Ексклюзивне

Росія незаконно депортувала 19 000 українських дітей: скількох з них вдасться повернути?

Кості 15 років і він один з тих дітей, кому вдалося повернутися в Україну попри незаконне переміщення окупантами до рф. За свій невеликий вік він пережив найстрашніше – війну, окупацію, втрату батьків та насильне поселення до ворожої родини. Таких як Костя –  скалічених та депортованих український дітей зараз близько 19 000. Повернути вдалося поки не більше декілька сотен з них.

Росія незаконно депортувала 19 000 українських дітей: скількох з них вдасться повернути?

Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни забороняє переміщувати дітей з зони бойових дій на територію держави-агресора. Їм мають бути надані гуманітарні коридори у безпечне місце їхньої рідної країни чи до нейтральної країни. Про це в січні 2023 року розповідав голова управління ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

«Надання їм (російського – ред.) громадянства або усиновлення суперечить фундаментальним принципам захисту дітей під час війни», — зауважив Гранді. При цьому він додав, що Управління ООН не може оцінити кількість дітей, яким видали паспорти РФ або передали на усиновлення, оскільки доступ у росії вкрай обмежений.

В той же час Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на запит 1News повідомило, що за даними Національного інформаційного бюро у складі відомства, облікована інформація говорить про 19 546 депортованих дітей. Також за їхніми даними, наразі органам державної влади вдалось повернути 386 дітей (станом на початок вересня 2023 року – ред.). Частина з тих дітей, які залишаються на території країни-агресора, вже всиновлені російськими родинами, частина – поміщення під опіку, а про деяких інформації зовсім немає.

Росія незаконно депортувала 19 000 українських дітей: скількох з них вдасться повернути?

За даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, росіяни всиновили майже 400 українських дітей, які були незаконно вивезені. «Всиновлення дітей країн, які перебувають в стані міжнародного воєнного конфлікту – це так називається війна, згідно з міжнародним гуманітарним правом, − забороняється. Тому для нас дуже важливі ці терміни, нам дуже важливо встановлювати саме юридичний факт, що росіяни всиновлюють українських дітей. Тоді це чітко підпадає під ознаки воєнного злочину – геноциду, який повинен бути трактований як воєнний злочин, який робить вище військово-політичне керівництво рф. І цим ми займаємося», – наголошує Лубінець.

Втім, російська влада не надто приховує своє бажання насильно русифікувати українських дітей. Навесні 2022 року президент країни-агресора володимир путін підписав указ про спрощений порядок набуття російського громадянства українськими дітьми-сиротами.

В указі зазначається, що діти-сироти, діти, залишені без батьківського піклування, а також недієздатні особи, які мають українське громадянство, набувають російського громадянства за спрощеною процедурою. «Опікуни» чи «організації» можуть просити громадянства рф для дітей, які перебувають на тимчасово окупованій території Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Умовно кажучи, будь-яку дитину, яка залишилась з різних причин без батьків чи опікунів на окупованій території, переводять під опіку певної організації з росії. Згодом ця організація просить російську владу визнати таку дитину громадянином рф із втратою українського громадянства. При цьому їх не цікавить те, що права цієї дитини порушують всі конвенції про захист.

Росія незаконно депортувала 19 000 українських дітей: скількох з них вдасться повернути?

В середині вересня 2023 року шість українських дітей, яких вдалося повернути з рф на Батьківщину, поїхали у складі української делегації до Гааги. Метою поїздки було донести до Міжнародного кримінального суду персональні історії дітей, які пережили депортацію. «Кожен з них – це свідок цієї геноцидної політики російської федерації по відношенню до українських дітей… Не кожного дня видається можливість особисто передати матеріали щодо воєнних злочинів проти українських дітей, проти українських громадян безпосередньо до керівництва Міжнародного кримінального суду», – розповідав український Омбудсман Дмитро Лубінець.

Міжнародний кримінальний суд – це саме той орган, який в березні 2023 року видав ордери на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої з прав дитини рф марії львової-бєлової. Вони є підозрюваними у незаконному примусовому переміщенні українських дітей. Цю справу України проти РФ називають однією з найперспективніших, оскільки російська Омбудсман навіть не приховувала, що незаконно всиновила українську дитину.

Як повідомила 1News прес-секретар в мережі порятунку Save Ukraine Ольга Єрохіна, зазвичай процедура всиновлення в Росії проходить під грифом таємно і повернути в Україну таку дитину шансів майже нуль.

Save Ukraine займається поверненням депортованих українських дітей на  Батьківщину. Її засновник – колишній Уповноважений Президента України з прав дитини, Дмитро Кулеба розповідає, що станом на 12 вересня 2023 року за результатами 11 рятувальних місій вдалося повернули в Україну 176 дітей. На запит 1News, прес-служба організації уточнила, що ця цифра – саме Save Ukraine і спільних із владою списків в цьому контексті не ведеться.

В свою чергу Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець зауважує, що повертаючи дітей в Офісі омбудсмана працюють за  двома напрямками:

«Перший – це безпосередньо повернення дитини в Україну, враховуючи всі ризики й розроблення конкретних кроків. Другий – це психологічна, юридична, гуманітарна допомога дитині, яку повернули, та її родині», – розповідає Лубінець.

Росія незаконно депортувала 19 000 українських дітей: скількох з них вдасться повернути?

29 вересня 2023 року Уряд ухвалив постанову про створення Державної служби у справах дітей. Служба опікуватиметься захистом прав дітей, соціальною підтримкою сімей з дітьми, розвитком сімейних форм виховання та усиновлення. «Сьогодні в Україні більше 7,5 млн дітей, які всі страждають від впливу російської агресії. Також понад 65 тис. дітей в Україні є сиротами чи позбавлені батьківського піклування. Незалежно від того, де виховуються діти – в рідній, чи прийомній родині, усі вони потребують соціальної підтримки», – говорить Міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

За її словами, «служба також здійснюватиме безпосередню взаємодію з дипломатичними установами України за кордоном, щоб забезпечити дотримання прав дітей–громадян України та їх повернення на Батьківщину».

19 546 дітей – це більше ніж все населення міста Мар’їнка до того, як його повністю знищили російські окупанти. І саме проти такої кількості українських дітей країна-агресор чинить кримінальні злочини прямо зараз. Насильно депортуючи українських громадян, Росія вкотре доводить, що політика червоного терору, який чинили радянські попередники в першій половині 20 століття, повністю відповідає тим настроям та пріоритетам, які панують у владі РФ і по сьогодні.

Анна Межова, Валерій Швець

 

 

Back to top button