Ексклюзивне

Кримінальний шлейф відомого активіста: судимість, в’язниця та зв’язки з сепаратистами (документи)

Нещодавно 1News розповідало вам про затримання та поміщення під домашній арешт голови Всеукраїнської громадської організації «Бюро з питань захисту екології та здоров’я» Михайла Бурди. Враховуючи резонанс, який викликало затримання активіста-хабарника, журналісти вирішили дослідити, а чим же взагалі відома організація «Бюро з питань захисту екології та здоров’я» та її лідер.

Фото з "Фейсбук" Михайла Бурди
Фото з “Фейсбук” Михайла Бурди

За даними онлайн-сервісу YouControl, «Бюро з питань захисту екології та здоров’я» було зареєстроване у 2011 році. Її очільник – уродженець Луганської області Михайло Бурда. Також він фігурує у керівництві ще двох луганських компаній – громадської організації «СХІД» та добувної компанії «Укрспец-надра». Друга компанія, хоча й перебуває у стані припинення діяльності, проте вона привернула увагу журналістів через співзасновника.

Основним видом діяльності ТОВ «Укрспец-надра» є добування та збагачення кам’яного вугілля. Простіше кажучи – це шахта. Станом на травень 2016 року засновниками значилися Михайло Миколайович Бурда та Володимир Іванович Міронішен.

Міронішен теж родом з Луганська, при чому він по сьогоднішній день володіє діючим спортивним клубом на Луганщині. Зокрема, ТОВ «Луганськ-форс» станом на 21.03.2017 року не перебувало у стані припинення. Його компаньйоном по спортивній діяльності виступає колишній (а може і нинішній) член Партії регіонів, в свій час депутат місцевої ради на Луганщині Кривцов Ігор Миколайович.

Станом на червень 2016 року ще два спортивні клуби «регіонала» Кривцова діяли на території Луганщини. Це спортивний клуб «Штурм» та фітнес-центр з дивною назвою «Гранд-строй-бізнес». Всі підприємства цього віддаленого колеги київського активіста-хабарника Михайла Бурди розташовані у місті Зимогір’я Луганської області, яке під час війни на Сході України потрапило до зони бойових дій. Зимогір’я було зайняте терористами з серпня 2014 року. Коментувати вказані факти діяльності на тимчасово непідконтрольній Україні території – не доводиться.

Але повернемось до головного героя цього матеріалу – Михайла Бурди. З 2006 року в нього у Луганську також був свій ФОП, який займався автомобільним вантажним транспортом. Припинив діяльність свого підприємства активіст-еколог лише у березні 2015 року. І це при тому, що війна тоді вже йшла майже рік.

Але не тільки роботою в окупованому Луганську відомий Михайло Бурда. Як ми вже розповідали, найяскравіша подія, якою запам’яталася організація «Бюро з питань захисту екології та здоров’я», була бійка у Київраді в травні 2017 року. Тоді очевидці розповідали журналістам, що саме активісти-екологи розв’язали конфлікт з охороною Київради.

У зв’язку з бійкою поліція відкрила кримінальні провадження у статті 296 частина 3 (хуліганство) і статтею 345 частина 2 (погроза або насильство щодо правоохоронців) Кримінального кодексу України, оскільки екологи побили двох поліцейських. Тоді сімох екологів спортивної зовнішності забрали до СІЗО.

Мер Києва Віталій Кличко, в свою чергу, фактично зробив виклик активістам організації Михайла Бурди, запросивши побоксувати в спортивному залі. «На засідання Київради увірвалися хлопці спортивної статури, які були мало схожі на активістів. Якщо хтось хоче показати свою фізичну силу — я запрошую кожного в спортивний зал, пропоную надіти боксерські рукавички, і я проведу для кожного «урок», якщо у них так багато енергії», – зазначив Віталій Кличко.

З достовірних джерел у правоохоронних органах, 1News дізналось, що Михайло Бурда не в ладах із законом вже давно. Згідного з його оперативною довідкою, раніше він був судимий. Більше того, у далекому 2008 році Бурда навіть сидів у луганський в’язниці. Станом на сьогодні активіст-еколог перебуває у статусі підозрюваного по діючій кримінальній справі про хуліганство. Це саме та справа, яка була заведена через бійку у Київраді.

Цікаво, що від справи про розпускання рук у державній установі Михайло Бурда «відмазався» особистим зобов’язанням. Дана міра покарання була призначена строком до 20 липня 2017 року. Враховуючи те, що Бурда погорів на вимаганні тиждень томутаким чином він порушив припис.

Аналізуючи його оперативку, складається враження, що ми маємо справу не з активістом, а з типовим кримінальним авторитетом. Тому всі його намагання списати недавнє затримання на тиск з боку правоохоронних органів не витримують жодної критики.

Цікавою також виявилася і особиста сторінка Михайла Бурди у «Фейсбук». Увагу журналістів привернуло повідомлення, в якому були описані розцінки участі «Бюро з питань захисту екології та здоров’я» в різного роду заходах. Зокрема, у поширеному дописі говориться про таке (лексика дописувача збережена):

«В зв’язку з постійними обвинуваченнями в проплаченості тих чи інших наших акцій, допомоги людям, доносимо до вашої уваги наступну інформацію. Прайс для дебілів, організація акцій і виїзди наших активістів коштують :

-мінімалка 10 000 євросша, це коли ми не виїжджаємо за місто;

-максималка – від 1 000 000 тих самих євросша, це наш виїзд за межі міста і навіть країни.

Хто не має таких коштів – просимо нас не турбувати».

Важко зрозуміти це жарт чи сарказм, однак «самокритичність» активістів-екологів вражає.

Про те, що з гумором в організації «Бюро з питань захисту екології та здоров’я» все добре, видно і на відео, в якому активісти закликають долучатися до прибирання лісу. На ньому друзі Михайла Бурди відверто «регочуть», а деякі навіть прикриваються капюшонами.

Прецедент Михайла Бурди полягає у тому, що професія «активіст» за останні роки набула шаленої популярності. Громадськими активістами воліють бути і народні депутати, і прості аферисти. Справа в тім, що прикриваючись громадськістю всі вони сподіваються на безкарність. Адже в нас демократія та свобода думок. І все це неподобство можна буде припинити тільки тоді, коли когось з шахраїв-активістів показаво посадять. Щоб іншим неповадно було однією рукою вимагати хабарі, а іншою тримати плакат: «смерть ворогам».

Анна Межова

Back to top button