Ексклюзивне

«Гарячий» день у Раді: з чим депутати повернулися після тривалих свят (фото)

Довготривалі травневі свята нарешті закінчилися і вся країна знов занурилася у робочий процес. Якщо хтось з простих українців міг собі дозволити відпочити 10 днів, відробляючи додаткові вихідні по суботам, то народні депутати гуляли цілий місяць. Проте перший же їхній робочий день після відпустки видався нетривіальним та навіть шокуючим.

Ще напередодні сесії, біля Верховної Ради депутатів зустрічали одразу декілька мітингів. Друзями антикорупціонера Віталія Шабуніна прямо перед будівлею парламенту була встановлена шибениця. Таким чином активісти протестували проти внесення змін до законодавства, які на їхню думку «поховають» Національне антикорупційне бюро. До компанії Шабуніна приєдналися також народні депутати Єгор Соболєв та Мустафа Найєм, які часто підтримують по-дитячому креативні акції Центру протидії корупції.

Голова правління ЦПК Віталій Шабунін, нардепи Єгор Соболєв та Мустафа Найєм
Голова правління ЦПК Віталій Шабунін, нардепи Єгор Соболєв та Мустафа Найєм

Поруч з масивною шибеницею лежали уявні трупи, накриті чорними пакети, які символізували велику кількість людей, що гинуть у ДТП.

Імітація тіл загиблих у ДТП під чорними пакетами
Імітація тіл загиблих у ДТП під чорними пакетами

Недалеко від цього «театру абсурду», розмістилася невелика компанія на чолі з нардепом Віктором Чумаком. Депутат протягом тривалого часу по пленарних вівторках збирає ситуативний мітинг з вимогою змінити виборче законодавство, яке б унеможливлювало обрання за мажоритарною системою.

Нардеп Віктор Чумак разом з представниками «Громадянської позиції». Фото з "Фейсбук" Чумака
Нардеп Віктор Чумак разом з представниками «Громадянської позиції». Фото з “Фейсбук” Чумакаплощ

На думку Чумака, саме «мажоритарка» дозволяє зайти до парламенту таким одіозним особистостям, як брат Михайла Добкіна, що часто дивує дивною поведінкою, або ж біглий олігарх Олександр Онищенко чи екс-голова ЦВК Сергій Ківалов, який за часів Помаранчевою революції отримав прізвисько «підрахуй».

Акція за зміни у виборче законодавство. Фото з "Фейсбук" Чумака
Акція за зміни у виборче законодавство. Фото з “Фейсбук” Чумака

Трохи поодаль розташувалися нечисленна група «чорнобильців», які втім також радо підтримували і сусідів-мітингарів на площі Конституції.

«Креативний» день у Раді

Але найцікавіше все ж таки депутатів чекало у сесійній залі. На порядку денному було одразу декілька неоднозначних проектів рішень. Одним з найбільш обговорюваних було позбавлення депутатського мандату Андрія Артеменка.

Декілька тижнів тому Президент Петро Порошенко позбавив Артеменка громадянства України нібито через те, що у нього є паспорт іншої держави. Сам колишній ляшковець на своїй сторінці у «Фейсбук» за день до голосування у Раді зазначив, що «перебуває у США і в’їзд до України для нього закритий».

артеменко

Відповідно і в момент, коли 244 депутати проголосували за позбавлення його мандату парламентаря, у сесійній залі його не було. Варто зазначити, що це вперше в історії депутата позбавили громадянства і одразу депутатського мандату. Однак, за чутками, подвійне громадянство є не тільки в Артеменка, а й ще мало не у сотні інших народних обранців. Тому чи варто очікували подальшого позбавлення громадянства депутатів з їхнім вигнанням з парламенту – поки що прогнозувати важко.

Втім одразу після голосування за позбавлення мандату Артеменка деякі депутати почали активно робити дописи у соціальних мережах. Так вчинив, наприклад, депутат від БПП Ігор Артюшенко, який прямо у сесійні залі писав на своїй сторінці у «Фейсбук»: «мінус одна московська консерва у парламенті».

Нардеп Ігор Артюшенко пише у «Фейсбук» про «московські консерви»
Нардеп Ігор Артюшенко пише у «Фейсбук» про «московські консерви»

Цікавий нюанс, Олег Ляшко вже назвав прізвище нового депутата, який замінить Артеменка у Верховній Раді. Ним, а точніше нею, стане бізнес-леді з Донецька Валерія Заружко. Ляшко зазначив, що 38-річна Валерія Заружко «дуже гідна мама, жінка, волонтер». У Верховній Раді новий нардеп буде займатися питаннями захисту прав біженців та українських громадян. Ще 30 квітня Ляшко опублікував фото із Заружко на своїй сторінці у «Фейсбук».

ляшко

У мережі пані Заружко називають людиною Ріната Ахметова, оскільки вона з 2009 року нібито тісно співпрацює з олігархом. Додамо, що Радикальній партії в останній час часто приписують аж занадто тісний контакт з колишнім спонсором Януковича.

До доволі непопулярного кроку 16 травня в Раді вдалася і депутатка Тетяна Чорновол. Вона власноруч повісила на трибуні плакат з написом «Найкращі прокурори України. Повернули в бюджет 1,5 млрд дол., вкрадених при Януковичі». Плакат був прикрашений фото Генпрокурора Юрія Луценка, військового прокурора АТО Костянтина Кулика та інших прокурорів.

Нардеп Тетяна Чорновол вішає плакат подяки прокурорам ГПУ
Нардеп Тетяна Чорновол вішає плакат подяки прокурорам ГПУ

Нагадаємо, раніше 1News повідомляло, що суд конфіскував в державний бюджет України 1,5 млрд доларів, арештованих на рахунках колишнього президента Віктора Януковича і його оточення.

Додало «жару» гарячому дню у Верховній Раді також рішення Президента Петра Порошенка заблокували в Україні роботу російських компаній. Під санкції зокрема потрапили соціальні мережі «Вконтакті», «Однокласники», компанія «Яндекс» та бухгалтерська програма 1С. Це рішення викликало неоднозначну реакцію, в тому числі і в кулуарах парламенту.

Депутати від БПП Олександр Третmяков, Олексій Порошенко, Ігор Гринів та Сергій Березенко (на задньому плані)
Депутати від БПП Олександр Третmяков, Олексій Порошенко, Ігор Гринів та Сергій Березенко (на задньому плані)

Депутат Сергій Лещенко, наприклад, назвав таке рішення у стилі президента Туреччини Ердогана, натякаючи на початок «повзучої диктатури».  А дехто з перефарбованих колишніх регіоналів взагалі почав порівнювати заборону соціальних мереж з діями Володимира Путіна. Мовляв, Кремль критикуємо, а самі не кращі. Проте є й такі, які щиро вважають, що за допомогою «Вконтакті» та «Однокласники» Росія проводить свою пропагандистську роботу.

Слід зазначити, що протягом усього вчорашнього дня найбільші Інтернет-провайдери активно коментувати рішення Порошенка. Першим відреагувала компанія «Тріолан», яка заявила, що поки не розуміє, як фізично обмежити доступ до соцмереж.

А от директор з корпоративних комунікацій «Укртелекому» Михайло Шуранов заявив, що компанія вже почала блокувати російські ресурси. «Роботи вже розпочато. Вони проводитимуться поетапно та, за попередньою оцінкою фахівців, триватимуть від кількох діб до тижня», – додав Шуранов.

Інтернет-провайдер «Ланет», в свою чергу, заявив, що може протягом декількох хвилин заблокувати сайти, які потрапили під дію санкцій. «Ланет може заблокувати ці сайти протягом декількох хвилин. Ніякої додаткової техніки для цього не потрібно. Така ж ситуація повинна бути і у більшості великих провайдерів. У невеликих провайдерів можуть виникнути проблеми, як з серверними потужностями так і з софтом», – відзначили в компанії.

Коли пристрасті щодо блокування російського софту у Верховній Раді трохи вщухли, нардеп від «Народного фронту» та радник голови МВС Антон Геращенко зробив «черговий залп». Він презентував проект заборони в Україні «георгіївської стрічки». Виключення пропонується зробити тільки для ветеранів. В результаті 238 депутатів підтримали заборону «колорадської стрічки», яка відтепер вважається символом сепаратизму.

Нардепи Антон Геращенко та Мустафа Джемілєв
Нардепи Антон Геращенко та Мустафа Джемілєв

В цілому, слід зазначити, що депутати повернулися до роботи у доброму гуморі, засмаглі та в деяких моментах несподівано стильні. Далі пропонуємо ознайомитися з фото депутатів, зроблених кореспондентом 1News.

Депутат Марія Матіос у трояндах
Депутат Марія Матіос у трояндах

 

Депутат від Радикальної партії Сергій Рибалка та його «Ролекс» за 1 млн. 257 тис. гривень
Депутат від Радикальної партії Сергій Рибалка та його «Ролекс» за 1 млн. 257 тис. гривень

 

Нардеп Борислав Розенблат з доволі незвичною вишивкою ініціалів «під серцем»
Нардеп Борислав Розенблат з доволі незвичною вишивкою ініціалів «під серцем»

 

Нардеп Ольга Червакова з подивом дивиться на колегу Ігоря Кононенка
Нардеп Ольга Червакова з подивом дивиться на колегу Ігоря Кононенка

 

Нардеп Надія Савченко
Нардеп Надія Савченко

Back to top button