Ексклюзивне

Представник «Батьківщини» погорів на корупції: «неіснуючий» будинок, службове авто та заборонені телеканали

Аналіз електронних декларацій чиновників – це не завжди шок від шалених статків, готівки та нерухомості. Іноді фінансові звітності вражають своєю скромністю, яка втім аж ніяк не означає, що суб’єкт влади – «голий та босий». Яскравий приклад – голова Яготинської районної ради Віктор Грицай, який є представником партії «Батьківщина». На папері він бідний, як церковна миша – безхатченко зі старими «Жигулями» та безробітною дружиною. Проте, в реальному житті він мешкає у великому будинку, їздить на роботу з водієм і, судячи з усього, активно цікавиться російським телебаченням.

Голова Яготинської районної ради Віктор Грицай

Віктор Грицай – до 2005 року очолював Яготинську податкову інспекцію і навіть має звання заслуженого податківця. З 2006 року – член партії «Батьківщина», депутат Яготинської районної ради і головний податківець Васильківського району Київської області. Дуже «вдале» придбання для «Батьківщини», враховуючи корупційні можливості фіскальної служби. З 2014 року Грицай йде на підвищення і очолює Яготинську районну раду.

Журналісти 1News зацікавились Грицаєм після отримання відповіді Департаменту захисту економіки Національної поліції депутатові Яготинської міської ради Київської області Ігорю Смаглію. Як видно з листа, правоохоронці проводили перевірку можливого порушення антикорупційного законодавства зі сторони Віктора Грицая. Так, в електронній декларації діючого голови Яготинської районної ради у розділі «Об’єкти нерухомості» не зазначено жодного майна – ні того, яке перебуває у його власності, ні орендованого. Сам Грицай стверджує, що не вказував нерухомість, адже за все життя так і не заробив на неї.

За його словами у будинку, який вказаний місцем його реєстрації  – м. Яготин, вул. Інтернаціоналістів, 68, – він проживав до 2005 року, а побудована будівля коштом державного бюджету Податковою адміністрацією, Яготинську філію якої він очолював з 1999 по 2005 рік.

«…Грицай В.Г. повідомив, що після 2005 року…..фактичного користування даним будинком не було», – додається у відповіді Національної поліції.

От тільки Грицай збрехав поліції, адже журналісти зафіксували, що він до сьогоднішнього дня проживає за вказаною адресою. Щодня, близько 7 ранку він разом із дружиною виходить з будинку, сідає у службове авто Яготинської районної ради та їде на роботу.

Нагадаємо, згідно з роз’ясненням НАЗК, «у розділі 3 «Об`єкти нерухомості» декларації необхідно зазначати інформацію про об’єкти нерухомості, де фактично проживає суб’єкт декларування, навіть якщо такі об’єкти нерухомого майна не належать на праві власності суб’єкту декларування». Будинку, де тривалий час проживає Віктор Грицай, немає у жодній з його декларацій.

Аби дізнатись, кому ж належить зазначена будівля та на яких підставах нею користується Віктор Грицай, журналістам довелось надіслати величезну кількість запитів та проаналізувати декілька реєстрів.

Незадекларований будинок представника партії «Батьківщина» Віктора Грицая

Виявилось, що дані щодо права власності на будинок у Яготині по вул. Інтернаціоналістів, 68 відсутні у Реєстрі речових прав. Також будь-якої інформації щодо цієї нерухомості немає і у Департаменті державної архітектурно-будівельної інспекції Київської області.

«В Реєстрі відсутня інформація щодо видачі Департаментом документів дозвільного характеру (дозволів на виконання будівельних робіт, сертифікатів) та реєстрації документів декларативного характеру (повідомлень про початок виконання підготовчих (будівельних) робіт, декларацій про початок виконання підготовчих (будівельних) робіт, декларацій про готовність об’єкту до експлуатації) на об’єкт будівництва, що розташований за адресою: вул. Інтернаціоналістів, 68, м. Яготин Київської області», – зазначається у відповіді ДАБІ на запит 1News.

Оскільки сам Грицай заявляє, що будинок будувала Податкова, яка нині реорганізована у Державну фіскальну службу, логічно було б припустити, що він перебуває на балансі у фіскалів. Однак, ДФС також не знає, кому належить нерухомість, яка нібито будувалась її коштом.

Нагадаємо, що Віктор Грицай був начальником Яготинської міжрайонної державної податкової інспекції. Проте враховуючи реорганізацію районних інспекцій, на сьогодні такої юридичної особи не існує. Згідно низки постанов Кабміну вона спочатку була приєднана до Переяслав-Хмельницької об’єднаної державної податкової інспекції, а у 2015 році до Броварської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС. На запит 1News, чи перебуває будинок, яким користується голова Яготинської районної ради, на балансі у Броварської ОДПІ, ми отримали негативну відповідь.

 

 

Більше того, податкова інспекція також не отримує кошти від оренди за користування цим будинком, а інформацією щодо того, на яких підставах у ньому проживає Віктор Грицай – не володіє.

В Яготинському БТІ, яке нині перебуває у стані ліквідації, проте раз на тиждень проводить прийоми, журналістам повідомили, що їм також невідомо, кому належить будинок на вул. Інтернаціоналістів, 68. На запит Національної поліції вони проводили перевірку і з’ясували, що будинок незареєстрований, тобто фактично є самочинним будівництвом.

Тобто, по факту двоповерхова будова приблизно на 300 кв. метрів з підведеними комунікаціями, лічильниками та гаражем нікому не належить і нею безкоштовно користується голова Яготинської районної ради.

На даху будинку, з якого щоранку виходить Віктор Грицай, журналісти помітили супутникову антену, яка налаштована на сигнал російської групи телекомпаній «НТВ». Відповідно, незважаючи на заборону трансляції в Україні російських пропагандистських каналів, голова Яготинської райради може безперешкодно дивитись програми, які прославляють «руський мир».

Цікавий нюанс – згідно інформації з Кадастрової карти України, земельні ділянки під «нічийним» будинком належать саме Грицаю. В його електронній декларації зазначено, що право власності на них він отримав у 2008 році, тобто більше ніж за два роки після того, як звільнився з Яготинської податкової.

Звідси виникає питання: якщо людина стверджує, що з 2005 року не користується службовим будинком, то навіщо йому приватизувати землю під ним? Чи можливо він побудував цю нерухомість для себе, списуючи кошти з державного бюджету нібито під службове житло?

Ще про одного такого «безхатченка» від «Батьківщини» 1News писало у серпні 2018 року. Журналісти в ході розслідування дізнались, що депутат Яготинської міської ради Володимир Білиця, все майно якого перебуває під арештом, якраз напередодні місцевих виборів скоїв злочин – побив власну дружину і «відмазав» сина-наркомана від кримінальної відповідальності. Тоді журналістський запит відносно цих фактів Київська обласна організація партії «Батьківщина» проігнорувала. Відповідно і новий факт брехні у декларації представника політичної сили, голови районної ради Віктора Грицая біло-сердечних мабуть не цікавить. Ймовірно, подібний підбір кадрів «з душком» – це традиційно для партії Юлії Тимошенко.

Щодо Грицая також не зовсім зрозуміло, на яких підставах автомобілем, який зареєстрований на Яготинську районну раду, користується його дружина. Адже щоранку водій забирає не тільки Віктора Григоровича, але і його дружину Валентину Степанівну. Причому, судячи з усього вона безробітна, адже в електронній декларації Грицая за 2017 рік у розділі «доходи» значиться тільки зарплата самого голови райради.

Цікаво, що у 2015 та 2016 роках Валентина Грицай працювала в місцевому автодорі і в той же час отримувала допомогу по безробіттю. Причому допомога від держави для дружини чиновника складала близько 75% від заплати. Приміром, у 2015 році заробітна плата Валентини Степанівні складала 12881 гривню, а виплати від Яготинського районного центру зайнятості – 10909 гривень.

Юристи, з якими поспілкувались журналісти 1News, зазначили, що людина не може одночасно отримували дохід за основним місцем роботи і допомогу по безробіттю. Фактично, якщо така інформація зазначена у декларації – це означає, що дружина Грицая два роки поспіль то звільнялась з районного дорожнього управління для отримання виплат від центру зайнятості, то знову влаштовувалась на роботу до автодору.

Підсумовуючи зібрану інформацію, журналісти дійшли до висновку, що життя голови Яготинської районної ради – це суцільне «доїння» держави. По-перше, представник партії «Батьківщина» безкоштовно отримав право користування великим будинком. По-друге, він використовує службове авто не за призначенням, адже щоранку возить дружину у невідомому напрямку. Ну і по-третє, його жінка дивним чином два роки поспіль отримувала допомогу по безробіттю, при цьому маючи офіційне місце роботи.

Всі зібрані факти 1News направило до Національного агентства із запобігання корупції для перевірки на предмет порушення антикорупційного законодавства головою Яготинської районної ради Віктором Грицаєм. Також журналісти звернулись до прокуратури щодо бездіяльності Національної поліції України, яка в ході перевірки статків та майна Віктора Грицая на запит депутата Яготинської ради, не знайшла у його «безкоштовному» проживанні в незадекларованому будинку жодного складу злочину.

Анна Межова

Back to top button