Ексклюзивне

Богданівка Броварського району: «рашисти» возили по селу мобільний крематорій, розстрілювали будинки та ґвалтували жінок

Березень 2022 року став наймоторошнішим місяцем для мешканців невеличкого села Богданівка Броварського району. 8 березня сюди зайшла колона російських окупантів. Протягом 22 днів, що перебували в селі російські солдати, вони ґвалтували місцевих жителів, руйнували будинки та розстрілювати все навколо, включаючи собак.

В селі Богданівка немає ані військових об’єктів, ані стратегічних підприємств. До війни тут мешкало трохи менше ніж 3000 людей. Єдине, чим для росіян воно було цінним, це його місцерозташування. Село розташоване в 30 кілометрах від Києва, який росіяни хотіли «взяти» за декілька днів.

Кореспондент 1News прожив у Богданівці близько 15 років. Зараз його колишній будинок розтрощений і розграбований. Люди там більше не живуть.

Він приїхав у село 25 квітня і зафільмував те, що залишилось від Богданівки. Він також поспілкувався із місцевими жителями.

Історія Євгенії Здоровець (ім’я змінили з етичних міркувань) із Богданівки є доказом тому, що гвалтувати і розстрілювати для російського солдата – норма. Євгенія з чоловіком, дитиною та собаками мешкала на околиці села. 9 березня в її будинок зайшов командир російських солдат Михайло Романов. Він разом зі спільниками ґвалтував Євгенію по колу, а її чоловіка – Олексія Здоровця вбив зі словами: «Він був нацистом».

Михайла Романова вдалося ідентифікувати завдяки російській соціальній мережі Вконтакте. Його фото згодом опублікувала Національна поліція України. «На початку березня під час окупації села на Броварщині військовослужбовець РФ застрелив господаря одного із будинків, а пізніше, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, здійснив наругу над 34-річною дружиною вбитого. Статевий злочин окупант чинив неодноразово, при цьому погрожував жінці та її малолітній дитині розправою. Під час проведення оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили особу ґвалтівника. За оперативною інформацією покидька було ліквідовано військовими України, як ворога, який прибув на територію нашої держави у складі збройних сил Російської Федерації. Втім, щоб підтвердити це чи спростувати дану інформацію, потрібно провести процесуальні слідчі дії. Ми маємо пересвідчитись в тому, що потвора, яка познущалась над українською дівчиною не уникне відповідальності в разі якщо ще залишилась живою», – повідомляло Управління Національної поліції.

Олексій Здоровець, якого вбили російські солдати, –  колишній секретар Броварської міської ради. Був представником партії «Свобода». Останні роки відійшов від політичного життя та займався приватним бізнесом. Його смерть 10 березня підтвердив міський голова Броварів Ігор Сапожко.

15 березня сестра Олексія Здоровця Наталія Яцуненко написала у соціальній мережі, що її брат був вбитий 9 березня, але його тіло шукають. Нагорода за знайдене тіло – 100 000 гривень.

Олексія Здоровця змогли поховати лише напочатку квітня.

Євгенія Здоровець була не єдиною жінкою, яку ґвалтували росіяни. Одразу декілька мешканок Богданівки  розповіли про звірства, які вчиняв російський командир Романов та його підлеглі. За свідченнями, солдати були постійно п’яні, тому нищили та розстрілювали все, що бачили на своєму шляху.

Росіяни пішли із Богданівки 29 березня.

За словами кореспондента 1News, по дорозі в Богданівку спалені заправки та супермаркети, половина помешкань у селах зруйновані, а будинки вздовж траси майже 80% в руїнах.

Як розповідали місцеві жителі, до Богданівки росіяни зайшли 8 березня та зробили штаб у школі. За їхніми словами, «рашисти» возили по селу мобільний крематорій, розстрілюючи будинки та людей.

Окрім руйнування та мародерства солдати російської армії робили на будинках та парканах позначки: «Перевірено люди», «Живуть діти». Часто ці написи зроблені з помилками.

Нині село Богданівка відновлюється, вже є світло. Інтернет забезпечує Starlink.

Будинки, які розмінували і вони безпечні, відмічені жовтим колом. Там де небезпечно – знак питання.

За свідченнями жителів села, більша кількість будинків потребує капітальної відбудови. А скалічені долі людей – не один рік для психологічного та морального відновлення.

1News

Back to top button