Ексклюзивне

АМЕРИКАНСЬКИЙ КУР’ЄР АРТЕМЕНКО: ХТО «РОЗКРУЧУЄ» НАРДЕПА З КРИМІНАЛЬНИМ МИНУЛИМ

 

 

Народний депутат Андрій Артеменко, вже колишній член фракції Радикальної партії, за численні дні перетворився з маловідомого парламентаря на головного ньюзмейкера не тільки в Україні, а й в світі. Сьогодні його охрестили зрадником національних інтересів, а цікавість до його особистості набирає обертів.

20 лютого американське видання The New York Times вийшло зі статтею про те, що український депутат Андрій Артеменко запропонував Президенту США Дональду Трампу через його колишнього помічника Майкла Флінна «мирний план» щодо врегулювання російсько-українського конфлікту. За інформацією видання, Артеменко передав свої пропозиції через бізнесмена Фелікса Сетера та юриста Майкла Коена. Його план передбачає виведення всіх російських військ зі східної України, а також проведення референдуму щодо того, аби передати Крим, українську територію, захоплену Росією у 2014 році, в оренду РФ терміном на 50 або 100 років.

21 лютого юрист президента США Дональда Трампа Майкл Коен в інтерв’ю для телеканалу NBC News підтвердив особисту зустріч минулого місяця у Нью-Йорку з Феліксом Сетером та депутатом Верховної Ради Андрієм Артеменком. «Я знаю Фелікса (Сетера. – ред.) протягом багатьох років, – сказав Коен. – Я отримав телефонний дзвінок: – Привіт, Майк, у вас є кілька хвилин? Чи можемо зустрітися на каву? Ви не заперечуєте, якщо я приведу з собою одного друга? Я багато не знаю, але це хлопець, який хоче балотуватися на пост президента України», – додав він. При цьому Коен стверджує, що не знав, що було у конверті з так званим «планом Артеменка» і тим паче він не обговорював його на короткій зустрічі, яка відбулася.

Цікаво, що разом із планом врегулювання російсько-українського конфлікту, Андрій Артеменко заявив, що передав адміністрації Трампа компромат на Президента України Петра Порошенка. В інтерв’ю виданню «Страна.юа» нардеп уточнив, що «це платіжки по Нацбанку, по оборонці, по офшорним компаніям Порошенка і його друзів. Низка з них прямо підпадає під юрисдикцію США і може обернутися кримінальними справами проти Президента України в Америці». За словами депутата, всі ці документи отримані у співпраці з Валентином Наливайченком (екс-глава СБУ – ред.). «Він повністю в курсі моїх дій. І ми з ним активно співпрацюємо як в Україні, так і в США», – додав Артеменко.

В свою чергу сам Валентин Наливайченко хоча й підтвердив, що дійсно має якісь компрометуючі матеріали проти Президента України, однак навідріз відмовся від «мирного плану Артеменка». «Так, я надав документи, щоб і в Україні, і в Сполучених Штатах в рамках кримінальних справ були названі прізвища, назви офшорних компаній, а головне – щоб були покарані люди, які причетні до виведення коштів з України», – сказав Наливайченко на прес-конфереції, додавши, що не знайомий з планом Андрія Артеменка, але має «власний план, який також нещодавно представив в США».

Вся ця інформаційна активність Андрія Артеменка вже вартувала йому місця у фракції Радикальної партії. 20 лютого фракція виключила його зі своїх лав, а колишні однопартійці не жаліють для нього «міцних слів».

«Андрій Артеменко, якого ми виключили з фракції, відмовився скласти мандат народного депутата, який він отримав за списком Радикальної партії. Боягузлива маріонетка Льовочкіна-Медведчука, який тримається за мандат, як воша за кожуха. Я докладу всіх зусиль, щоб витурити його з парламенту», – написав на своїй сторінці Олег Ляшко.

«Депутат Артеменко від РПЛ робить вчинок на шкоду державним інтересам України. Не пройшло і однієї доби – виключений з фракції. РПЛ вимагає від нього скласти депутатський мандат…. Не помиляється з кадрами тільки той, хто нічого не робить. Сильні люди виправляють свої помилки, слабаки – ніколи», – додає на своїй сторінці член Радикальної партії Андрій Лозовий.

Про зв’язок Артеменка з Льовочкіним, пише і міністр МВС Арсен Аваков : «Депутат Артеменко, предлагающий отдать Крым в аренду России – безответственный маргинал. Прав Ляшко – этого представителя Лёвочкина надо отправлять из парламента Украины – в аренду .. например – политическим пионерам пиндостана».

 

Who is Mrs. Artemenko?

То хто ж такий цей раніше не надто активний депутат Андрій Артеменко? У його біографіє є багато цікавого: від розвалу футбольного клубу Міноборони «ЦСКА» до дворічного ув’язнення за фінансові махінації.

Яскраво інформацію про ув’язнення описує колишній журналіст, а нині нардеп з «нехорошою квартирою» Сергій Лещенко:

«Андрей Артеменко в прошлом находился под уголовным расследованием. Его взяли под стражу в апреле 2002 года, а в августе 2002 дело отправили в суд. Ему инкриминировали похищение 4 млн долларов и покушение на похищение 8 млн долларов

Суть вменяемых ему претензий была такая: Артеменко руководил футбольным клубом ЦСКА (на тот момент – госпредприятие Минобороны Украины), который даже играл в еврокубках. У Артеменко была офшорная компания со счетами в Латвии, с которой ЦСКА заключил договор о том, что компания обязуется содержать футбольный клуб. Права на футболистов переходили этой офшорке, и за использование игроков ЦСКА перечислял деньги на офшорку.

Артеменко находился под стражей, дело 2 года слушалось в суде по сути, вышли на стадию дебатов, прокурор потребовал Артеменко 10 лет лишения свободы. И в этот момент вмешался заместитель генпрокурора Виктор Кудрявцев (человек Медведчука). По надуманному предлогу, исходя из того, что суд не рассмотрел ходатайство на стадии слушания по сути, уже со стадии дебатов дело вернули на стадию судебного рассмотрения (когда рассматривают доказательства, экспертизу). И тут же адвокат заявил ходатайство на дополнительное расследование и изменение меры пресечения, и прокурор по (не)понятным причинам не возражал. Суд не отпустил Артеменко, но вернул дело на дополнительно расследование в Прокуратуру города Киева (тогда руководил Ренат Кузьмин). В этот момент Артеменко меняют меру пресечения – освобождение на поруки группы депутатов Добкина, Челомбитько, Веревского. После чего Артеменко подает в Голосеевский суд жалобу на открытие уголовного дела. Суд не имел права рассматривать такую жалобу, но закрыл дело как незаконно возбужденное. Конец истории».

Ця історія цілком правдива, от тільки видання «Insider» пише про те, що вийшов із в’язниці Артеменко не на поруки нардепів, а за хворобою – в нього нібито виявили рак. Чи справді хворів нинішній нардеп, наразі невідомо. Проте після ув’язнення кар’єра та особисте життя Артеменка різко пішли вгору.

Після виходу на свободу Артеменко був радником у тодішнього мера Києва Олександра Омельченка та входив у його партію «Єдність». У 2006 році він займався виборами у складі «БЮТ» та навіть очолював відповідну фракцію у Київраді.

Вичікувальну позицію Артеменко займав впритул до Євромайдану. Майже сім років він займався вантажними перевезеннями. Згідно з даними ресурсу Youcontrol з листопада 2007 по червень 2008 рік він також значився у засновниках фірми ТОВ «Глобалбізнесгруп ГМБХ», яке займається будівництвом житлових і нежитлових будівель.

 

Зараз одним із засновників «Глобалбізнесгруп ГМБХ» є американська компанія Глобал Есетс, яка розташована у Маямі, штат Флорида США. За цією ж адресою пошук видає готель «Conrad Miami» з надзвичайним видом з вікон.

 

А от українська адреса компанії натякає на те, що Артеменко по сьогоднішній день має відношення до неї. У будинку 98/2 на проспекті 40-річчя Жовтня (нині Голосіївський проспект – ред.) також зареєстроване ТОВ Авіаційна компанія «Спец-авіа-альянс». Очолює згадане підприємство, яке за основним видом діяльності займається авіаційними пасажирськими перевезеннями, нинішня дружина Артеменка – Оксана Кучма.

 

Більше того, керівником обох компаніє є такий собі Керстенюк Олег Володимирович. Google повідомляє, що це колишній футболіст клубу з Чернівців. І це цілком можливо, адже на зорі своєї кар’єри Артеменко здійснював юридичну підтримку працевлаштування українських футболістів за кордоном.

Але нюанс полягає у тому, що в електронній декларації у Артеменка присутня компанія «Спец-авіа-альянс», яку очолює 26-річна дружина-модель. А от згадки про «Глобалбізнесгруп ГМБХ» з американським співзасновником – ніякої.

Цікаво також і є, що згаданий Олег Керстенюк є керівником ще чотирьох компаній, що спеціалізуються на будівництві, авіаційній інфраструктурі та агробізнесі.

Зв’язок із США та Канадою

Електронна декларація нардепа Артеменка містить багато цікавої інформації. Наприклад те, що двоє з чотирьох його дітей мають громадянство США. Син від першої дружини Ольги Артеменко – громадянин Канади. Старша дочка з чоловіком та маленькою дитиною також є жителями Канади. До речі, аналізуючи профіль першої дружини нашого героя, стає очевидним, що вона також давно живе у Торонто.

 

Нинішня дружина Артеменка Оксана Кучма – професійна модель. Вона знімалася для модних журналів, декілька років пропрацювала в Азії, а також до знайомства з Артеменком встигла попрацювати хостес у казино. У 2013 році Оксана Кучма взяла участь у проекті телеканалу «ТЕТ» «Богиня шопінгу», в якій стверджувала, що не має хлопця. До речі, у цій передачі Оксана заявила про те, що родом із Шостки, Сумської області, хоча на модельних порталах вона значиться як львів’янка. Про це також свідчать і дані з сервісу Youcontrol.

 

Оксана Кучма, дружина Андрія Артеменка

Для підняття настрою, пропонуємо читачам переглянути відео з Оксаною Кучмою з передачі «Богиня шопінгу»:

Зараз Оксана Кучма є матір’ю двох дітей з американськими іменами Едвард-Даніель та Амбер Катаріна. Цікаво, що на фото син Артеменка та Кучми має вигляд досить дорослого хлопця. Тому навряд чи Оксана у програмі «Богиня шопінгу» 3,5 роки тому сказала правду, що не має хлопця.

 

Молодшу доньку Амбер дружина народила Артеменку у 2014 році. Про це щасливий батько повідомляв на своїй сторінці у «Фейсбук». В коментарях до цього повідомлення, він отримав багато привітань, в тому числі і від тих, хто зараз висловлюється на його адресу вкрай недоброзичливо.

 

 

 

Згідно з даними декларації, подружжя є щасливими власниками великої кількості землі, двох будинків та декількох квартир. За даними джерел 1News, Артеменко з родиною проживає у селі Гнідин, Бориспільського району, що розташоване поруч зі столичним районом Осокорки.

Виписка з Реєстру речових прав підтверджує, що на Оксану Остапівну Кучму зареєстровано земельну ділянку та великий будинок у цьому селі. Також на дружину записана квартира та два машиномісця у новобудові по вулиці Антоновича в Києві.

 

Також у своїй звітності нардеп відмітив батьків та майно, яке їм належить. От тільки «забувся» вказати Міжнародний Благодійний фонд імені Андрія Артеменка, засновниками якого є його батьки.

 

Аналізуючи вищезазначене, виходить, що і не таким вже непомітним є цей депутат Артеменко: має впливові зв’язки у США та рідню в Канаді, разом з дружиною керує декількома фірмами та навіть володіє міжнародним благодійним фондом.

Кому вигідно зараз робити з Артеменка медійну фігуру – покаже час. Але ниточки ведуть, як це не дивно, до Юлії Володимирівни. Не дарма у коментарях Артеменка ми чули прізвище Наливайченко, який створив з Тимошенко антикорупційний рух. Навіть звинувачення у тому, що Артеменко є людиною Льовочкіна-Бойка також можуть вести до леді з косою. Хоча б погляньте, з якою завидною регулярністю вона відвідує телеканал «Інтер». Більше того, активна політична кар’єра Артеменка починалася саме у БЮТі.

Залишається тільки здогадуватись, чи не є активність Артеменка частиною плану, в якому також бере участь біглий Олександр Онищенко. Адже обидва грають на руку Тимошенко та дивним чином десь взяли компромат на Президента і возять його до США.

Матеріал підготовлено з використанням даних аналітичної платформи YouControl.

Анна Межова.

Back to top button