Ексклюзивне

Дошка ганьби: в реєстрі боржників опинились нардепи та міністри

Міністерство юстиції України відрило офіційний реєстр боржників. В ньому вказані особи, які «забули» сплатити штрафи за порушення правил дорожнього руху, борги, що виникли в результаті судових розглядів, а також ті, хто не виплачує аліменти. Єдиний онлайн-реєстр надає інформацію безкоштовно. Будь-хто може за прізвищем, ім’ям та по-батькові, датою народження або ж ідентифікаційним кодом дізнатися про існування боргів у тієї чи іншої людини.

Журналісти знайшли у реєстрі декілька відомих прізвищ.

Першим вдалося знайти депутата Сергія Лещенка, навпроти прізвища якого вказана форма покарання – стягнення коштів.

«Так, це той самий народний депутат Сергій Лещенко, – підтверджує державний виконавець судового рішення «КП в Україні». – По програного суду (яка саме справа – не розголошується) він повинен принести вибачення позивачу і заплатити судове стягнення. Сергій Лещенко поки цього не зробив».

Сам депутат Лещенко тільки після розмови з адвокатом підтвердив, що дійсно винен 500 гривень стягнення  по справі проти екс-нардепа Юрія Іванющенка. «Мій адвокат підказує, це по справі Юрій Іванющенко, якого я в прямому ефірі назвав «смотрящим» за державними потоками Януковича і причетним до організації тітушек на Майдані. Після чого він подав на мене в суд і виграв. Я повинен був заплатити 500 гривень стягнення і спростувати інформацію». Але депутат на це рішення подав скаргу до Вищого спеціалізованого суду, який зупинив прийняте раніше судове рішення. «Тому сьогодні я не винен йому ні грошей, ні вибачень», – пояснив Сергій Лещенко.

Товариш Лещенка, народний депутат Мустафа Найєм теж «засвітився» у реєстрі. Він, виявляється не сплатив штраф за порушення правил дорожнього руху і на сьогодні вже винен подвійну суму. «За що саме, ми не знаємо. Патрульна поліція передає нам постанову, де вказано, наприклад, «Порушення Правил дорожнього руху». Це може бути перевищення швидкості, проїзд на червоне світло, – каже виконавець судового рішення – Протокол патрульною поліцією зареєстрований 3 травня 2017 року. Сума штрафу на той момент складала 450 гривень. Сьогодні штраф подвоївся, оскільки він вчасно не сплатив».

Мустафа Найєм не став заперечувати свою провину і зізнався: повернув під заборонний знак. «Це було минулого року в Києві на Лівому березі, як тільки купив нову машину, – каже депутат. – Тоді я повернув на заборонний знак. Патрульні тут же мене і зупинили». Штраф народний обранець обіцяв заплатити.

У реєстрі боржників значиться і сестра Надії Савченко Віра. Але, як сказав судовий виконавець, це не по справі збитої в квітні 2017 року Києві на вулиці Драйзера жінки. «Це порушення Правил дорожнього руху, – пояснює співрозмовник. – Зареєстровано воно 25 березня 2017-го». Штраф Віри Савченко, як уточнив виконавець, становить 812 гривень.

Сама Віра Савченко запитання журналіста щодо порушення ПДД проігнорувала. «Ви що, серйозно? – небагатослівно відповіла за неї прес-секретар «Суспільно-політичної платформи Надії Савченко» Тетяна Проторченко. – Мабуть, для політиків такого рівня, як Віра Савченко, порушення правил дорожнього руху – якийсь жарт».

Знайшли журналісти у реєстрі боржників також радника міністра внутрішніх справ Івана Варченка і прес-секретаря СБУ Олену Гітлянську.

«За порушення Правил дорожнього руху Олена Гітлянська повинна сплатити штраф тисяча вісімдесят п’ять гривень. Це разом з судовим збором. Протокол патрульними зареєстровано 25 вересня 2016 року», – уточнив інформацію судовий виконавець.

Гітлянська стверджує, що у неї була прострочена страховка, яку вона не встигла переоформити, за що й отримала штраф. «Суму оплатила відразу. Незрозуміло, чому до цих пір в реєстрі», – додала вона.

Як додає «Українська правда», у реєстрі також значиться міністр фінансів Олександр Данилюк. Повідомляється, що стягнути оплату боргу з Данилюка має Солом’янський райвідділ державної виконавчої служби Києва.

Речник Нацполіції Ярослав Тракало повідомив, що міністру фінансів був виписаний штраф за порушення ч. 1 ст. 122 КУпАП, зокрема, за невиконання пункту 15.9 (Порушення правил зупинки), ще 19 лютого 2017 року. Він зазначив, що сума боргу становить 255 гривень, яка досі не сплачена.

В неприємну ситуацію потрапив і депутат від Радикальної партії Сергій Рибалка. У реєстрі фігурує Рибалка Сергій Вікторович 1978 року народження. За наявною інформацією виконавцем рішення про стягнення коштів є Шевченківський районний відділ державної виконавчої служби міста Київ Головного територіального управління юстиції у місті Києві (номер ВП – 55630198). Сума боргу – не вказана.

Сам Рибалка на своїй сторінці у Facebook повідомив, що ця інформація не відповідає дійсності. «Брудні піарники розповсюдили вигадку про нібито несплату мною аліментів моїй доньці, яка проживає після розлучення із матір’ю. І яку, не зважаючи на всі рішення судів, мені досі незаконно не дають бачити», – зазначив нардеп.

Рибалка стверджує, що вчасно перераховує на рахунок доньки суттєві суми. «За останні 2 роки я перерахував близько 3,7 млн грн. У якості прикладу – публікую одну з «платіжок», а також документ, який підтверджує відсутність жодних боргів у цьому питанні».

Коментуючи позов, який вказаний у реєстрі боржників напроти його прізвища, Рибалка додав, що йдеться про справу, «де людина намагається спростувати його слова про корупцію». «Але насправді, мої слова вже підтвердили серйозні свідки. Всі ці факти передані до НАБУ, яке веде відповідне розслідування. І, упевнений, злочинці будуть рано чи пізно покарані», – додав він.

За даними з відкритих джерел, у 2006 році Рибалка уклав шлюб з Анною Буткевич, а у березні 2013-го вони розлучилися. Від шлюбу у нардепа є донька Роксолана 2009 року народження.

В електронній декларації за 2016 рік у графі «родина» у Рибалки стоять прочерки. У графі «видатки» нардеп зазначив придбання трьох одиниць рухомого майна у Франції, двох одиниць рухомого майна у США, та одного у Монако. Окрім того він вказав придбання  послуг у США, Франції, Монако та Іспанії. Аліменти у декларації не зазначені.

Міністр юстиції Павло Петренко на прес-конференції 6 лютого 2018 року зазначив, що в Єдиному реєстрі боржників аліментів, який запрацював 5 лютого, вже понад 75 тис. електронних записів. «Я пропоную і жінкам, і представникам бізнесу, будь-якому громадянину користуватися цим реєстром для того, щоб дати оцінку можливому контрагенту або можливому супутнику життя, з яким ви хочете почати стосунки», – розповів Петренко.

А вже 7 лютого Верховна Рада прийняла закон щодо посилення захисту прав дітей за допомогою нового порядку примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів. Проект закону №7277 підтримали 294 народних депутата.

Згідно із законом, суд може обмежити неплатника аліментів у праві виїзду за межі України, праві керування транспортними засобами, праві користування вогнепальною мисливською зброєю.

У статті використані матеріали: «КП» в Україні», «Українська правда», «Дзеркало тижня», 1News.

Back to top button