Ексклюзивне

Післявиборча Україна: чим запам’ятаються місцеві вибори-2020

Півтора тижні тому в Україні відбулися місцеві вибори. Українці обирали місцевих голів та депутатів рад. Цього року вибори вперше пройшли за новим законодавством, яке передбачає відкриті рейтингові списки. Нова система, з одного боку, повинна сприяти демократії, однак в той же час вона створила певні труднощі для виборців. Де ставити галочки, що це за цифри, подібні до індексів, і чому неможна проголосувати за одну партію, але за кандидата від іншої? Ці складнощі вкупі з пандемією коронавірусу та катастрофічним зниженням рейтингу діючої влади призвели до того, що українці просто проігнорували місцеві вибори. Поки підрахунок голосів ще триває, 1News зробило для читачів добірку найбільш цікавих, а іноді навіть шокуючих фактів за результатами волевиявлення.

Київ не змінює коней на переправі

Чи не найбільшою інтригою в країні були вибори в Києві. При розумінні того, що діючий мер Віталій Кличко має найвищий рейтинг серед усіх кандидатів, сказати однозначно, чи переможе він у першому турі, було неможливо. Цьому сприяло і різноманіття кандидатів, і фейкова соціологія, яка малювала шалені відсотки деяким представникам, і звісно нерозуміння того, якою буде явка, враховуючи карантинні заходи.

Станом на зараз, за попередніми даними, Віталій Кличко набирає більше 50% голосів, що гарантує йому перемогу.

Однак на наступний день після виборів ситуація була не така однозначна. Майже всі екзит-поли давали Кличку 47%, а це означало неминучий другий тур.

Другим за симпатіями виявився кандидат від «Опозиційної платформи – За життя», екс-голова КМДА часів Януковича Олександр Попов. Його відсоток виявився найбільшим сюрпризом виборів. Справа в тім, що передвиборча соціологія зовсім не показувала такої симпатії до нього. У рейтингах мірялися інші конкуренти Кличка – Сергій Притула від «Голосу» та Андрій Пальчевський від партії свого імені.

В результаті паралельного підрахунку голосів Попов набирає 9,5%, Притула – 7,9%, кандидат від «Батьківщини» Олексій Кучеренко – 6,4%. За тиждень після виборів в інтерв’ю «Українській правді» Сергій Притула скаже: «Ми всі дружно профукали Попова». Що є цілковитою правдою.

Одразу після публікації екзит-полів Олександр Попов встиг полоскотати власні амбіції та заявив, що чекає Віталія Кличка у другому турі. Однак, судячи з усього, його проводити не доведеться. Хоча, нагадаємо, підрахунок голосів все ще триває.

Ще однією інтригою столичних виборів була підтримка Андрія Пальчевського. На виборах мера він посідає аж шосте місце, а його партія попередньо не проходить до Київради. Це яскраво доводить, як соціологія може розходитися з реальністю. Нагадаємо, згідно соціологічних опитувань Пальчевський мало не наздоганяв Кличка за відсотками. Його медіа-кампанія була наймасштабнішою по країні, а кількість бордів по містам України виходила за рамки адекватності.

Журналісти з Bihus.info разом із громадською організацією «Чесно» підрахували, що на кінець вересня рекламна кампанія Андрія Пальчевського могла коштувати близько 4,8 млн гривень. Тоді як в офіційному звіті він пише про витрати на зовнішню рекламу на суму тільки 1 млн 600 тисяч гривен.

В той же час згідно з аналізом громадської організації «Опора» найбільше на рекламу в Києві витратила кандидатка від партії «Слуга народу» Ірина Верещук. Загалом сума для промокампаній «пані мера» перевищила 22 млн грн. Найбільше коштувала реклама у ЗМІ – понад 15 млн гривень. Утричі менше Верещук витратила на зовнішню рекламу в місті.

Ані постійне відвідування телеканалів, ані смішні тік-токи, і навіть фраза «в моїй команді Президент» не допомогли Ірині Верещук сподобатись столичному виборцю. Її скромний результат у 6% показує з одного боку відношення киян до «парашутистів» з інших регіонів, а з іншого – про шалене падіння довіри до влади в цілому.

Провальна кампанія «Слуги народу» у Києві призвела до того, що її представництво в Київраді буде складатись тільки з 12 депутатів, що є другим результатом з кінця. В той же час «Європейська солідарність» заводить в Київ 31 депутата, УДАР – 30, а «Єдність» Олександра Омельченка – 13 представників.

Як відомо, главою передвиборчого штабу «Слуги народу» був депутат Микола Тищенко. Однак йому навряд чи варто переживати через покарання за «втрату» Києва. Замість нього вже полетіла голова першого заступника глави Офісу Президента Сергія Трофімова, який відповідав в ОП за регіональну політику.

Рада без Ляшка

Разом із місцевими виборами проходили також довибори до Верховної Ради по округу на Чернігівщині. Їхнім фаворитом впритул до дня виборів вважаться лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Фактично всю передвиборчу кампанію Ляшко вів під лозунгами «Я повертаюсь». Зустрічався з електоратом у притаманному йому стилі, жартував та навіть найняв собі VIP-агітатора в обличчі Юлії Тимошенко. І це після того, як він неодноразово називав її «московською зозулею».

За день до виборів Ляшко випустив відеокліп у стилі «Людей у чорному» про те, як він рятує рідний край від заїжджих товстосумів. За два тижні кліп подивилось більше півмільйона людей.

Підрахунок голосів ЦВК провела дуже швидко і вже через два дні стало відомо, що Ляшко програв кандидату від «Слуги народу» Анатолію Гуньку.

Гунько – зовсім чужа для чернігівців людина. Зате його добре знають у Броварах Київської області. Тут він знаний як адвокат бізнесмена Віктора Поліщука. Того самого, який володіє ТРЦ «Гуллівер» у Києві та якого звинувачують у розкраданнях банку «Михайлівський». Його дружина є кумою колишнього прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва, а сам він має тісні стосунки з російським бізнесом.

Свого часу Поліщук разом із Гуньком намагались привласнити більше 90 гектарів землі радіолокаційної станції у Броварах, де хотіли зводити житловий комплекс. Цьому активно протистояв депутат від БПП Павло Різаненко, який намагався у судах повернути землі броварчанам.

Поліщук також контролює будівельну компанію «Альянс-Новобуд», яка забудовує Бровари.

Поліщука і Гунька називають спонсорами мера Броварів Олександра Сапожка, який вже двічі вигравав вибори в районному центрі, але цього року йому доведеться відправитися у другий тур з представником від «Слуги народу» Дмитром Ратніковим.

Олег Ляшко, який під кінець дня виборів вже вітав себе із перемогою, на ранок наступного дня після виборів почав заявляти про тотальні фальсифікації. Що мовляв не міг заїжджий Гунько виграти в улюбленця бабусь та корів. Але вже за декілька днів Ляшко приборкав свої емоції. Очевидно, що про оскарження результатів на Чернігівщині тепер мова вже не йде. Верховна Рада продовжить працювати без «головного скотиняки».

Мала Батьківщина проти зелених

Дніпропетровщина приготувала для Володимира Зеленського неприємний подарунок. В рідному Кривому Розі кандидат від «Слуги народу» Дмитро Шевчик посідає другу позицію. Першим за попередніми даними є діючий мер Юрій Вілкул. Щоправда обох кандидатів чекає другий тур, адже переможець набирає тільки 42,8%. У Шевчика результат у 30%.

В той же час до міської ради Кривого Рогу хоча й заходить найбільше депутатів від «Слуги народу», але партія Вілкула за даними екзит-полів відстає всього на 2%. Третє місце займає «Опозиційна платформа – За життя», яка ідеологічно дуже близька до Вілкула. А отже «Слуга народу» може опинитися в опозиції в рідному місті президента.

Не краща ситуація у Дніпрі. Там у другий тур виходять діючий мер Борис Філатов та Загід Краснов. Філатов за попередніми даними набирає близько 45,5% голосів. В той же час кандидат від «Слуги народу» Сергій Риженко чи-то четвертий, чи-то п’ятий.

В партійному ж співвідношенні місто теж не надало «Слузі народу» кредиту довіри: найбільше відсотків набрала «Пропозиція» – 29% (партія Філатова – ред.), далі «Опозиційна платформа – за життя» – 17%, «Слуга народу» – майже 12%, «Громадська сила» – майже 10%, «Європейська солідарність» – 8% та «Блок Вілкула «Українська перспектива» – 6%.

І це при тому, що команда «слуг» активно атакувала Філатова всіма можливими способами: і за допомогою Телеграм-каналів, і через ЗМІ, і навіть прямим текстом. Чого варте одне тільки прізвисько «Боря-могильщик», вигадане депутатом Олександром Дубінським.

Зазначимо, що спочатку кандидатом у мери Дніпра від «Слуги народу» хотіли висунути нардепа Максима Бужанського, який має доволі непоганий рейтинг у місті. В той же час по Кривому Рогу мав іти давній соратник Зеленського по «Кварталу 95» Юрій Корявченков (Юзік). Однак щось або хтось змусив президента рекомендувати досить слабких кандидатів у рідні для нього міста.

Непереможний Харків

скріншот відео-пародії Олексія Кучера

Сенсацією виборів безумовно є результат, з яким Геннадій Кернес переміг на виборах міського голови Харкова. За офіційними даними він набрав більше 60%. Його найближчий конкурент – Олександр Фельдман – набрав 14,32%. А голова Харківської ОДА Олексій Кучер, який був кандидатом від «Слуги народу», отримав лише третій результат із підтримкою у 7,24%.

Передвиборчу кампанію Кернес не вів зовсім, оскільки в середині вересня його терміново госпіталізували до німецької клініки Шаріте. Його стан здоров’я оцінювався як вкрай важкий, оскільки хвороба на коронавірус дала ускладнення мало не на весь організм.

За час перебування у Шаріте Кернеса встигли декілька разів «поховати» у ЗМІ. Однак ця інформація виявлялась фейком і рідні харківського міського голови вважають її провокаціями з боку конкурентів.

Передвиборча кампанія Кернеса є унікальною, оскільки він чи не єдиний міський голова великого міста, якому для перемоги не потрібно було докладати жодних зусиль. При цьому голова області Олексій Кучер, якого влада кинула на боротьбу із мастодонтом, з усіх сил намагався грати на електоральному полі Кернеса. Він навіть записав кавер-версію знаменитого відео Добкіна-Кернеса: «У тебя скучное лицо». Однак всі ці потуги привели його тільки на третю позицію.

https://www.youtube.com/watch?v=yYUtFlFKS0c&feature=emb_logo

Одеса-мама при своїх

Ситуація в Одесі для провладної партії не просто жалюгідна, за неї відверто соромно. «Слуга народу» висунула кандидатом у мери достатньо медійну особистість – коміка Олега Філімонова. Він добре знаний за програмою «Джентльмен-шоу» ще з 90-років, є відомим одеситом. За результатами виборів Філімонов посів третє місце зі скромною підтримкою у 13,75%.

В другий тур виборів вийшли чинний мер Геннадій Труханов  (38,35%) та представник «Опозиційної платформи – За життя» Михайло Скорик (17,93%).

Зазначимо, що кампанії Філімонова в Одесі майже зовсім не було. За місяць до виборів в інтерв’ю «Бабелю» шоумен розповідав, що «скоро тут закипить робота». Однак по-справжньому вона навіть не починалась. Відтак і результат Філімонова цілком закономірний.

Фото «Бабель»

Післявиборчий сюр

За п’ять днів після виборів у Запоріжжі та Хмельницькому правоохоронці задокументували «протиправну діяльність організованої групи, учасники якої намагалися створити фейкові міськради для розхитування суспільно-політичної ситуації в регіоні».

Як повідомили 1News в СБУ, учасники групи з 10 людей провели зібрання, де створили так званий «орган місцевого самоврядування Республіки Україна «Хмельницька міська рада». Вони обрали «голову» і «депутатів» псевдоутворення та проголосили ліквідацію діючого органу місцевого самоврядування ‒ Хмельницької міської ради. Для імітації легітимності зловмисники також розробили та підписали установчі документи фейкової організації. Правоохоронці «пов’язали» організаторів і підозрюють їх у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

В той же день СБУ повідомила про схожу ситуацію в Запоріжжі. За попередньою версією слідства, учасники угрупування хотіли створити псевдоорган. Для цього вони обрали так званих «голів» і «депутатів» фейкової «міськради». За приєднання до неї обіцяли гроші та оформлення «відповідних посвідчень».

Очевидно, що метою створення побідних фейкових органів самоврядування було розхитати політичну ситуацію. Однак зазначимо, що подібних активностей після минулих виборів не було і це скоріше ноу-хау цьогорічної виборчої кампанії.

Коронавірус не спить

Коронавірус не обійшов стороною вибори. Вплинув він як на явку виборців, яка в результаті стала найнижчою за всі роки незалежності, так і на хід кампанії в цілому.

Як ми вже писали через хворобу та ускладнення передвиборчу кампанію не вів Геннадій Кернес у Харкові. Окрім того, за декілька днів до виборів на covid-19 захворів міський голова Києва Віталій Кличко. Хвороба завадила йому піти на виборчу дільницю.

28 жовтня стало відомо, що від коронавірусу помер переможець виборів у Борисполі – багаторічний міський голова Анатолій Федорчук.

30 жовтня повідомлялось, що від ускладнень сovid-19 помер міський голова Новгород-Сіверського Олег Бондаренко. Він очолює місто з 2015 року. За даними паралельного підрахунку голосів, Бондаренко переміг на нинішніх виборах.

Як повідомила голова громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська, у випадку смерті кандидата, який набрав найбільшу кількість голосів, територіальні комісія має ухвалити рішення про визнання виборів міського голови такими, що не відбулися, та призначити нові.

***

Місцеві вибори у жовтні проводились в умовах пандемії і на це безумовно слід зважати.  Ймовірно це стало однією з причин рекордно низької явки (вона склала 37%). Фактично склалась ситуація, що місцеву владу обирала тільки третина виборців, а співіснувати з нею доведеться всій країні. І це при тому, що децентралізація відкриває шалені можливості на місцях. Адже відтепер кожна громада сама розпоряджається своїми податками і сама може перенаправляти кошти на ті потреби, які потребують першочергового вирішення.

Головними переможцями виборів можна без перебільшення назвати команду «Європейської солідарності». В межах всієї країни партія перемогла в найбільшій кількості населених пунктів. Кандидати від «ЄС» обрані головами більш ніж в 100 ОТГ по всій Україні. В той же час «Слугу народу» вважати повністю переможеною неможна. Оскільки її представництво ,скажімо у місцевих радах обласних центрів, посідає другу позицію після ЄС. При цьому до виборів 25 жовтня кількість «слуг» у місцевій владі дорівнювала нулю. В жодному великому місті мером не став представник від «Слуги народу». В більшості її кандидати не посіли навіть третього місця. І це є червоним сигналом, який суспільство показує провладній партії.

Анна Межова

Back to top button