Україна

Парламентарі ухвалили антидопінгові закони

Верховна Рада ухвалила Закон “Про антидопінгову діяльність у спорті”, передає 1news з посиланням на Укрінформ.

За прийняття проєкту №5099 проголосували 303 народні депутати.

Законодавчий акт визначає правові та організаційні засади провадження антидопінгової діяльності в Україні, повноваження органів державної влади та місцевого самоврядування, обов’язки відповідних закладів, установ, організацій та фізичних осіб щодо запобігання застосуванню та поширенню допінгу у спорті.

Згідно з законом, в Україні антидопінгові правила розробляються та затверджуються Національним антидопінговим центром і поширюються на спортивні федерації, їх членів та інших суб’єктів сфери фізичної культури і спорту. Ці правила мають відповідати Всесвітньому антидопінговому кодексу.

Серед повноважень Антидопінгового центру – видача дозволів на терапевтичне використання заборонених речовин та методів відповідно до Міжнародного стандарту з терапевтичного використання; замовлення та отримання послуг, пов’язаних з антидопінговою діяльністю; залучення офіцерів допінг-контролю на постійній або договірній основі до відбору проб; створення реєстраційних пулів та напрацювання плану тестування спортсменів.

Повноваження Національного антидопінгового центру поширюються на всіх спортсменів та їх допоміжний персонал, які є українцями чи перебувають на території України на законних підставах, а також які беруть участь у будь-якій діяльності або заходах, що організуються, провадяться, скликаються чи уповноважуються організатором спортивного заходу. Нагляд за діяльністю антидопінгового центру здійснює наглядова рада, яка є дорадчим органом.

Законом також передбачено утворення Дисциплінарної антидопінгової комісії та Апеляційної антидопінгової комісії, Номінаційного та терапевтичного комітету.

Згідно з документом, діяльність Національного антидопінгового центру та Національної лабораторії антидопінгового контролю здійснюватиметься в межах видатків, передбачених Міністерству молоді та спорту за бюджетною програмою “Розвиток фізичної культури, спорту вищих досягнень та резервного спорту”.

Окрім того Верховна Рада ухвалила Закон “Про внесення зміни до статті 52 Закону України “Про фізичну культуру і спорт” щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю”.

Рішення підтримав 281 народний депутат.

Згідно з законом, стаття 52 Закону України “Про фізичну культуру і спорт” визначає, що антидопінгова діяльність у сфері фізичної культури і спорту здійснюється відповідно до закону та міжнародних договорів України.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фізичної культури і спорту, утворює та забезпечує діяльність державної установи “Національна лабораторія антидопінгового контролю”, що відповідає вимогам для акредитації Всесвітнього антидопінгового агентства відповідно до Міжнародного стандарту для лабораторій, визначеного Міжнародною конвенцією про боротьбу з допінгом у спорті.

Основними завданнями Нацлабораторії є реалізація програм наукових досліджень і розробок, що використовуються або можуть використовуватися для цілей запобігання допінгу у спорті, а також у галузях аналітичної біохімії та фармакології з метою кращого розуміння впливу різних лікарських засобів на людський організм та їхніх наслідків для спортивних результатів, а також опублікування нових даних, отриманих під час проведення наукових досліджень.

Закон набирає чинності одночасно з набранням чинності законом про антидопінгову діяльність у спорті.

Кабінету Міністрів доручено протягом трьох місяців з дня набрання чинності законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із ним і забезпечити перегляд і скасування міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їхніх нормативно-правових актів, що суперечать закону.

Крім того, уряду доручено при формуванні проєктів держбюджету на 2022 р. і наступні роки передбачати видатки на закупівлю обладнання для Національної лабораторії антидопінгового контролю; до 1 січня 2023 року забезпечити Національну лабораторію антидопінгового контролю приміщенням, що відповідає Міжнародному стандарту для лабораторій, визначеному Міжнародною конвенцією про боротьбу з допінгом у спорті.

 

 

 

Back to top button