Ексклюзивне

«Можна жити зі скепсисом, але можна і країну, вибачте, прої… зі скепсисом»: про що говорив Володимир Зеленський на підсумковій конференції

Президент України Володимир Зеленський провів велику прес-конференцію за підсумками року. Питань назріло дуже багато: починаючи від ходу війни, закінчуючи кадровими. Глава держави багато говорив про партнерів в обличчі ЄС та США, позначив історичне для України рішення щодо кандидатства на вступ до Європейського союзу, а також торкнувся найбільш болючого питання – посилення мобілізації. 1News переказує головні тези Володимира Зеленського.

450-500 тис мобілізованих коштуватимуть державі 500 млрд гривень

Про посилення мобілізації в суспільстві говорять не перший місяць. По-перше, деякі воїни перебувають на передовій вже практично два роки. Здоров’я і моральний дух від цього поступово починають падати. Вони просто благають про ротацію. Але як виявилось, заміняти солдат іноді просто ніким. Тому восени назріло питання змін до законодавства щодо мобілізації та заміни особового складу. Президент Володимир Зеленський говорив про це на прес-конференції досить багато. Але основна його теза – грошей на ту мобілізацію, яку пропонують військові, просто немає. Як і морального права залишати воїнів без ротації, відпусток і відряджень.

«Військові та Генштаб звернулися на Ставці щодо питання мобілізації. Питання чутливе. Вони звернулись щодо дефіциту (особового складу – ред.) і вони запропонували мобілізувати додаткових 450-500 тисяч людей. Це дуже серйозна цифра. Я сказав, що мені потрібно більше аргументів, щоби підтримувати цей напрямок. Тому що це питання, перш за все, людей. Друге – це питання справедливості. Це також питання обороноздатності і питання фінансів.

Що стосується людей, то мені потрібна конкретика. Адже що буде з мільйонною армією України, дуже потужною? Що буде з хлопцями, які кожного дня там? Принаймні, що буде з тими, хто два роки там захищає нашу державу? У нас є питання ротаційні. У нас є питання відпусток, це повинно бути в комплексному плані. І в цьому мобілізаційному законі вони (військові – ред.) повинні надати відповіді мені і суспільству передусім.

Я поки що не побачив там демобілізації, хоча я вважаю, що це питання номер один… Я дуже хотів би, щоб наше військове керівництво розуміло всі ці виклики.

Ми не можемо втратити найсміливіших людей, потужних людей, їх моральний стан. І я їм дякую за цю стійкість. Але тим не менш, якщо ми говоримо про додаткові сили мобілізаційні, ми повинні знайти демобілізаційні процеси. І це повинно бути виконано предметно, з конкретикою і великою повагою до воїнів. Ось чому я і попросив, щоб було багато відповідей.

Також там повинні бути відрядження, там повинні бути питання відпусток, переходу з одного місця на інше. Всі запити, які є у нашої армії, вони повинні відповідати сучасним викликам і повинні знайти відповіді у військового керівництва.

Сюди підключили Міністерство оборони, а також Михайла Федорова (міністр цифрової трансформації – ред.) щодо діджиталізації деяких процесів. Тому що люди є як в Україні, так і за кордоном (очевидно Президент мав на увазі українців призовного віку, які зараз перебувають за кордоном – ред.).

Для мене важливо, якщо 440 тисяч плюс (будуть мобілізовані в майбутньому – ред.), то хтось заслуговує право на відпочинок.

Це питання буде виноситися на Ставку, а далі вони (військові – ред.) будуть спілкуватися у Верховній Раді України. Якщо це зміни до законодавства, то у Верховній Раді потрібно знаходити порозуміння.

Що стосується фінансів, то мобілізація в такому форматі буде коштувати Україні додаткових 500 млрд гривень. Тому я, як Президент, як людина, яка дуже багато часу віддає тому, щоб знайти фінансову підтримку для України, я хотів би розуміння від прем’єр-міністра, від міністра фінансів: «А звідки гроші?».

***

«Що стосується ситуації на полі бою, то жодного результату Росія не досягла за цей рік. Я не характеризую рік минулий, 2022-й, я говорю про 2023-й. Це, до речі, і доводить той факт, що меседжі Кремля не змінилися: у них не змінні цілі СВО (спеціальної військової операції – ред.). А цілі були зрозумілі – окупація нашої держави. А потім головною ціллю стало вихід на адміністративні кордони українського Донбасу. Вони не досягли цієї цілі, тому про поразки нема що говорити (мається на увазі якоїсь поразки України – ред.). Жодної перемоги Росія не досягла. Які там три дні? Два роки».

Неконтрольоване небо в Україні мало вплив на південну операцію 2023 року

В контексті військових дій Президент багато говорив про те, що на його думку США та ЄС не відвернуться від України, а тому ЗСУ не дасть Росії шансу просунутися далі за лінію фронту. Причому більше впевненості є щодо допомоги зі сторони Сполучених штатів, попри шанси скептичного до України Дональда Трампа стати майбутнім американським президентом. Щодо європейської допомоги, то Володимир Зеленський висловлювався з обережністю. Мовляв, спочатку європейці грали на дуже високих ставках, але згодом допомога почала надходити все з більшою затримкою. Такі затримки коштують Україні життя людей та повільнішого просування на фронті.

«Що стосується фінансової допомоги. Я впевнений, що США нас не зрадять. І що те, про що ми домовились в США (під час нещодавнього візиту – ред.), буде виконано повністю.

Що стосується ЄС, то великі ставки були, грали всі на великих ставках. Ми досягли однієї перемоги щодо ЄС (запрошення України стати кандидатом на вступ до ЄС – ред.). Щодо 50 млрд (майбутній пакет допомоги для України від ЄС, який поки заблокований Угорщиною – ред.), то я впевнений, що ми всього цього вже досягли (Президент має на увазі умови, на яких цю допомогу Україні готові виділити – ред.) і питання зараз якогось відповідного часу. 1,5 млрд. євро, я думаю, будуть на цьому тижні. А про 50 млрд. я впевнений, рішення буде прийнято найближчим часом. Є організаційні питання. У нас зараз є механізми, що навіть якщо буде підтримка пакету допомоги 50 млрд мінус один, то знайдуться інші інструменти для того, щоб Україна отримала ці гроші (Президент говорить про те, що Україна зможе отримати зазначену допомогу попри позицію Угорщини, яка висловлюється поки проти – ред.).

США дають дуже потужну цифру (допомоги – ред.), над якою ми працюємо, і наші європейські партнери теж. Вони знають деталі, на що воно конкретно потрібно. Вони знають, як впливає перенесення тих чи інших дат і що наша наполегливість не штучна. Вона потрібна для нашої стійкості і для нашої оборони.

Мені знається я знайшов порозуміння з Президентом Байденом і Сенаторами. І ми зустрічалися з обома партіями. Подивимось, але питання знову таки в датах.

Що  стосується зменшення допомоги, якщо ми говоримо з вами про снаряди, про які ви кажете і чи мали вони вплив. Неконтрольоване небо в Україні – ось це мало вплив на південну операцію 2023 року.  Ми не контролюємо небо, в нас немає достатньої кількості амуніції. Але це не говорить про те, що ми не знайдемо вихід або вже не знайшли».

***

В контексті позиції Угорщини, яка блокує допомогу Україні і займає відверто проросійську позицію, Володимир Зеленський зауважив, що наразі його команда намагається знайти можливий формат переговорів. Адже при попередній зустрічі на інавгурації президента Аргентини із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном останній не зміг відповісти на запитання, чому він не підтримує шлях України до ЄС.

«Я ніколи не говорив з Віктором Орбаном про припинення вогню чи про діалог з Путіним. Можливо він піднімав цю тему з його друзями чи лідерами ЄС, чи десь за кордоном, чи в США. Щось було таке в його промові. Але для мене це дещо дивне. Іноді його політика не дуже дружня до нас. І він знає це, цей факт він чув від мене. В мене було багато питань до нього. В будь-якому випадку ми сусідні країни. За ці два роки повномасштабного вторгнення, весь цей час нам не вдавалось відчути дружні стосунки сусідніх країн. Але, тим не менш, ми намагаємось якось знайти порозуміння. І для цього нам потрібно організувати зустріч. Минулого разу в Аргентині я сказав Орбану: «Вікторе, дай мені одну причину, чому ви нас не підтримуєте в ЄС?». Він не міг сказати. І друге: «А чому ми не можемо організувати офіційну зустріч?» Він також не міг дати відповідь».

***

Окрему увагу Президент приділив фінансовій допомозі від окремих держав. За його словами, на сьогодні наша країна має підтвердження від наступних країн (Володимир Зеленський озвучував цифри в гривнях – ред.):

  • Бельгія – 1,7 млрд.
  • Данія – 4,2 млрд.
  • Корея – 2,3 млрд
  • Латвія, Литва, Нідерланди – сотні мільйонів (без конкретики – ред.)
  • Норвегія – 7,5 млрд
  • Франція – 2 млрд
  • Німеччина – 8 млрд
  • Швеція – більше, ніж 500 млн
  • багатомільярдна допомога від Японії в майбутньому.

Нам всім потрібно давати результат державі щоденний. А селфі – встигнемо

Очевидно, що багато запитань від українських та зарубіжних журналістів стосувалось Головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного. Закордонні медіа почали активно розповсюджувати інформацію про те, що між Президентом та Генералом пробігла чорна кішка. Прямо Володимир Зеленський не відповів на питання, чи збирається він звільняти Залужного, але між рядками читались натягнуті відносини. Це прослідковувалось і під час відповіді на питання про мобілізаційні плани, і тим паче, коли Президента попросили уточнити позицію депутата від «Слуги народу» Мар’яни Безуглої, яка на своїй сторінці у Facebook повідомила, що плану військових дій на 2024 рік у Валерія Залужного немає.

«Робочі в мене стосунки із Залужним. Він має відповідати за результат на полі бою, як Головком. Разом із Генштабом. Є багато там питань. Є також командувач «Таврії», який оперативним командуванням займався. Це складне питання, наступ. Щось було, чогось не було. Щось дійшло, чогось не вистачає, а чогось може й не буде (очевидно Президент має на увазі допомогу з озброєнням від Заходу, яка іноді надходить із запізненням – ред.). Я вважаю, що ми можемо собі дозволити жити в Україні з щоденним результатом. І це не жертовність. Я вважаю, що бути Головкомом це честь, бути Президентом – це честь. І я не втомлююсь, не опускаю руки і не даю це зробити нікому. Це питання в наших словах, питання в риториці, питання в діях. За кожним словом повинна йти дія. Ось таке в мене відношення. Я не розвиваю ніякі особистості або складнощі в особистостях. Держава Україна – це не про особисте. Власники України – більше 40 млн людей. І навіть більше, бо ще є майбутнє покоління. Результат повинен бути кожен день на кожній посаді і відповідальність кожного дня.

Планую працювати і чекаю рішення від них рішення по мобілізації, щоб ми допомагали людям на фронті. Чекаю дуже конкретних речей на полі бою. Стратегія зрозуміла, у нас є розуміння наших дій. Хочу бачити деталі і вважаю, що це справедливо. Тому що коли є деталі, є відповіді. 440 тисяч, 340 тисяч, 240 тисяч, 100 тисяч (мова про мобілізаційний склад – ред.). Це нормально, ми вижити повинні з вами. Все це коштує грошей.

До речі. Коли ми говоримо про будь-яку мобілізацію, ми повинні розуміти, що один воїн – це шість мирних людей. Це шість людей в цивільному житті, які  сплачують податки. Тому просто візьміть 500 тисяч людей (яких військове керівництво держави пропонує мобілізувати – ред.) помножте на 6 і зрозумійте, як мені, уряду, всім нам знайти плюс 3 млн людей до тих, що в нас є. Плюс 3 мільйона платників податків з січня місяця».

***

«Пан Залужний мій представник, як і всі ті, кого я призначав, або хто зі мною прийшов. Комусь дуже вдячний, а за когось соромно. Що стосується будь-яких коментів у Facebook, то вибачте, я не займаюсь цим. У мене немає часу для щоденних оцих зайвих діалогів. Безрезультативних. Я використовую соціальну мережу як майданчик, як платформу, як пошту, де я можу відповісти на ті чи інші запитання і дати сигнали нашому суспільству всередині нашої держави. А також як формат спілкування з іншими нашими партнерами. Що стосується Мар’яни (народний депутат від «Слуги народу» Мар’яна Безугла – ред.), Валєри (Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний – ред.), і у них там є ще кілька людей, то дуже складно. Вони дуже люблять коментувати, лайкати в Facebook. Вони дуже часто там спілкуються. І в них діалоги йдуть з перших днів. То вони їздять разом на фронт, то вони сваряться. Це складні питання для мене. Тому мені здається, що нам всім потрібно давати результат державі щоденний. А селфі – встигнемо».

***

Протягом двогодинного спілкування з журналістами Президент Володимир Зеленський неодноразово згадував команду, з якою він працює на дипломатичному треку. Він зауважив, що має всього 5 людей в цьому напрямку і цілком довіряє їхній роботі, яка приносить результат. Це Голова Офісу Президента Андрій Єрмак, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, віце-прем’єр-міністр з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина, заступник голови Офісу Президента Ігор Жовква та Андрій Сибіга. В той же час Володимир Зеленський розповів про те, що думає над скороченням діючого Уряду. Перш за все, для того, аби зменшити видатки держави. При цьому було видно, що запитання про те, чи можливо розглядає він створення так званого «уряду єднання» з іншими політичними партіями, Президента відверто роздратувало. Він попросив журналістку назвати конкретну особу і партію, яка могла б стати прем’єр-міністром. А коли та сказала, що в кожній партії є багато достойних представників, попросив не забирати його час на пусті балачки.

Президент Володимир Зеленський виснажений. І видно, як сильно його турбують питання єдності і стійкості всередині країни. Російська пропаганда, яка активно працює над тим, аби розсварити українців між собою, досягає певних результатів. Це впливає на моральний дух цивільних і тим паче військових. Але все, що може зробити Президент – це кожного дня невтомно звертатись до українців із закликом бути стійкими і єдиними. А селфі – встигнемо.

Анна Межова

Back to top button