Ексклюзивне

Ляшко почав «мочити» Тимошенко за методичкою «регіоналів» (фото)

Олег Ляшко під час засідання Верховної Ради 8 червня вивчав уривки статті, яку написав заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв у 2000 році для газети «Час».

Олег Ляшко на засіданні ВР 8.06.2017. Фото 1News
Олег Ляшко на засіданні ВР 8.06.2017. Фото 1News
Повідомлення від Олега Ляшка. 8.06.2017. Фото 1News
Повідомлення від Олега Ляшка. 8.06.2017. Фото 1News

У статті йшла мова про те, що Соболєв вбачає загрозу у тому, що на перемовини з Газпромом уряд Віктора Ющенка відправляє віце-прем’єр-міністра Юлію Тимошенко. «Окрім того в жахливу ситуацію потрапив уряд Віктора Ющенка, коли віце-прем’єром була призначена людина, яка має страшенні борги перед міністерством оборони Росії – борги, які складають сотні мільйонів доларів. І саме ця людина поїхала домовлятися з РАО “Газпром” щодо поставок газу та погашення заборгованостей. Це дуже велика помилка нового уряду. Борги, які висять на структурі, ще недавно очолюваній Юлією Тимошенко, завжди будуть давити на рішення, які продукуватиме цей віце-прем’єр. Твердження Юлії Тимошенко, що борг України перед “Газпромом” Росії становить 2,8 млрд. доларів, мало бути розглянуте спеціальною комісією уряду чи Ради національної безпеки й оборони з прийняттям рішення про негайну відставку у зв’язку з провокаційними заявами, що приносять велику шкоду державі. Адже віце-прем’єр спробувала перетягнути заборгованості ряду приватних структур на державний борг України. І скільки б вона не виправдовувалася на своїх прес-конференціях, така заява може бути використана для тиску Росії на Україну, в тому числі й через міжнародні інстанції для оплати згаданих боргів саме як державних. Це другий фактор, який ускладнює ситуацію в Україні під час проведення референдуму», – зазначається у статті під назвою «Після бліцкраху в Чечні ворогом стане Україна».

Газета "Час", стаття Сергія Соболєва, 2000 рік
Газета “Час”, стаття Сергія Соболєва, 2000 рік

Пікантність її полягає у тому, що на сьогоднішній день Сергій Соболєв є одним з найближчих соратників Юлії Тимошенко.

Слід зауважити, що вперше про цю статтю у газеті «Час», яка належала партії Народний рух України, згадав відомий екс-депутат від Партії регіонів Володимир Олійник у 2011 році. Він посилався на цю статтю, виправдовуючи переслідування Юлії Тимошенко з боку Віктора Януковича. «Виходячи з логіки інтерв’ю Сергія Соболєва, з того часу нічого не змінилося. Просто вдруге у жахливу ситуацію потрапив третій президент України, який призначив (у 2005 та 2007 роках) Юлію Тимошенко прем’єром. І якщо називати судовий процес переслідуванням, то хто ж переслідує Юлію Тимошенко, якщо одним із перших про необхідність розслідування її дій заявив саме її соратник?.. Свідченням незмінності позиції Сергія Соболєва є те, що наразі він уникає жодних коментарів», – зазначав «регіонал» у липні 2011 році.

oliynyk

Варто зазначити, що після втечі Януковича Володимир Олійник виїхав з України до Росії. Зараз він входить до так званого «Комітету спасіння України», який очолює біглий прем’єр-міністр Микола Азаров. Офіс «Комітету спасіння України» розташований у Москві в бізнес-центрі Москва-сіті, в якому також розміщуються структури молодого олігарха у бігах Сергія Курченка.

Також нагадаємо, що згадана стаття Сергія Соболєва «спливла» вдруге у 2016 році. Знову підняв її також колишній член Партії регіонів Тарас Чорновіл. Тоді її розтиражували багато ЗМІ. «Переключив телевізор на ІСТВ й потрапив на Свободу слова. Там якраз Сергій Соболєв метав громи й блискавки: як ви смієте нападати на святу Юлю!!! Я знайомий із Сергієм понад півтора десятиліття, знав його у прекрасні роки спільної праці в ПРП… Одного разу Сергій Соболєв, якого якраз оформлювали на посаду радника прем’єра Ющенка, приніс мені для публікації жорстку й принципову статтю. Я ще тоді подумав: «Мужньо – чоловік іде на роботу в Кабмін і так гостро й чесно пише про віце-прем’єра свого уряду!», – писав Чорновіл у жовтні 2016 року.

chornovil

Чорновіл згадав цю статтю як раз стосовно «газової теми» і в розрізі критики Тимошенко. «…щодо ціни питання, то в 2000 році та сума становила дуже значну частину державного бюджету. Доходи бюджету на 2000 рік передбачалися в розмірі 33.946.526,9 тис. гривень, а борг, який Юля хотіла повісити на державу відповідав приблизно 14 мільярдам гривень (при курсі 5 або трошки нижче, якщо тоді ще було 4,5 гривень за долар)», – додавав він, не згадуючи про те, що в такому ж контексті декілька років тому висловлювався «регіонал» Олійник.

Повертаючись до того, що зараз цю статтю 2000-х років Сергія Соболєва вивчає активний критик Тимошенко Олег Ляшко, то варто очікувати від нього таких самих аргументів, які використовували колишні члени Партії регіонів.

Back to top button