Ексклюзивне

Недобудови Шевченківського району: історія клініки дитячої урології

1News продовжує цикл матеріалів про недобудовані об’єкти будівництва в історичній частині Києва. Минулого разу журналісти розповіли історію театрального корпусу університету ім. Карпенка-Карого. Продовжуючи тему, вирішили далеко не ходити і взялися досліджувати ситуацію із недобудованим Комплексом дитячої уронефрологічної клініки Інституту урології на вул. Обсерваторній.

Ця недобудова разом із театральним корпусом, що розташований за 200 метрів, часто потрапляє в ТОП найстаріших недобудованих будинків. Для того, аби розібратися, чому вже майже 30 років корпус дитячої урології перебуває в стані замороженого об’єкту, 1News звернулося із запитом до Інституту урології Національної академії медичних наук України.

З відповіді ми дізналися, що будівництво Комплексу дитячої уронефрологічної клініки  на 80 ліжок розпочалося ще за радянських часів, у 1989 році. Згідно з проектом він повинен був складатись з двох блоків 5-ти поверхової цегляної будівлі, підземної захисної споруди та декількох пунктів комунального забезпечення. Проте будівництво завмерло на стадії 40% готовності.

 

У документах, які видавалися урядом України вже за Незалежності, збереглися деякі дані стосовно спроб профінансувати це будівництво. Так, згідно з постановою №118 від 9 березня 1992 р. на зазначений об’єкт виділялося 2 млн. карбованців, з яких половина – на будівельно-монтажні роботи.

 

Через 10 років після зазначеної постанови, у 2002 році, Кабмін знову включив Комплекс дитячої уронефрологічної клініки до переліку об’єктів, будівництво яких планувалося профінансувати. Цей документ цікавий з декількох причин. По-перше, з нього вдалося дізнатися, що ввести в експлуатацію комплекс планували у 2005 році. По-друге, в ньому говориться про те, що на момент 2002 року об’єкт був побудований на 40%.

 

Згідно з документом, у 2002 році на будівництво Дитячої урології виділялося всього 500 000 гривень. Проте до 2005 року комплекс так і не був добудований і зараз перебуває на балансі Інституту урології у замороженому стані.

З відповіді на журналістський запит ми дізналися, що у 2008 році Академією медичних наук був запропонований інвестиційний проект, де було передбачено окреме будівництво дитячої поліклініки з господарськими будівлями, але він не був погоджений депутатської групою Київради.

У ЗМІ тих часів детально писали, в чому ж була причина того, що альтернативний проект дитячої лікарні на вул. Обсерваторна так і не прийняли. Справа в тім, що у 2008 році одна зі столичних компаній-забудовників запропонувала повністю демонтувати радянський недобуд, а на його місці звести сучасну 25-ти поверхову будівлю. Частину новобудови пропонували віддати Інституту урології, а основні площі хотіли зробити комерційною нерухомістю – простіше кажучи, офісами.

Вигляд цього альтернативного проекту для 2008 року був досить сучасним, хоча й ризикованим. По висотності у цьому мікрорайоні будівля могла б конкурувати хіба що з Державною фіскальною службою, яку видно навіть Подолу.

Хоча зараз, коли на вул. Бульварно-Кудрявська вже побудували будинок «Укрексімбанку» та Арт-холл, в яких більше 20 поверхів, проект лікарні з офісами на 25 поверхів міг би логічно вписатися в архітектуру.

Проте у 2008 році депутати Київради не погодили проект саме через висотність. І до сьогоднішнього моменту, як повідомляє Інститут урології, альтернативних проектів щодо добудови корпусу не надходило.

Як і у випадку з театральним корпусом на Львівській площі, Дитяча урологія стоїть незаконсервованою вже досить багато часу. Тобто цілком ймовірно, що на сьогодні існуюча будівля могла настільки пошкодитися за рахунок опадів, що її вже неможливо добудувати.

В цьому контексті хочеться нагадати, що депутат від цього округу Ольга Балицька напередодні виборів записувала свій передвиборчий ролик саме на фоні недобудованого Комплексу дитячої урології. Два роки тому кандидатка горіла бажанням зробити щось з недобудовами у Шевченківському району. Проте з приходом у Київраду, такі «дрібниці» як довгобуди, перестають цікавити. Принаймні ініціатив щодо пошуку інвесторів для добудови комплексу від жодного депутата цього скликання не надходило.

Анна Межова

Back to top button