Ексклюзивне

«Лаша гуд бай»: депутати Верховної Ради обговорювали знайомство з «ворами в законі» (фото)

19 травня поліція затримала двох найвпливовіших в Україні «ворів в законі» на прізвиська «Умка» та «Лаша Сван». Їм інкримінують встановлення та поширення злочинного впливу у відповідному кримінальному статусі – статтю 255-1 Кримінального кодексу України. Про спецоперацію повідомила прес-служба Міністерства внутрішніх справ, а деталями поділився у своєму Twitter глава МВС України Арсен Аваков.

«Продовжуємо непримиренну війну з організованою злочинністю – поліція затримала двох найвпливовіших «ворів в законі» в Україні. Нове законодавство, політична воля і фах оперативників поступово винищать це ганебне кримінальне явище. Ми не зупинимося», – підкреслив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

В міністерстві підкреслили, що оперативники Департаменту стратегічних розслідувань та слідчі Головного слідчого управління спільно з  Офісом Генерального прокурора  понад рік документували докази поширення злочинного впливу «ворів в законі».

Документування протиправної діяльності «ворів в законі» відбувалося у два основні етапи. Перший – у квітні цього року, коли під час масштабної поліцейської спецоперації на Дніпропетровщині викрили злочинне угруповання під керівництвом так званого «положенця» та повідомили про підозру одразу 16-м його учасникам, серед яких п’ятеро «смотрящих» та четверо кримінальних «авторитетів».

Другий етап відбувся вчора, 19 травня. Поліцейські затримали двох «ворів в законі»: «Умку» – в аеропорту Дніпра під час спроби виїхати з країни, «Лашу Сван»  – в готелі.

Видання «Страна» пише, що справжнє імена «вора в законі» на прізвисько «Умка» Сергій Олійник, а «Лаши Свана» – Лаша Джачвліані.

«Олійник відомий як лідер дніпровського кримінального клану. Він є одним з найвпливовіших злодіїв в Україні – після розкоронування злодія Андрія Недзельського на прізвисько Неделя, він на пару з іншим злодієм – Нодар Асояном на прізвисько Нодар Руставський, по суті, став тіньовим кримінальним королем всієї України. Лаша Джачвліані є партнером Умки по кримінальному «бізнесу» – він відповідав за зв’язки з «грузинськими» злодіями», – зазначає видання.

«Страна» додає, що «Умка» (Сергій Олійник) – глава найпотужнішого українського кримінального дніпровського клану. Дружить з Ігорем Коломойським, має спільний бізнес з місцевим авторитетом Нариком (Олександр Петровський – ред. 1News). Сфера інтересів – політичне лобіювання, паливний бізнес, контроль над ринками в Центральній та Східній Україні, ігровий бізнес, криптовалюта, контрабанда в Росію. «Умка» є тримачем регіонального злодійського «общака» Східної України.

Кореспондент 1News у Верховній Раді зафіксував, що резонансна подія не пройшла повз народних депутатів України.

Так, 20 травня, в той час, коли Верховна Рада голосувала за призначення нових міністрів охорони здоров’я, економіки та інфраструктури, депутати Олександр Дануца, Владлен Неклюдов та Григорій Мамка у чаті Комітету з правоохоронної діяльності обговорювали затримання «ворів в законі».

Дануца пише, що «Лаша щасливчик, йому завжди давали дрібні справи….»

На це Голова підкомітету з питань діяльності органів прокуратури Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Владлен Неклюдов питає, чи знає Дануца «Лашу»?

Дануца відповідає, що особисто він з ним не знайомий, адже «Лаша» зі «старих». «Його здається ще в Москві у 90-х коронували», – додав він.

Депутат він «Опозиційної платформи –  За життя», що зробив значну кар’єру у структурах МВС, Григорій Мамка питає, чи бажає він познайомитись з «Лашою»?

На це «слуга народу» відповідає, що «ні».

Після цього в чаті депутати починають кепкувати, що лише зараз поліція дослухалась до слів Вєрки Сердючки «Лаша гудбай», маючи на увазі схожість прізвиська «Лаши» зі словами відомої пісні.

Мова йде про пісню Dancing Lasha Tumbai, яка посіла друге місце на Конкурсі Євробачення 2007. Тоді виник великий скандал, адже російській аудиторії замість слів «лаша тумбай» чулося «раша гудбай» (Russia goodbye).

Зазначимо, що «вор в законі» «Умка» коронований у 2014 році, а «Лаша Сван» – «вор в законі» з 1995 року. Вони здобули свої високі «звання» від топ-представників російського кримінального світу. Вони вважалися одними із найвпливовіших «ворів в законі» в Україні та контролювали криміналітет одразу в кількох областях – Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій та частині Західного регіону.

Ім’я Джачвліані Лаші Валер’яновича є в списку «ворів в законі», на яких 14 травня 2021 року РНБО України наклала санкції.

Нагадаємо: кримінальна відповідальність за встановлення або поширення злочинного впливу особою, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, у тому числі у статусі «вора в законі» набула чинності в Україні з червня 2020 року, після ухвалення відповідних змін у законодавство.

1News

Back to top button