Ексклюзивне

Кордони України на замку: як українців закрили всередині країни без права виїзду

Посольство Великої Британії в Україні 7 травня повідомило, що українська влада забороняє громадянам виїжджати з країни без окремого дозволу від Міністерства закордонних справ. Повідомлення набуло великого розголосу, адже по суті таке обмеження є порушенням конституційних прав на свободу пересування. У деяких ЗМІ навіть почали з`являтися повідомлення на кшталт «Зеленський закрив безвізовий режим».

Згодом, 10 травня, Посольство відредагувало повідомлення (дивись історію правок повідомлення – ред. 1News), зазначаючи, що українці можуть в`їхати до Великобританії тільки за наявності посвідки на проживання. Мова про окремі дозволи вже не йде, але для більшості українців такі поїздки залишаються закритими.

По суті у повідомленні британського посольства нічого нового не пролунало: українці через обмеження пасажирських перевезень і зараз нікуди не можуть виїхати, тільки як на власному авто. Та й більшість європейських країн ввели обмеження на в`їзд іноземців. Однак, «нова зрада» про порушення конституційних прав українців викрила велику проблему – як бути з тим, що фактично свобода пересування обмежена для багатьох вже майже два місяці.

10 травня Міністерству закордонних справ України довелося роз`яснити інформацію про те, що українцям нібито для виїзду до Великобританії необхідний спеціальний дозвіл.

«Чинним законодавством не встановлено жодних додаткових обмежень щодо виїзду громадян України за кордон. В умовах протидії поширенню епідемії коронавірусу в Україні, Уряд ухвалив рішення про закриття окремих пунктів пропуску через державний кордон, зокрема, для повітряного сполучення, – йдеться у поясненні.  – МЗС проінформувало іноземні дипломатичні представництва в Україні лише про перелік цих пунктів».

При цьому в МЗС пояснюють, що вони не надають дозволи чи відмови у дозволі на виїзд за кордон і не передавали таку інформацію дипустановам. «Іншої інформації про обмеження виїзду за кордон чи необхідності отримання від Міністерства закордонних справ України дозволів на виїзд громадян України, зокрема, тих, які мають посвідки на постійне проживання за кордоном, МЗС не давало», – пояснили у прес-службі МЗС.

Насправді виїхати з України в будь-яку іншу країну в умовах, коли закрите авіаційне, залізничне на автобусне сполучення можливо тільки на власному авто. В той же час український уряд закрив значну кількість пунктів перетину кордону. Так, 15 квітня на засіданні Каабміну було прийняте рішення про закриття ще 10 пунктів на кордоні з Молдовою, Польщею і Румунією. До цього уряд України вже закрив 115 пунктів пропуску на кордоні. Із 7 квітня працює лише 19 з них. Але і їх не можна перетнути пішки – лише на авто. Тобто для більшості українців кордон на замку вже майже два місяці.

Проблема з виїздом українців в Європу постала ще в кінці квітня, коли уряди Фінляндії та Польщі надіслали в Україну запит на дозвіл чартерних рейсів для українців, що бажають виїхати в ці країни для сезонних робіт. Тоді активно обговорювалось, шо український уряд заборонив громадянам виїжджати на заробітки.

23 квітня «Міжнародні авіалінії України» за замовленням естонської приватної компанії (яка їх оплачує) здійснили чартерний рейс, на якому було доправлено близько 200 українських громадян для участі в сезонних роботах на фінських фермах. Компанія заявила про намір виконати ще мінімум два подібних рейси, зокрема і до інших країн Європи. Повідомлялося, що, можливо, пізніше трудові мігранти зможуть вилетіти до Німеччини й Англії. «Однак після доправлення перших 200 осіб у Гельсінкі уряд України призупинив подальші чартерні рейси, і сезонних працівників більше за кордон не випускають», – заявив посол Естонії в Києві Каймо Кууск. За його інформацією, Кабінет міністрів тимчасово заборонив українцям виїжджати за кордон з метою роботи, зберігши можливість покинути країну через наземні пункти пропуску тільки для відвідування родичів, які проживають в країнах Європейського союзу.

У Кабміні України в свою чергу заявили, що подібними обмеженнями намагаються убезпечити українців від поширення коронавірусної хвороби. Більше того, уряд обіцяв, що запропонує українським заробітчанам, які повернулись в Україну, працевлаштування в середині країни з відповідними зарплатами.

«Сьогодні криза у світі зробила працівників з України надзвичайно затребуваними. І сьогодні компанії з Європи, зокрема представники урядових організацій звертаються до України з проханням допомогти з людьми для підсилення у різних сферах економіки в Європі. Україна сьогодні стала в сильну переговорну позицію щодо своїх людей і ми вперше отримали змогу забезпечити людям нормальні цивілізовані умови роботи в Європі. Це страхування, офіційна оплата праці, проживання, лікування, зокрема у випадку захворювання коронавірусом. Ми ведемо перемовини про те, що контракти мають бути не менше як на 3 місяці, тому що для України важливо зупинити так званий туризм, коли людина їздить на два тижні туди-назад», – зазначив прем`єр-міністр Денис Шмигаль на початку травня. За словами Шмигаля, через такий «туризм» в Україні дуже швидко станеться спалах коронавірусу, тому слід подбати не лише про людей, які поїдуть на заробітки, а й про тих, хто залишиться в Україні.

В той же час, за словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, проблема трудової міграції в період пандемії коронавірусу набула статусу логістичної.

«Трудова міграція ніколи не була чиєюсь окремою зоною відповідальності, це був спонтанний, хаотичний процес. Людина взяла знайшла собі за кордоном роботу, виїхала, а потім повернулася. Тепер же, з огляду на нові реалії, потрібна система. І тому прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив віце-прем’єру Вадиму Пристайку цю систему відбудувати», – розповів міністр в інтерв`ю «Лівому берегу».

Мова йде про те, що Пристайко зараз виступає комунікатором між країнами, які надсилають в Україну запити на «робочу силу». Фактично українців випускають тільки на офіційні заробітки – з контрактом, страховкою тощо.

Цікаво, що ще в середині квітня Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді законопроект, який дозволяв би уряду на час карантину обмежувати виїзд громадян за кордон. Хоча по факту подібні обмеження і так діють без окремої законодавчої оборони. Справа в тім, що більшість країн зачинила кордони для іноземців. Фактично вільне пересування залишили тільки для вантажних перевезень, для дипломатів, власників посвідок на проживання та для тих, хто має родичів і тій чи іншій країни.

Що стосується літаків, то зараз українське небо є чи не єдиною в світі білою плямою. Фактично зараз літають тільки ті літаки, які доставляють українців додому з інших країни.

скріншот з сайту FlightRadar

Законодавче забезпечення потрібне було Уряду, аби уберегтись від судових позовів від юридично підкованих громадян щодо порушень прав на пересування. Однак, станом на зараз згаданий закон навряд чи хтось буде приймати, адже карантин поступово послабляють.

Тобто по суті у повідомленні Посольства Великобританії нічого нового не прозвучало: всі розуміють, що в умовах загальноєвропейського карантину, свобода пересування дійсно порушується. Однак це тимчасово і затверджено розпорядженнями урядів.

Проте вже зараз деякі європейські країни починають поступово відкривати кордони. Так, Литва і Польща з 11 травня відкрили кордони для працівників, підприємців та студентів. Згідно з рішенням литовського уряду минулого тижня, від 11 травня всі іноземці можуть в’їхати до Литви, але тільки поляки не будуть піддаватися карантину протягом 14 днів.

13 травня Європейська комісія затвердить стратегію, спрямовану на те, щоб знову скоординовано відкрити туристичний бізнес в Євросоюзі. Проте раніше Єврокомісія запропонувала продовжити тимчасове обмеження для громадян третіх країн на несуттєві поїздки в країни Європейського Союзу і Шенгенської зони до 15 червня.

Коли ж Україна відкриє свої кордони для іноземців – стане відомо тоді, як уряд затвердить всі етапи виходу з карантину.

Анна Межова

Back to top button