Україна

Ціни на продукти харчування можуть бути знижені за рахунок зниження ПДВ – 1News


В Офісі президента розглядають кілька варіантів реакції на різке подорожчання продуктів харчування в Україні. Серед них і зниження податку на додану вартість (ПДВ). Про це повідомив заступник голови Офісу президента України Ростислав Шурма в інтерв’ю “РБК-Україна”.

Як зазначив Шурма, всього є три можливі варіанти. 

“Перше цільові виплати. Є програма “єПідтримка”, яку ми будемо розширювати. У нас великі плани з приводу цього інструменту. Це такий інструмент обмежених або “фарбованих грошей” для певних категорій на певні цілі”, – сказав він.

За його словами, друге – це зниження податків. “Ми також аналізуємо такий сценарій зниження податків на споживання. Але підкреслю, ніякі рішення поки не прийняті”, – повідомив Шурма.

“І третій – класичний монетарний інструмент, пов’язаний з обліковою ставкою і грошовою масою”, – сказав він.

При цьому заступник глави офісу президента не виключив зниження ПДВ.

“Практично все можливо. Польща це вже зробила. Ми аналізуємо всі можливі інструменти”, – додав Шурма.

1News за темою: В Україні продуктовий кошик майже на 10% дорожчий, ніж у Польщі, – експерт

Відзначимо, середні ціни на продукти харчування в січні 2022 року у порівнянні з січнем минулого року зросли 14,5%. Це вище загальної інфляції, яка склала 10,0%.

Раніше повідомлялося, що порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом, обійдеться в 80,92 грн. У порівнянні з лютим 2021 року ціна зросла більше ніж на 30%. Всі інгредієнти борщу за рік подорожчали в різній мірі: від незначних 5% до істотних 284,4%.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button