Україна

Активісти нагадали про злочинні дії РФ під посольством Білорусі у Києві

Під посольством Республіки Білорусь у Києві пройшла акція, учасники якої звернули увагу на злочинні дії РФ у Білорусі та спроби Росії поглинути цю країну. Участь у заході взяли близько 30 осіб,  1NEWS з посиланням на Укрінформ.

Активісти тримали у руках плакати із надписами “Білорусь – це Європа” та “Незалежнасць ёсць свабода”.

Також, за допомогою проєктора вони вивели на будівлю посольства надписи “Війна Росії — не війна Білорусі”, “Білорусь — збережи свою незалежність”, “Путін — загроза всьому людству”, та карикатури, зокрема, на президента РФ Володимира Путіна.

“Активісти сьогоднішньою акцією хочуть звернути увагу на дві ключові події. По-перше, це військові навчання на території Білорусі, які зараз проходять, а по-друге, це навчання на території РФ, які не відповідають заявленому формату” – заявив голова ГО “Адріс” Юрій Федоренко.

Також він повідомив, що “на теренах Білорусі могли проводитися навчання, досвід з яких може бути використаний при окупації України”.

Під час акції учасники заходу звернули увагу на, як вони зазначили, злочинні дії РФ у Білорусі. Як переконані активісти, Росія бажає мати вплив у всіх країнах пострадянського простору і тому “навряд чи розглядає Білорусь як рівноцінного союзника”.

Тож, як уточнили організатори акції, у такому контексті існує реальна загроза проведення в Білорусі «Придніпровського» або «Абхазького» сценарію.

Поруч із активістами під час заходу знаходилось близько 15 правоохоронців. Акція пройшла мирно, без сутичок та провокацій.

Як повідомлялося, у Білорусі 9 серпня минулого року розпочалися масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії. Більшість демократичних країн світу, зокрема Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

10 вересня військовослужбовці Росії та Білорусі вранці почали практичні дії на спільних стратегічних навчаннях “Захід-2021”. Просторовий розмах навчань становить більш як дві тисячі кілометрів – від акваторії Балтійського моря в Калінінградській області до полігонів у Нижньогородській та Воронезькій областях (неподалік кордонів України).

Практичні дії військ стартували одночасно на 9 російських полігонах і в акваторії Балтійського моря, а також на 5 полігонах у Білорусі. У навчаннях беруть участь близько 200 тис. військовослужбовців, більш як 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, в тому числі понад 290 танків, більш як 240 гармат, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також до 15 кораблів.

З них на території Білорусі залучено 12,8 тис. осіб, у тому числі до 2500 російських військовослужбовців, більш як 30 літаків і вертольотів, до 350 одиниць бойової техніки, в тому числі близько 140 танків, до 110 гармат, РСЗВ і мінометів.

При цьому російське військове відомство стверджує, що максимальна кількість залученого на навчання особового складу військових частин під єдиним оперативним командуванням, які підпадають під дію Віденського документа 2011 року про заходи зміцнення довіри і безпеки, на території РФ нібито не перевищить 6400 осіб.

Стратегічні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2021» триватимуть до 16 вересня.

Окремо повідомлялося, що президент РФ Володимир Путін та Олександр Лукашенко узгодили 28 програм щодо поглиблення, як вони заявили, “інтеграції” двох країн.

При цьому міжнародні експерти вважають, що насправді Росія приєднує Білорусь.

Back to top button