Україна

На Харківщині українські артилеристи провели навчання

Поблизу Харкова пройшли бойові стрільби, які стали дійсною кульмінацією польового виходу артилерійських підрозділів Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України, повідомляє 1NEWS з посиланням на sprotyv.info.

Вогонь з гаубиць Д-30 та полкових мінометів ПМ-38 вели бійці 3-ї бригади оперативного призначення та 15-го Слов’янського полку, йдеться у повідомленні відділення інформації комунікації Східного ТУ НГУ.

Дух концентрованого азарту. Швидкі і точні рухи номерів розрахунку. Одночасне виверження вогню з чотирьох стволів калібру 122 міліметрів. Завітні слова: «Ціль уражена!» – у радіоефірі. Гвардійці-артилеристи відпрацьовували точність та швидкість стрільби осколково-фугасними снарядами. Вогонь вівся по умовних цілях: батареї на вогневій позиції, командному пункту, живій силі, бронетехніці, протитанковим засобам, оборонним спорудам тощо. Кожному такому акту передувала кропітка робота, яка велася на командно-спостережному пункті. Саме звідти даються дані цілях. І саме там за відхиленнями розривів від цілей спостерігають розвідники.

«Сьогодні артилерійські підрозділи всіх оперативно-територіальних об’єднань проводять польові виходи та відпрацьовують навички зі стрільби та управління вогнем. Офіцери-артилеристи отримали велику практику під час проведення бойових стрільб. Вони мали змогу самостійно приймати рішення на відкриття вогню і ураження цілей. Сьогодні артилерійський розрахунок протягом чотирьох хвилин має зайняти вогневу позицію, знищити ціль та зайняти іншу вогневу позицію. Наша мета – досягти максимально  швидкої підготовки даних для відкриття вогню по противнику», – пояснив начальник відділу планування та застосування артилерії і протиповітряної оборони НГУ генерал-майор Олександр Рачок.

Він також додав, що за останні роки тактика ведення стрільби українських артилеристів та ворога змінилася, і це також враховується під час занять.

«Працюємо з допомогою засобів розвідки та приладу управління вогнем. Ми визначаємо дирекційний кут, відстань до цілі та спостерігаємо за розривами. Ми корегуємо вогонь, поки ціль не буде знищена», – розповів командир 1-ї гаубично-артилерійської батареї лейтенант Євгеній Девятов

Визначені відхилення по цілях під час стрільби обробляються на командно-спостережних пунктах гаубичних та мінометних батарей. Військове стрільбище під Башкирівкою має невеликі розміри, тому стрільба велась на найменших прицілах і з надзвичайною обережністю.«Ми повинні точно наводити свої гармати по  основній та запасній точкам наводки, і діяти згідно команд командира гармати», – прокоментував свої дії навідник першої гармати солдат Василь Сегінов.

Не менш гаряче було і на вогневих позиціях мінометної батареї. Перед кожним пострілом проводилася ретельна підготовка даних по цілі на командно-спостережному пункті та вогневій позиції з дотриманням всіх можливих заходів безпеки.«Ми можемо знищувати броньовану техніку та піхоту противника. Але потрібно бути дуже обережними в поводженні з боєприпасами під час спорядження їх до стрільби. Під час наведення міномета по цілі кожен номер розрахунку повинен діяти швидко та точно», – поділився командир обслуги міномета молодший сержант Олександр Майєр

Такі збори проходять двічі на рік. Артилерійські підрозділи дуже ретельно до них готуються. Офіцери під час виконання вогневих завдань удосконалюють свої навички з управління підрозділами під час стрільби і управління вогнем. Артилеристи із завданням впорались, знищили всі цілі умовного противника.

 

 

 

 

Back to top button