік тому повідомляв, що слідчі дії проводилися за запитами народних депутатів щодо перевірки діяльності низки благодійних фондів, зокрема, і фонду «На благо Одеси». «Вищезазначений Фонд потрапив під увагу правоохоронців через те, що екс-Генконсул Грузії в Україні Теймураз Нішніанідзе отримав відшкодування ПДВ на суму близько 20 мільйонів гривень. В ході обшуків було вилучено достатньо інформації, яка буде використана слідчими СБУ та ГПУ в рамках вищезазначеної справи, а також при розгляді справ про неправомірні дії посадовців в нинішній час», – зазначав Генпрокурор.

І ось через рік громадськості стали відомі подробиці справи проти Нішніанідзе та фонду «На благо Одеси». За підсумками досудового розслідування стало відомо, що екс-Генконсул спільно з іншими працівниками консульства з червня 2012 по листопад 2013 року подав у ДФС документи на відшкодування понад 17 млн грн. ПДВ за товар, нібито куплений в брендових магазинах Louis Vuitton, Dsquared, Prada тощо. Право на відшкодування ПДВ у співробітників було, оскільки вони, в даному випадку, є іноземцями.

У клопотанні ГПУ говориться, що «Нішніанідзе Т.Т. разом з іншими представниками Генконсульства Грузії в Одесі, діючи за попередньою змовою групою осіб, отримували товарні чеки за нібито придбаний товар в магазинах ТОВ «Луі Вюіттон Україна», ТОВ «Прада Україна» та інших. У подальшому ці чеки надавались Нішніанідзе до ДФС, як такі, що підтверджують придбання товарів за власні кошти та відповідно дають підставу відшкодування сплаченого ПДВ». Причому, як з’ясували слідчі, за даними Державної прикордонної служби, частину з лакшері-покупок Нішніанідзе фізично не міг зробити, оскільки не перебував на території України. Простіше кажучи, соратник Саакашвілі «доїв» бюджет України за допомогою фіктивних чеків з дорогих магазинів.

 

Цікаво також і те, що в березні 2017 року народний депутат, одесит Дмитро Голубов, виклав на своїй сторінці у «Фейсбук» документ про всі придбання Генерального консульства Грузії в Одесі в період з 2008 по червень 2013 року. Цей документ, як стверджує Голубов, йому передали грузинські хакери. «З бухгалтерських документів випливає, що будучи консулом Грузії в Україні, тільки в січні 2012 року, Теймураз 66 раз !!! бував в бутіку Луї Вітон і зробив там покупок на 700 тисяч гривень, в лютому таких покупок було вже 46 !!!, оскільки в лютому всього 28 днів (короткий місяць), але в березні темп був відновлений. Таким чином за 2012-2013 рік, Теймураз, в своєму шопоголічному припадку, накупив жіночого шмаття на 12 млн доларів!!! Зазначена сума в чеках дозволила дипломату отримати повернення 20% ПДВ з кишені українських платників податків (тобто нас з вами)», – пише Голубов. Для тих, хто готовий до шоку і хоче ознайомитися з покупками Нішніанідзе, додаємо посилання на бухгалтерію Генконсульства Грузії в Одесі.

 

Якщо на посаді Генконсула Нішніанідзе прославився патологічною закупівлею дорогого одягу, то з літа 2015 року, коли очолив Фонд «Благо Одеси», він почав діяти більш масштабно.

Півтора роки тому ЗМІ писали про те, що електронна пошта Теймураза Нішніанідзе була зламана. В ній була в тому числі й інформація щодо фінансових операцій фонду «На благо Одеси». Зокрема, стало відомо, що дороговартісна реклама Михайла Саакашвілі, яку можна було побачити на центральних українських телеканалах, оплачувалася за рахунок благодійного фонду «На благо Одеси». Згідно з опублікованими рахунками, фонд також покривав транспортні витрати оточення Саакашвілі і навіть сплатив кілька дорогих обідів в найдорожчому готелі міста «Брістоль».

Цікаво, що після скандалу, Фонд Саакашвілі підтвердив справжність оприлюднених документів. Що стосується коштів на банкети, то вони нібито направлялися на харчування персоналу Центру обслуговування громадян, а також громадської приймальні ОДА. Непогано так харчувалися співробітники, враховуючи те, що середній рахунок в «Брістолі» сягає тисяч гривень.

Зі зламаної пошти Нішніанідзе також стало відомо, що півмільйона гривень було витрачено на купівлю нового кросовера Chevrolet Tracker. Автомобіль в салоні «Одеса-Авто» отримав особисто Теймураз Нішніанідзе. З чуток, у 2015 році на ній пересувався один із соратників глави ОДА. Після викриття у Фонді заявили, що цю машину вони віддадуть в правоохоронні органи, однак її доля так досі невідома.

Після того, як вже цього року ГПУ активно взялася за Нішніанідзе, він зайняв досить дивну позицію. Окрім стандартного звинувачення у політичних переслідуваннях, екс-Генконсул почав ламати комедію: він різко перестав розуміти українську мову. Зокрема на першому засіданні суду, куди Нішніанідзе прибув не в Louis Vuitton, а у вишиванці, він несподівано почав вимагати перекладача. Там же він заручився підтримкою депутатів Сергія Лещенка та Остапа Єднака, які готові були взяти його на поруки.

Вочевидь, Нішніанідзе й сам зрозумів ідіотичність ситуації з перекладачем, оскільки вже після оголошення 7 квітня рішення суду про визначення застави в розмірі 792 тисячі гривень, він зробив допис на «Фейсбук» щирою українською мовою.

 

В своїй заяві Нішніанідзе говорить про те, що «не має морального права витрачати гроші на свою заставу». Тобто купувати одяг у магазинах, цінники в яких шокують навіть середній клас, не говорячи про пенсіонерів та бюджетників, а потім вимагати відшкодування ПДВ було морально?

Але вочевидь не про етичну сторону справи думав «гаманець» Саакашвілі. Справа в тім, що знайшлися люди, які почали збирати гроші на заставу Нішніанідзе. 9 квітня Михайло Бондаренко, колишній заступник командира роти, який проходив службу в 81 аеромобільній бригаді 90 батальйону, розмістив на своїй сторінці у «Фейсбук» допис, в якому розпочав збір грошей для любителя розкішного життя.

 

Важко повірити у цей цинізм, але людина, яка щодня «затарюється» у бутиках, вирішила не витрачати власні кошти на заставу, а намагається вийти за гроші співчуваючих.

Як завершиться справа Нішніанідзе, поки сказати важко, але сам факт розслідуваних епізодів – просто вражає. Розкішне життя за рахунок бюджету України, використання коштів благодійного фонду задля обідів у ресторанах та купівлі машин, гучні обвинувачення представників української влади у корупції без жодних доказів – якщо це візитна картка грузинських реформаторів, то, дякуємо, такого «добра» і в Україні вистачає.

1News

Back to top button