Ексклюзивне

Глава Офісу Президента доручив Тищенку зібрати голоси за міністра освіти (фото)

Депутат від «Слуги народу» Микола Тищенко отримав від глави Офісу Президента Андрія Єрмака завдання «забезпечити голоси» за кандидатуру Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти. Відповідну переписку зафіксував кореспондент 1News під час пленарного засідання 17 червня.

«Потрібно забезпечити голосування за міністра освіти» (в оригіналі російською – ред.), – пише Єрмак Тищенку і додає прикріплений файл з прізвищами тих депутатів, які проти кандидатури Шкарлета.

Тищенко йому відповідає: «ОК».

Єрмак підписаний в телефоні Тищенка ініціалами А.Е. ОП, а на аватарці стоїть фото, яке є на його сторінці у Facebook.

Зазначимо, що глава Офісу Президента за своїми повноваженнями не має права впливати на роботу Верховної Ради. Ця посада є по суті канцелярією для роботи Глави держави. При цьому Україна є парламентсько-президентською республікою, тобто Верховна Рада є визначальним державним органом країни.

Фактично вказівка Андрія Єрмака народному депутату та за сумісництвом своєму куму Миколі Тищенку працювати над збором голосів під кандидата на посаду міністра є порушенням закону.

Нагадаємо, 15 червня стало відомо, що доктор економічних наук, ректор Чернігівського національного технологічного університету Сергій Шкарлет пройшов співбесіду на вакансію міністра освіти. Про це повідомила депутат від «Слуги народу» Євгенія Кравчук.

Вона зазначила, що саме Шкарлет пройшов співбесіду і у прем’єр-міністра, і у президента, і саме його рекомендували, як кандидата на цю посаду.

Заступник голови фракції підкреслила, що це єдина кандидатура, яка запропонована на посаду міністра освіти.

Додамо, що інша депутатка Ірина Совсун 15 червня повідомила, що ще одним претендентом на посаду міністра освіти та науки може стати доктор наук з державного управління та кандидат педагогічних наук Людмила Паращенко.

Зараз вона очолює Київський ліцей бізнесу. Раніше працювала в деяких міжнародний проектах з реформування освіти.

За словами народної депутатки, складно сказати, наскільки реальною є ця кандидатура, адже так само є інформація про те, що на фракцію «Слуга народу» буде виноситись кандидатура чернігівського ректора Сергія Шкарлета.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський підтвердив, що колишній член Партії регіонів Сергій Шкарлет є претендентом на посаду міністра освіти та науки.

В той же час відомо, що у 2004 і 2010 роках Шкарлет підтримував на президентських виборах Віктора Януковича. Окрім того у 2010 році він був обраний депутатом Чернігівської облради від Партії регіонів.

У 2015 році балотувався до Чернігівської обласної ради як представник Блоку Петра Порошенка, але вибори програв.

В червні 2020 року в наукових роботах Сергія Шкарлета було виявлено великі обсяги плагіату. У зв’язку з цим низка науковців 6 червня 2020 року виступила із заявою проти призначення Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти і науки. «На нашу думку, факти академічного плагіату вказують на неспроможність Сергія Шкарлета обіймати бодай якісь управлінські посади в публічних установах, бо плагіат є свідченням і звичайної нечесності (нащо ж напружуватись, якщо ніхто не перевірить?), і нездатності якісно виконувати інтелектуальну роботу. Крім того, ці факти свідчать про нагальну потребу переоцінити весь доробок науковця і прийняти рішення щодо рівня його кваліфікації. Це мають зробити компетентні органи, зокрема Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО)», – говориться у заяві науковців.

В свою чергу прем’єр-міністр Денис Шмигаль проінформував, що мав бесіду зі Шкарлетом після того, як Президентові його кандидатуру на посаду міністра освіти та науки рекомендували рада ректорів.

«У Президента була зустріч з ректорами, ректорське середовище висунуло його (Шкарлета – ред.) кандидатуру як одного з потенційних кандидатів на крісло міністра освіти. Відповідно, відбулася і моя зустріч з ним, розмова наша у вигляді співбесіди і формування взагалі відчуття філософії один одного щодо реалізації стратегії освітнього розвитку в Україні», – поінформував Шмигаль.

Міністром освіти в попередньому уряді була Ганна Новосад. Її звільнили 4 березня разом з усім Кабміном. В уряді Дениса Шмигаля в.о. глави МОН є Любомира Мандзій.

Станом на середину березня серед кандидатів на посаду глави МОН також розглядали екс-міністра освіти в урядах Ющенка, Кінаха та Януковича Василя Кременя та народну депутатку від партії «Слуга Народу» Юлію Гришину.

Додамо, що серед депутатського корпусу вважають, що голосування за кандидатуру нового міністра освіти може відбутись вже цього тижня (18-19 червня).

1News

Back to top button