Ексклюзивне

Невідоме обличчя у рейтингу «золотих чиновників»: державний уповноважений АМКУ з колекцією ювелірки

13 коштовних каблучок, 12 картин, підвіски, годинники та ікони. Цей набір розкошів журналісти 1News знайшли в декларації у 35-річного державного уповноваженого Антимонопольного комітету Агії Загребельської. Кількість дорогих речей, які вона внесла у декларацію, перевищує навіть розкоші сестри одіозного Сергія Льовочкіна і ставить молоду чиновницю в один ряд із найбагатшими депутатами та державними службовцями. То звідки ж гроші на все це?

Щоб ви не думали, що ми взялися очорняти чесного чиновника, просто назвемо вам тих, хто виявився сусідами Загребельської по списку топ власників ювелірних виробів: Сергій Тарута (входить до списку українського «Форбс»), Степан Івахів (володіє заправками WOG), Віталій Хомутиннік та інші. Непогане сусідство, чи не так? Проте всі вищеперераховані особи, на відміну від Загребельської, мають відношення до бізнесу. Тому ми вирішили прослідкувати, чим же займалась пані державний уповноважений Антимонопольного комітету свої 30 з лишнім років.

Загребельська Агія Аббасівна народилася на Донеччині у місті Селідове у 1982 році та до шлюбу носила прізвище Ахундова. Проте вже під час Помаранчевої революції переїхала до Києва. Спочатку працювала секретарем судових засідань у Печерському суді, а з 2007 року почала приватну юридичну практику.

За даними онлайн-сервісу «YouControl» у 2012 році тоді ще Ахундова Агія увійшла до складу співзасновників юридичної компанії «Юридичні традиції». Хоча статутний капітал компанії чомусь складає 0 гривень, саме з цього часу починається її стрімкий кар’єрний зріст.

 

Відомо, що Ахундова брала активну участь у Революції гідності. Власне це можна легко відслідкувати по її аккаунту у «Фейсбук». Її фото, які більше нагадують профіль «гламурної леді», подобаються видним майданівцям – Ігорю Луценку, Дмитру Булатову, Сергію Пашинському та навіть Арсену Авакову. Свого часу Ахундова надавала юридичні послуги постраждалим від дій «беркутівців» на Майдані.

Саме Революція гідності дала старт для кар’єри Ахундової у владі. А от у її біографії до 2010 року виявилося чимало такого, чого не повинно бути у резюме чиновника. Дозволимо собі процитувати мовою оригіналу статтю видання From-UA 2010 року:

«В период с 2003 года Агии Ахундовой инкриминировалась ст. 303 ч.1 УК Украины (проституция, принуждение или втягивание в занятие проституцией). Но по счастливому стечению обстоятельств, в начале 2006 года в Уголовный кодекс Украины были внесены ряд изменений, что и поспособствовало горе-адвокату избежать наказания.

Руководствуясь внесенными изменениями, а также ст. 5 и ст.6 п.2 УПК Украины, 28 марта 2006 года Ворошиловский районный суд города Донецка (председательствующий судья Коновалова В.В.) своим постановлением прекратил производство по уголовному делу, чем освободил Агию Ахундову от уголовной ответственности.

Из материалов уголовного дела 2006 года также вытекает, что уроженка города Селидово Донецкой области Ахундова Агия Абасовна во время судебных тяжб имела лишь среднее образование и не была студентом какого-либо ВУЗа.

Примечательно в данном контексте то, что в марте 2006 года Агия Ахундова имела только среднее образование и проживала в г. Селидово. Появляется логичный вопрос – Как в ноябре 2009 года (т.е. через 2,5 года) она успела получить высшее юридическое образование, отработать 2 года в области права и получить в г. Киеве свидетельство о праве заниматься адвокатской деятельностью?».

Чесно кажучи, читаючи цю статтю, ми засумнівалися, що мова йде про ту саму Ахундову, яка зараз носить прізвище Загребельська та працює в АМКУ. Проте в статті є посилання, що Агія Ахундова проживала до 2006 року у м. Селідово Донецької області, як і наша героїня. Кому цікаві нюанси кримінальної справи, читайте повний матеріал за посиланням.

З матеріалів преси ми також дізналися, що у 2010 році з Ахундовою сталася ще одна неприємна історія. Невідомі спалили її авто BMW X5. Як розповідає сама потерпіла, у травні 2010-го вона опівночі поверталася з аеропорту. Водій-охоронець повів її до квартири і як тільки вони піднялися на 3 поверх, почули вибух. До речі, міліція тоді не поспішала порушувати справу. У цій детективній історії варто звернути увагу на такий нюанс: у 2010 році Ахундовій було всього 28 років і вона вже мала водія-охоронця. Непогано так, враховуючи що тоді вона ще не мала чоловіка і забезпечувала себе сама.

Однак Революція гідності стерла багато пікантних історії. От і у випадку з Ахундовою так сталося. У 2014 році вона пішла працювати в Адміністрацію Президента, потім у виконавчу службу і ось у 2015 році її призначають Державним уповноваженим Антимонопольного комітету України. У тому ж році вона стала дружиною Дениса Загребельного, який з 2010 по 2012 був помічником депутата від Партії регіонів Андрія Пінчука. Того самого, який входив у молодіжне крило партії, що контролювалося сином Віктора Януковича.

 

Цікавий момент. У паперовій декларації вже Загребельської Агії за 2014 рік – суцільні прочерки. Ні квартир, ні землі, навіть грошей на банківських рахунках не було. І ось зараз, завдяки електронному декларуванню, ми бачимо, що пані державний уповноважений далеко не бідна дама.

Якщо враховувати, що під обов’язкове декларування підпадає майно вартістю 100 мінімальних зарплат – 137 800 грн у 2016 році, то виходить, що у Загребельської одних тільки прикрас більше ніж на 3 мільйони гривень (13 каблучок, 4 підвіски на ланцюжку, 1 запонки, 3 пари сережок та 2 браслети). Рахуючи, що мінімальна ціна задекларованих нею 12 картин складає 138 000 гривень, то сукупна їхня вартість складає не менше 2 млн. 70 тис. гривень. І це мінімум, адже справжня їхня вартість не вказана у декларації чиновниці. А ще є годинники, кухонний посуд, техніка і розкоші чоловіка, які чомусь вказані з припискою: «член сім’ї не надав інформацію». Посилання на декларацію Загребельської Агії.

Додаємо до цього квартиру у Солом’янському району, площею 96 квадратних метрів з розкішним видом на парк, а також 3 автомобілі. Сайти з продажу пропонують у ЖК «Ізумрудний», де у Загребельської квартира, віддати за 96 квадратів щонайменше 240 000 доларів. І придбане це житло було саме того щасливого року, коли Загребельська вийшла заміж та стала державним уповноваженим АМКУ – у 2015.

 

Загалом, наявність такої кількості дорогоцінних речей дещо дивує. Адже за 2016 рік Загребельська Агія заробила всього 245 000 гривень, а її чоловік, який працює у її ж фірмі «Юридичні традиції» (згідно декларації – ред.) і того менше – 23 087 гривень (за рік!!!). Причому в готівці пані державний уповноважений АМКУ має досить вагомі суми: 185 000 дол., 83 000 євро та 2 млн. 405 000 гривень.

Повертаємося до питання, яке ми ставили на початку статті: звідки такі заощадження та кошти на дорогоцінності? Ані заможних батьків, ані багатого чоловіка, ані супер-прибуткового бізнесу Агія Загребельська не має. Аби не думати про те, що кримінальна справа за проституцію все ж таки насправді існувала, поставимо краще запитання про стрімке збагачення НАЗК. Адже саме зараз агенція із запобігання корупції потроху приступає до перевірки декларацій чиновників.

Анна Межова

Back to top button