Ексклюзивне

Дві події, які наближають мир в Україні: про що говорили лідери G7 та які рішення ухвалили на першому українському саміті миру

«Якщо Росія перестане боротися – настане мир. Але якщо це зробить Україна – настане кінець України. Україна бореться за всю планету». Це уривок з промови Президента Словенії Наташі Пірц Мусар на українському саміті миру, який відбувся у Швейцарії 15-16 червня. Всього у саміті прийняли участь 101 країна та організація, включаючи Індію та Бразилію. Спільне комюніке за підсумками підписали 78 країн. Розповідаємо, як проходив саміт, що йому передувало і чому ця подія – це тільки перший крок для досягнення миру в Україні.

Дві події, які наближають мир в Україні: про що говорили лідери G7 та які рішення ухвалили на першому українському саміті миру
Фото: Associated Press

G7 напередодні саміту миру

Саміту миру у Швейцарії передувала не менш важлива для України подія. На півдні італійського регіону Апулія з 13 по 15 червня відбувався саміт країн «Великої сімки». На ньому були присутні прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні, президент Франції Еммануель Макрон, президент США Джо Байден, канцер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда. Серед запрошених був президент України Володимир Зеленський, президент Аргентини Хав’єр Мілей, президент Бразилії Луїс Ігнасіо Лула да Сілва, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді. Євросоюз був представлений головою Європейської ради Шарлем Мішелем та президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

Дві події, які наближають мир в Україні: про що говорили лідери G7 та які рішення ухвалили на першому українському саміті миру
Фото: Getty Images

Важливо, що питання України було винесене на перший план, хоча світові лідери також приймали рішення, що стосуються ізраїльсько-палестинського конфлікту, вільного проходження суден через Червоне море, екологічних проблем та розвитку партнерства з африканськими країнами.

У спільному комюніке G7 заявляє, що за даними Світового банку, збитки від агресії Росії проти України вже перевищують 486 мільярдів доларів США і світові лідери розглядають всі можливі законні шляхи, які змусять РФ відшкодувати ці зобов’язання.

Серед важливих рішень, прийнятих на саміті G7 щодо України, можна назвати наступні:

  • Для підтримки потреб України в умовах тривалої боротьби проти Росії G7 запустить програму позики за Extraordinary Revenue Acceleration (ERA), щоб до кінця року надати Україні близько 50 мільярдів доларів США додаткового фінансування. Цю позику мають намір обслуговувати та погашати за рахунок доходів від заморожених російських активів.

Варто зауважити, що російський диктатор Владімір Путін назвав використання російських грошей «крадіжкою, яка не залишиться безкарною».

Йому парирувала міністр фінансів США Джанет Єллен: «Немає жодного сенсу у тому, що це крадіжка. Російські кошти знаходяться в готівці, але вони приносять дохід установі, на яку Росія не має жодних претензій. Тому тут немає жодних юридичних проблем… Лідери G7 вже дали чітко зрозуміти, що вони виділять Україні кредит 50 млрд доларів, який з часом буде погашений з прибутків, отриманих від заморожених російських активів. Ці кошти не будуть розморожені, поки Росія не виплатить всі збитки».

  • Лідери G7 зійшлися у думці про необхідність збільшення військової допомоги для української оборони. Зокрема, це буде відбуватись через «розширення можливостей виробництва та доставки систем захисту». Також були підтримані зусилля з надання допомоги Україні в модернізації збройних сил і зміцненні оборонної промисловості. «Ми висловлюємо нашу рішучість зміцнювати можливості протиповітряної оборони України для порятунку життів і захисту критичної інфраструктури», – окремо зауважується в підсумковому документі.
  • «Велика сімка» продовжуватиме тиснути на РФ, спираючись на комплексний пакет санкцій. Це, на думку світових лідерів, має збільшити витрати Росії на війну, які створюють загрози не тільки Україні, але й світовій безпеці.
Дві події, які наближають мир в Україні: про що говорили лідери G7 та які рішення ухвалили на першому українському саміті миру
Фото: Офіс Президента України

Варто додати, що по закінченню саміту G7 та перед українським самітом миру, російський лідер зробив декілька заяв що стосуються його умов припинення війни. Серед них, наприклад, вивід українських військових з нині окупованих Росією територій України. Мається на увазі Донецька, Луганська, Херсонська та Запорізька області. При тому що дві останні окуповані тільки частково. Український президент вже назвав ці пропозиції неможливими для реалізації, оскільки Україна не буде йти з власних територій.

Радник з національної безпеки президента США Джейк Салліван назвав пропозиції Путіна «безвідповідальною, яка відкидає Устав ООН та здоровий глузд».

Серед інших пропозицій Путіна щодо закінчення військової агресії варто виділити останній пункт. Він стосується припинення всіх санкцій. Саме ця умова дає чітке розуміння, що санкції працюють і завдають Росії чималих збитків. Тому їхнє посилення, які підтримали лідери G7 є гарною новиною для України.

  • «Велика сімка» також погодилася продовжувати вживати кроків щодо зменшення доходів РФ від енергоносіїв. Зокрема в цьому напрямку планується становлення стелі цін на нафту, а також запровадження санкцій проти тих, хто допомагає Росії знаходити альтернативні тіньові схеми для транспортуванні енергоносіїв.

Саміт миру у Швейцарії

Після саміту G7 світові лідери у значно більшій компанії зібрались у Швейцарії. На саміті миру були представлені 101 країна та організація. З них близько 40 на найвищому рівні – президентами чи прем’єр-міністрами.

Heads of states pose for a group picture during the Summit on peace in Ukraine, in Stansstad near Lucerne, Switzerland, Saturday, June 15, 2024. Heads of state from around the world gather on the Buergenstock Resort in central Switzerland for the Summit on Peace in Ukraine, on June 15 and 16.MICHAEL BUHOLZER/Pool via REUTERS

Учасники саміту були розділені на три панелі. Перша з них стосувалась ядерного питання і постійних погроз Росії в цьому контексті. Друга напрацьовувала питання, пов’язані з продовольчою безпекою та доступом України до портів Чорного та Азовського морів. Третя панель стосувалась повернення полонених та викрадених Росією українських дітей.

Важливо згадати і те, що напередодні саміту миру Росія робила все можливе, аби применшити важливість події у Швейцарії. Задля цього, наприклад, за день до зустрічі світових лідерів, російські боти опублікували в соцмережах близько 120 тис фейкових повідомлень нібито від відомих зірок. Серед них Дженіфер Аністон, Анджеліна Джолі, Елтон Джон, Ліонель Мессі та інші. Всі цитати зірок вигадані і насправді ніколи не були сказані ними. Більших фейкових цитат закликали відмовитись від підтримки України.

«Ми зубожіли, настав час забути про Україну», – каже несправжня Дженіфер Еністон. «України більше не існує. Всі наші гроші викинулися на вітер», – вторить їй фейковий Ліонель Мессі. «Усі країни почали думати про себе, і ЄС розвалюється», – говориться у цитаті, приписаній Скарлет Йохансон.

Метою кампанії з дезінформації було змістити увагу громадської думки і показати нібито неважливість саміту миру у Швейцарії.

Окремо Росія проводила інформаційну «промивку мізків» лідерів країн, аби змусити їх відмовитись від участі в саміті миру. Але за результатами події можна зробити висновок, що ця кампанія в більшій мірі провалилась. Хоча саміт проігнорував Китай, який намагається тримати нейтралітет, на нього приїхали представники Індії та Бразилії. Першу країну прийнято вважати проросійською, але ймовірно зустріч Президента України Володимира Зеленського та індійського прем’єр-міністра Нарендра Моді на полях саміту G7 могла вплинути на його позиції. В свою чергу Бразилія проводить роботу над власним мирним планом закінчення війни Росії проти України. І тем не менш, участь цієї країни в саміті у Швейцарії є надважливим для.

Протягом двох днів саміту миру світові лідери у переважній більшості говорили про вірність уставу ООН і повну підтримку територіальної цілісності України. Це важливо, адже ця підтримка означає, що попередні заяви Владіміра Путіна про те, що він нібито готовий закінчити війну, якщо Україна віддасть частину своїх територій, не знайшла відгуку у демократичному світі. В цьому контексті промова прем’єр-міністра Італії Джорджи Мелоні була однією з найбільш яскравих:

«Захищати Україну означає об’єднати усі зусилля міжнародної спільноти для захисту України. Якщо Росія не погодиться з цим, ми змусимо її здатися. Мир в Україні не означає, що Україна має капітулювати, як вважає Путін. Так не буде».

Підсумкове комюніке по завершенню саміту було підписано представниками 78 країн. Спочатку підписів було 80, але на наступний день серед підписантів не виявилося Іраку та Йорданії. Серед тих, хто також не підписав комюніке Саудівська Аравія, Індія, Бразилія, ПАР, Таїланд, Мексика та ОАЕ.

Дві події, які наближають мир в Україні: про що говорили лідери G7 та які рішення ухвалили на першому українському саміті миру

Водночас документ залишається відкритим для підписання навіть після закінчення саміту. Причому, за словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, підписати його зможуть навіть ті країни, яке не брали участь у події. Однією з причин того, що деякі країни поки не поставили свої підписи є те, що для цього потрібно схвалення від парламентів, або ж вони були представлені на саміті чиновниками, які не уповноважені підписувати подібні документи.

Спільне комюніке про основи миру (основні тези):

  • Цей Саміт був побудований на базі попередніх дискусій, які відбулися на основі Української формули миру та інших мирних пропозицій, що відповідають міжнародному праву, включно зі Статутом Організації Об’єднаних Націй.
  • Ми підтверджуємо нашу відданість утриманню від погрози силою або її застосування проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави, принципам суверенітету, незалежності й територіальної цілісності всіх держав, включно з Україною, у межах їх міжнародно визнаних кордонів, включно з територіальними водами, і вирішенню спорів мирними засобами як принципам міжнародного права.

(Насправді ця теза має дуже розпливчастий контекст, який вочевидь не містить прямих претензій відносно російської агресії проти України. Втім, підписанти все ж визнають територіальну цілісність України в межах міжнародного визнаних кордонів, включно з морськими)

  • Українські атомні електростанції та установки, зокрема Запорізька атомна електростанція, повинні працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом. Будь-яка загроза або використання ядерної зброї в контексті війни в Україні є недопустимими.

(Важливо, що в цьому пункті є конкретика, яка передбачає однозначне повернення Запорізької АЕС під контроль України. Експерти вбачають таку однозначну позицію в документі, враховуючи енергетичні проблеми України, які виникли через цілеспрямоване знищення Росією українських енергооб’єктів).

  • Повне та безпечне торговельне судноплавство, а також доступ до морських портів на Чорному та Азовському морях є надзвичайно важливими. Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними. Продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю. Українська сільськогосподарська продукція має безпечно та вільно постачатися зацікавленим третім країнам.

(Пункт, в якому прямо не вказується на повний доступ України до своїх портів в межах Чорного та Азовського морів. Скоріше за все він може доповнюватись та змінюватись, в залежності від того, яким чином буде відбуватись робота щодо підготовки до другого саміту миру).

  • Усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти та всі інші українські незаконно утримувані цивільні особи мають бути повернуті в Україну.

(Великим досягненням є те, що 80 країн світу висловились однозначно за повернення всіх полонених та викрадених дітей в Україну. Цей пункт є дуже конкретним та важливим для України).

  • Наприкінці документу зауважується, що «досягнення миру вимагає залучення та діалогу між усіма сторонами. Тому ми вирішили в майбутньому вжити конкретних заходів у вищезазначених сферах із подальшим залученням представників усіх сторін».

(Цей пункт по суті не називає Росію, як іншу сторону, але беззаперечно має на увазі залучення її до переговорів. Таку можливість підтвердив зокрема голова Офісу президента України Андрій Єрмак. В свою чергу президент Володимир Зеленський зауважив, що «присутність Росії на другому саміті миру буде означати, що вони вирішити закінчити війну». «Не хочу гратися словами, вирішили вони, чи їх змусив світ… На сьогодні ми боремося за те, щоб змусив світ. Але для нас головне результат. Результат – це закінчення цієї війни», – додав Володимир Зеленський)

***

Дві події, які наближають мир в Україні: про що говорили лідери G7 та які рішення ухвалили на першому українському саміті миру

На полях саміту миру у Швейцарії також говорили і про те, що ця подія тільки перший крок до можливого миру в Україні. Вже почалась підготовка до другого саміту, яка за словами українського президента займе не роки, а місяці. В свою чергу Швейцарія зобов’язалась обговорити підсумки першого саміту з Китаєм та Росією.

Другий український саміт миру може відбутися в Канаді чи Норвегії і ця подія може статись ще до виборів президента США, які заплановані на листопад цього року.

Анна Межова

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

thirteen − ten =

Back to top button