Україна

Призов резервістів в Україні – що відомо – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Цього року планують призвати до армії 36 тисяч резервістів

У світлі останніх подій Україна почала посилювати військові позиції та готуватися до ймовірної масштабної мобілізації населення, можливого впровадження воєнного стану та призову резервістів до лав армії. Також було активізовано сили територіальної оборони по країні.

Ввечері 22 лютого президент України Володимир Зеленський підписав указ про призов резервістів в особливий період. Йдеться про військовиків з оперативного резерву – тих, хто уклав контракти з військовими частинами, а також про тих, хто звільнився з військової служби.

Далі розповідаємо, хто такі резервісти та що означає анонсований президентом напередодні призов резервістів по Україні.

Подробиці рішення Зеленського щодо призову резервістів

У вівторок, 22 лютого, президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні до народу анонсував призов до лав української армії військових-резервістів і підкреслив, що найближчим часом будуть проведені навчальні збори резервістів системи територіальної оборони. Глава держави також зазначив, що поки немає потреби у загальній мобілізації, при цьому необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування.

Володимир Зеленський
Фото з відкритих джерел

За словами Зеленського, призов резервістів в особливий період стосуватиметься оперативного резерву. Це ветерани антитерористичної операції з 2014 року та ветерани перших хвиль мобілізації – конкретні категорії будуть визначені військовим командуванням згодом.

“Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування. Мною як верховним головнокомандувачем Збройних сил України видано указ про призов резервістів в особливий період. Підкреслюю, мова йде виключно про громадян, віднесених до оперативного резерву”, – сказав Зеленський. 

1News за темою: Зеленський заявив, що кроки ЗСУ щодо захисту України знатиме лише він і наша армія

Що означає “бути резервістом” в Україні?

Резервістами є українці, котрі підписали контракти з командирами конкретних військових частин і офіційно увійшли до оперативного резерву. До них належать також ті, хто звільнився зі ЗСУ сил під час особливого періоду (тобто з березня 2014 року) і є придатним до військової служби.

Збройні сили Україні на передовій
Фото з відкритих джерел

Законодавчо закріплено, що оперативний резерв в Україні поділяється на резерв І та ІІ черги. Резерв I черги включає резервістів та військовозобов’язаних (переважно з досвідом участі в АТО у Донецькій і Луганській областях), призначених для доукомплектування органів військового управління, військових частин та підрозділів бойового складу ЗСУ, органів управління, військових частин та підрозділів інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецзв’язку.

Резерв ІІ черги складається з резерву нарощування та територіального резерву. До резерву нарощування входять резервісти і військовозобов’язані, призначені для докомплектування військових частин, військових навчальних закладів, установ та організацій, які не увійшли до бойового складу ЗСУ, нових органів управління і підрозділів територіальної оборони.

Територіальний резерв складається з резервістів і військовозобов’язаних, призначених для комплектування військових частин та підрозділів територіальної оборони.

Інакше кажучи, резервістами є особи, котрі проходили або проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України та інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період. Наразі в Україні існує два шляхи проходження служби у військовому резерві: а) за контрактом, тобто добровільно (в мирний час та в особливий період); б) в обов’язковому порядку – це служба у військовому оперативному резерві (на особливий період).


Фото з відкритих джерел

Закон №1357 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку”, ухвалений у березні 2021 року, дозволяє призивати до армії резервістів без оголошення загальної мобілізації у країні.

Окрім вказаних типів резерву, в Україні існують також мобілізаційний і громадський резерви. Перший – це а) військовозобовʼязані, яких призивають при мобілізації і готують за військовими спеціальностями, б) військові запасу – ті, хто раніше вже пройшли строкову службу. Другий – усі добровольці.

1News за темою: Режим НП передбачає заборону виїзду з України призовників, – Веніславський

Хто буде призваний на службу вже у лютому 2022 року

З 23 лютого в Україні розпочинається призов резервістів. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, цьогоріч в Україні планують призвати 36 тисяч резервістів. Генеральний штаб уже оприлюднив правила і норми, за якими відбуватиметься призов. Зокрема йдеться про таке: 

  • Вік резервістів, яких призиватимуть, становитиме 18 до 60 років;
  • Призиватимуть офіцерів, рядових та сержантський склад;
  • Максимальний термін служби становитиме 1 рік;
  • Резервісти оперативного резерву першої черги проходитимуть службу у тих військових частинах і за тим фахом, в яких вони проходили службу до цього та підписали контракт;
  • За призваними резервістами зберігається робоче місце та середньомісячна заробітна плата;
  • Резервісти І черги мають самостійно з’явитись у свої військові частини або Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки;
  • Якщо резервіст не може бути призваним, він повинен особисто надати документи, які це підтверджують.
1News за темою: В Україні відсьогодні розпочинається призов резервістів. Генштаб опублікував розʼяснення

Пільги та гарантії для резервістів в Україні

У Трудовому законодавстві України передбачено низку гарантій та пільг для резервістів Збройних сил.


Фото з відкритих джерел

Відповідно до п. 9 ч. 2 ст. 42 Кодексу законів про працю (КЗпП) протягом двох років з дня звільнення зі служби надається переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці.

Відповідно до ст. 196 КЗпП протягом шести місяців після закінчення або припинення служби надаються додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Згідно зі ст. 197 КЗпП, працездатній молоді (віком від 15 до 28 років) після звільнення військової служби за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий надається перше робоче місце на строк не менше двох років.

Згідно з п. 5 ч. 7 ст. 10 ЗУ “Про відпустки”, звільненим після військової служби резервістам, якщо після звільнення зі служби вони були прийняті на роботу протягом трьох місяців, надається повна відпустка до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на підприємстві.

Окрім цього, на призваних резервістів поширюються гарантії, встановлені ст. 119 КЗпП. За ними зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві незалежно від його форми власності.

Такі ж гарантії зберігаються за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення і перебувають на лікуванні, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button