Цікаве

Вчені створили вакцину від Covid, яка зберігається без холодильника

Нові препарати дозволять людям вакцинуватися самостійно, без присутності лікарів, пише 1NEWS з посиланням на Главком.

Американські вчені розробили одразу дві вакцини, які не потребують низьких температур при зберіганні і транспортуванні.

Перша з вакцин заснована на вірусі мозаїки коров’ячого гороху, друга – на бактеріофагах Q-бета. Дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго виростили мільйони їхніх копій у вигляді наночастинок кулястої форми. Потім вчені зібрали ці наночастинки і прикріпили до їх поверхні епітоп – невелику частину S-білка вірусу Covid-19, яка розпізнається імунною системою. Очікується, що отриманий у результаті продукт дозволить імунітету запускати виробництво антитіл, що нейтралізуватимуть вірус.

В ході досліджень на мишах препарати продемонстрували високі показники вироблення нейтралізуючих антитіл проти коронавірусної інфекції.

На думку дослідників, перевагами нових вакцин є невисока ціна, порявно легке виробництво, а також стійкість до високих температур.

Завдяки цьому вакцини не потребуватимуть системи спеціалізованого зберігання та транспортування за допомогою охолоджувальних пристроїв.

Очукується, що в подальшому стійкість до високої температури дозволить людям обирати прийнятний для себе спосіб вакцинації. Введені під шкіру одноразово імплантати будуть випускати невеликі дози вакцини впродовж місяця. Патчі з мікроголками, що приклеїватимуться на шкіру, дозволять людям вакцинуватися самостійно, без присутності лікаря.

 

 

 

Back to top button