Ексклюзивне

«Самопоміч» переночувала під Адміністрацією Президента (фото, реакція мережі)

Лідер фракції «Самопоміч» у Верховній Раді Олег Березюк продовжує голодування на сходах Адміністрації Президента України. Про це повідомляє кореспондент 1News з місця подій.

Олег Березюк, лідер фракції “Самопоміч” у Верховній Раді. Фото 1News

Березюк разом з однопартійцями провів під АП всю ніч. Зокрема він разом з вісьмома однопартійцями ночували прямо на сходах, розклавши спальні мішки. Як розповів вночі лідер Київської «Самопомочі» Сергій Гусовський, на такий крок «Самопоміч» пішла вимушено, оскільки уряд не чує закликів мера Львова Андрія Садового допомогти з вирішенням сміттєвої проблеми. «Березюк вирішив голодувати тому, аби довести критичність ситуації. Голодує саме він, оскільки він лідер фракції. А у Андрія Садового вистачає справ у Львові», – розповів Сергій Гусовський, відповідаючи на питання, чому голодує Березюк, а не мер Львова.

20.06.2017. “Самопоміч” ночує на сходах перед Адміністрацією Президента. Фото 1News

О 9:00 20 червня кореспондент 1News також зафіксував Олега Березюка з однопартійцями на сходах Адміністрації Президента. На ранок кількість членів «Самопомочі», які мітингують на Банковій, складає близько 13 людей. Сам Березюк на ганку Адміністрації читав книгу «Мистецтво війни» Сунь-дзи.

“Самопоміч” на сходах перед Адміністрацією Президента зранку 20.06.2017. Фото 1News

Також зазначимо, що народний депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв ще вчора заявив, що сьогодні Березюк буде відсутній на засіданні Верховної Ради, оскільки він продовжить голодування під АП. Кореспондент 1News зафіксував, що станом на 10 ранку на місці Березюка в парламенті лежав плакат з написом: «Порошенко, Гройсман, зупиніть сміттєву блокаду Львова!»

Плакат на місці Олега Березюка у Верховній Раді 20.06.2017. Фото 1News

З трибуни Верховної Ради вранці 20 червня про голодування також заявила віце-спікер ВР Оксана Сироїд: “Львів – це лише приклад опору цієї брехні і вашій сваволі. Один маленький приклад. Я хочу сьогодні підтримати Олега Березюка, і я приєднаюся до нього. Я буду поруч з ним, я буду голодувати для того, щоб спробувати захистити людей від свавілля. Це мій вчинок, мій вибір як людини. А львів’янам я раджу об’єднати свої зусилля і звернутися до президента з вимогою звільнити главу обласної адміністрації, який виконував і видавав злочинні накази, принижуючи гідність львів’ян “, – сказала Сироїд.

Нагадаємо, лідер фракції «Самопоміч» у Верховній Раді Олег Березюк 19 червня оголосив голодування через ситуацію зі сміттям у Львові. Пізніше на сайті «Самопомочі» з’явився відкритий лист Березюка до Президента України. В ньому він вимагає негайно відкрити полігони, аби Львів міг вивозити сміття; забезпечити безперешкодне вивезення сміття; виділити ділянку для нового резервного полігону для Львова та 4-х районів області, який відповідатиме Державним будівельним нормам В.2.4-2- 2005 «Полігони твердих побутових відходів».

19 червня мер Львова Андрій Садовий вкотре звернувся до уряду з проханням допомогти з вирішенням сміттєвої проблеми: «Я нагадую пану Президенту та пану Прем’єр-міністру, що у них у шухлядах лежать вже П’ЯТЬ (!) звернень міської комісії з надзвичайних ситуацій з проханням про допомогу місту (або як мінімум припинити блокаду), які відверто ігноруються».

Також Садовий стверджує, що офіційних звернень до органів місцевого самоврядування України, до обласних державних адміністрацій і подальших відмов (найчастіше за ініціативою місцевих фракцій БПП) – сотні. «Зокрема і від вірного соратника Володимира Гройсмана мера Вінниці Моргунова. Дехто відверто в очі каже, що є пряма заборона «зверху» навіть на найменший об’єм допомогти. В цьому – вся «сила» і «децентралізованість» місцевого самоврядування України», – додає Садовий.

«Про 14 запропонованих ділянок під полігон в межах області я навіть не знаю як коментувати. Припускаю, що пана Прем’єр-міністра підставляють з інформацією місцеві державні чиновники. Бо це – відверта неправда! Це якщо пропозицією не вважати листи типу: «там біля села такого-то є якесь поле, ніби нічийне. Може ви там собі звалище зробите?». Жодного іншого результату, крім збурення сільських громад, це дати не може», – додає мер Львова.

Слід зазначити, що час для голодування під Адміністрацією Президента лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк вибрав вкрай невдалий, адже відомо, що Глава держава зараз перебуває з візитом у США.

В мережі скептично ставляться до такого кроку «Самопомочі». Зокрема з’явилися перші жарти з цього приводу. Колишній депутат Київради Олексій Давиденко розмістив на своїй сторінці у «Фейсбук» жартівливу історію про неохайного співробітника, який після того, як прибиральниця відмовилась прибирати на його столі, вирішив підкидати непортіб на столи співробітників. «Сегодня, когда меня не было в офисе один из его подчиненных вдруг сел под моим кабинетом и объявил голодовку до тех пор, пока я, как директор фирмы, не разрешу его шефу подбрасываться их мусор из отдела в другие отделы фирмы», – пише Давиденко, проводячи аналогії з депутатами від «Самопомочі».

Блогер Богдан Процишин намалював карикатуру на книгу Поля Брегга про харчове голодування, підписавши її жартівливо «Гівно той ваш Поль Брегг !»

Але найбільш дотепно висловився Олександр Нойнец, якого називають піарщиком голови Миколаївської БПП: «Инда объявишь тут голодовку. Два из трех депутатов от «Самопомощи» проголосовали против, один воздержался. При этом от БПП три из четырех проголосовали как раз за. Такое давление от центральной влады испытываю, кушать не могу». Таким чином Нойнец прокоментував новину про те, що миколаївська міська рада відмовилась прийняти львівське сміття. Саме фракція «Самопоміч» не дала свої голоси «за» таку пропозицію.

Водночас, голова ОДА Львівщини Олег Синютка теж згадав цей факт, додавши, що голодування Березюка нагадує йому «політичну виставу».

«Вчинок пана Олега сьогодні обговорюватимуть по всіх всеукраїнських каналах, а я б хотів, щоб всі загальноукраїнські канали сьогодні говорили про те, що на сесії Миколаївської міськради, де вирішувалося питання про прийняття сміття з території Львова, одного голосу не вистачило для ухвалення рішення. За це рішення не дала жодного голосу фракція «Самопоміч», – зазначив губернатор.

Загалом рішення підтримали 13 депутатів, для погодження міською радою Миколаєва прийому сміття зі Львова не вистачило одного голосу.

Також нагадаємо, минулого тижня 1News повідомляло, що прем’єр-міністр Володимир Гройсман та мер Львова Андрій Садовий вступили у словесну перепалку через сміттєве питання. Садовий звинувачує уряд в неадекватній реакції на проблему, а Гройсман вважає, що вже достатньо зробив для того, аби допомогти Львову вирішити проблему із сміттям.

Back to top button