Цікаве

Вчені вивели комарів, які не бачать людей

Комарі Aedes aegypti, які переносять небезпечні віруси, розпізнають своїх жертв за допомогою певних світлочутливих рецепторів, і, відключивши їх, можна знизити ризики укусів, з’ясували біологи з Каліфорнійського і Вашингтонського університетів, інформує 1NEWS з посиланням на Урядовий кур’єр.

Комарі Aedes aegypti переносять небезпечні інфекції на зразок вірусу Зика і лихоманки Денге, щорічно заражаючи десятки мільйонів людей. Самки кусаються у денний час. У них не дуже хороший зір, але, вловивши вуглекислий газ, що видихається людиною, комарі в змозі розгледіти джерело. Зазвичай для цього вони рухаються проти вітру в пошуках чогось темного.

Для експерименту вчені зібрали просту установку у вигляді куба з темною плямою всередині, з боку якого виділявся вуглекислий газ. Вони відредагували геном комарів за допомогою CRISPR/Cas9, відключивши світлочутливі рецептори Opsin1 і Opsin2. Відключення кожного з них окремо не вплинуло на поведінку комарів, але без обох рецепторів вони виявилися нездатні розпізнавати можливу мету. При цьому комарі не осліпли повністю і реагували на світло або затемнення.

Дослідники планують ретельніше вивчити фактори, які впливають на поведінку і харчування лихиманкових комарів – можливо, це дозволить знайти спосіб захистити людей, при цьому не винищуючи комах.

 

 

 

 

Back to top button