Ексклюзивне

Суд над Порошенком: прокуратура більше не вимагає арешту (фото)

В Печерському суді Києва пройшов розгляд справи проти п’ятого Президента України Петра Порошенка, повідомляє кореспондент 1News.

Зокрема, сьогодні суд мав намір обрати колишньому Главі держави запобіжний захід у справі про призначення Сергія Семочка у Службу зовнішньої розвідки у 2018 році.

Так, за даними слідства, народний депутат Петро Порошенко підозрюється у тому, що, будучи Президентом України, у 2018 році шляхом видання явно злочинного наказу схилив військову службову особу – Голову Служби зовнішньої розвідки України до перевищення ним влади та службових повноважень, тобто умисного вчинення дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, вчиненого в умовах особливого періоду (ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426-1 КК України).

Офіс Генерального прокурора спочатку подав до суду клопотання щодо застосування до Порошенка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у 10 млн гривень.

Однак о 16:25 суддя заявив, що розгляд справи по суті відбудеться 1 липня. До цього часу жодного запобіжного заходу по відношенню до Петра Порошенка немає.

Як пояснив народний депутат від «Європейської солідарності» Володимир Ар’єв «тепер ДРБ та слідчі вже не вимагають арешту, а вони просять запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання».

Перед рішенням у суді виступив Петро Порошенко, назвавши події, що відбуваються зараз, трешем.

«Треш – це те, що тут відбувається. І це не неповага до суду, це слова вашого колишнього генерального прокурора Рябошапки. Треш – це сміття, а місце для сміття у відрі для прибиральниці, а не в суді», – зазначив Порошенко.

За його словами, особливо цинічно це виглядає в ці дні. «Я не почув, щоб ви сьогодні оголосили про перенесення засідання, як було заявлено. То це був фейк? Ви знову обдурили людей?», – задав питання Порошенко, натякаючи на інформацію, яку тиражували ЗМІ про нібито перенесення суду.

«Чому я так спокійно реагую? Тому що читаючи цю «галіматью», я відчуваю «чувство глубокого удовлетворения». Протягом 14 місяців сотні працівників ДБР займались виключно Порошенком. І за ці місяці ви знайшли ці дрібниці? Для суспільства це означає, що все, що ви казали під час виборчої кампанії про корупцію, про зловживання, про державну зраду… не знайшли нічого», – додав він.

«Володимире Олександровичу, дорогий міг, вас ніхто не боїться. І ваші вказівки «засадити Порошенка» – це злочин. Ми поважаємо інститут Президентства, тому ми пропонуємо спільно об’єднатися для захисту нашої країни», – додав п’ятий президент України.

Кореспондент 1News зазначає, що перед судом зібралась велика кількість прихильників Петра Порошенка, серед яких народні депутати, представники культурної сфери, бійці АТО.

Мітингарі тримають в руках плакати з написом «Стоп реваншу», «Стоп Янукович», «Диктатор».

Близько 14:30 перед учасниками мітингу виступила народна депутатка від «Європейської солідарності» Софія Федина. Вона зазначила, що сьогодні відбувається «судилище не тільки над Порошенком, сьогодні судять незалежність та майбутнє України».

«Протягом п’яти років, коли Президентом був Петро Порошенко, Україна займала вагоме місце на міжнародній арені. З нами рахувались, нас підтримували всі міжнародні організації. За рік зеленої влади всі надбання згорнуті, а у владу повертаються представники Януковича. Зараз у ДБР поставили адвоката Януковича, забирають право наших дітей вчитися рідною українською мовою, наша армія скорочується», – зазначила Федина.

Також вона нагадала, що Володимир Зеленський отримав посаду завдяки гумору, однак сам тепер ображається на гумор. Таким чином вона натякнула на позов Президента України до художника Пояркова, який назвав Главу держави «маленьким зеленим чмом» та іншими невтішними епітетами.

«Потерпілий не може бути президентом України», – заявила Федина.

Перед прихильниками виступила дружина екс-президента Марина Порошенка. Вона подякувала людям, які зібрались, а також наголосила, що останні дні для родини були найважчими. Вона попросила людей помолитися за душу батька Петра Порошенка, який помер 16 червня.

Близько 15:00 до суду приїхав Петро Порошенко. Він також виступив перед мітингарями і зауважив, що він прийшов сьогодні на судилище, не зважаючи на особисту трагедію.

«Я мав честь вчора брати участь у конференції Європейської партії, найбільшої в ЄС. І вони дивувались, як проти мене за рік завели 27 кримінальних справ. Вони шоковані, що мене намагаються судити за те, що я направив наші кораблі захищати українське Азовське море. Вони шоковані тим, що судять Президента, який зміг відстояти окуповані території», – додав він.

Порошенко також заявив, що йому стало відомо про нову справу проти нього. «Завели справу за розпалення релігійної ворожнечі шляхом прийняття Томосу. Я дізнався про це тільки цього тижня», – додав він.

Зазначимо, що після суду Порошенко також виступив перед мітингарями, де розповів, що особисте зобов’язання, яке нині просить прокуратура, замість арешту, робиться для того, аби вилучити в нього паспорти. «Вони намагалися дати нам хабара, замінити арешт з триманням під вартою на особисте зобов’язання. Порошенко хабарів не бере і брати не буде. Вони це роблять, щоб вилучити паспорт і не дати можливість Порошенку мобілізувати світ на підтримку України», – додав він.

«Це не перемога наша, це початок виснажливої боротьби», – додав Порошенко, зазначивши, що зробить все, аби уникнути крові.

Після суду екс-спікер Верховної Ради, а нині народний депутат від “Європейської солідарності” мобілізував мітингарів рухатись в урядовий квартал та розгорнути протест під Офісом Президента Володимира Зеленського.

Анна Межова

Back to top button