Україна

Модернізація військових літаків України може стримати Росію

Україні не вистачає ключових засобів протиповітряної оборони, таких як система раннього попередження і управління з повітря, танкерів-дозаправників, цифрових терміналів передачі даних для їх об’єднання в мережу, сучасних інтелектуальних боєприпасів, крилатих ракет повітряного базування, а також засобів розвідки і наведення для їх підтримки

За останні 7 років міжнародне співтовариство надало Україні значну підтримку, але ця підтримка ще не переконала Росію припинити гібридну кампанію проти української державності. Західні партнери України зі зрозумілих причин не хочуть вступати в збройну конфронтацію з Росією, а також вкрай обережно ставляться до надання українським збройним силам засобів для протидії Кремлю. Проте, одним з найбільш ефективних стримуючих факторів для подальшої російської агресії може стати модернізована українська авіація.

Про це йдеться в авторській колонці Стівена Бланка, старшого наукового співробітника Дослідницького інституту зовнішньої політики, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Після вторгнення Росії у 2014 році, українські військово-повітряні сили (ВПС) продемонстрували імпровізовані зусилля, щоб підняти в небо якомога більше літаків, і викликали максимальну кількість резервістів ВПС, щоб зробити Збройні сили України боєздатними. Вони зіткнулися з низкою проблем, викликаних десятиліттями пострадянської зневаги. Ці труднощі поглиблювалися хронічною нестачею запасних частин російського виробництва, яка призвела до масової посадки усіх літаків, щоб підготувати декілька з них до бойових дій.

Навіть ці відносно невеликі військово-повітряні сили змогли завдати неймовірно великих збитків російській гібридній армії, що складається зі звичайних збройних сил, найманців і місцевих колабораціоністів. Повідомлялось, що внаслідок авіаудару загинуло дуже багато російських військовослужбовців.

У відповідь Москва таємно розмістила системи ППО на окупованому Донбасі. Одна така система була задіяна при збиванні цивільного авіалайнера MH17 в липні 2014 року. Багато українських військових літаків також були збиті, оскільки українці часто літали зі зламаним або застарілим обладнанням радіоелектронної боротьби.

Після початку бойових дій, ЗСУ збільшили свій бойовий склад за рахунок капітального ремонту, модернізації законсервованих літаків і навчання нового покоління льотчиків. Цим зусиллям перешкоджала необхідність купувати запасні частини російського виробництва, які не можна було перепроектувати в Україні, причому такі закупівлі часто відбувалися таємно за кордоном. Незважаючи на ці зусилля і через важкі втрати в 2014 році, ВПС України зараз знаходяться в слабкому стані і мають обмежену стримуючу дію.

Керівництво ВПС України нещодавно визнало, що до 2030 року більшість винищувачів в країні стануть непридатними. Тим часом, Москва користується слабкістю українських ВПС і загрожує Україні повітряними атаками. Більшість новітніх російських винищувачів розміщені навколо кордонів України.

Зрозуміло, що ВПС України потребують термінового оновлення. Під час публічних дебатів в Україні про те, як відродити ЗСУ, було досягнуто консенсусу: необхідні західні реактивні літаки, озброєні сучасними інтелектуальними боєприпасами, а також західні засоби ППО.

Кращим активом ВПС України зараз є дві малочисельні винищувальні бригади чисельністю близько 50 літаків Су-27 FLANKER, що еквівалентно американському F-15C. Передбачається, що близько 30 з них знаходяться в робочому стані. Наступним найкращим активом є винищувальна бригада Су-24 FENCER – «радянський еквівалент F-111» і робоча конячка російської бомбардувальної кампанії в Сирії. У кращому випадку, зараз в робочому стані знаходиться близько 30 таких літаків.

Найбільшим винищувальним активом України є три нечисленні винищувальні бригади, що налічують близько 80 МіГ-29 FULCRUM, що еквівалентно американським F-16. Та одна бригада Су-25 FROGFOOT використовується для наземних атак.

Україні не вистачає ключових засобів протиповітряної оборони, таких як система раннього попередження і управління з повітря, танкерів-дозаправників, цифрових терміналів передачі даних для їх об’єднання в мережу, сучасних інтелектуальних боєприпасів, крилатих ракет повітряного базування, а також засобів розвідки і наведення для їх підтримки.

Немає проблем із забезпеченням бортовими системами раннього попередження і контролю, повітряними дозаправниками, обладнанням для передачі даних, крилатими ракетами та інтелектуальними боєприпасами, або з аналогами українських легких МіГ-29 і Су-25. Законсервовані F-16C, E-2C-2000 Hawkeyes і танкери KC-135 зберігаються на складі AMARG. Також можуть бути поставлені нові або відремонтовані F-16C і європейські винищувачі.

Завдання полягає в заміні далекобійних, потужних винищувачів Су-27 і Су-24. Єдина західна альтернатива, яка може їх замінити – це американські F-15, принаймні, сотня з яких потрібна для нечисленних підрозділів. F-15 вже був публічно запропонований начальником Генштабу України генералом Дроздовим.

Необхідність модернізації українських ВПС надає адміністрації Байдена можливість створити для Москви загрозу, як в реальному стратегічному сенсі, так і в плані тривалої пропагандистської війни.

Потік смертоносної і нелетальної військової допомоги США в Україну з 2014 року до цього часу був корисним, але в основному мав символічне значення. США надали великі навчальні матеріали, «Хаммери», контрбатарейні радари, обладнання нічного бачення, протитанкові ракети Javelin і катери берегової охорони класу Island. Планується також надати патрульні катери Mark VI. Допомога ВПС України була мінімальною, включаючи поставку шоломів для екіпажів і комплектів для ремонту злітно-посадкової смуги.

Фінансована Сполученими Штатами допомога або пакет «ленд-лізу» зі 100 або більше F-15, від шести до восьми E-2C-2000 Hawkeyes і від восьми до 12 танкерів KC-135R, а також терміналів передачі даних Link-16, інтелектуальних боєприпасів, крилатих ракет і відповідного обладнання для розвідки і наведення, продемонструють Москві недвозначний сигнал і допоможуть запобігти будь-яким планам вторгнення в майбутньому.

Є багато способів реалізації та фінансування потенційного пакета засобів ППО для України. Варіант «миттєвої можливості» – вивести законсервовані літаки F-15C/D, E-2C-2000 і KC-135R з резерву і відправити їх в Україну з подальшою модернізацією F-15, як це пропонується для Японії.

В якості альтернативи США можуть поставляти Україні нові винищувачі F-15QA або F-15EX. Розумні боєприпаси, крилаті ракети, такі як JASSM, тепер є озброєнням масового виробництва, які експортуються союзниками і можуть постачатись або одразу з виробничої лінії або з резерву.

Зміцнення українських ВПС стане для адміністрації Байдена потужним способом дати зрозуміти, що США більше не будуть миритися з російськими витівками в Східній Європі і Росія повинна нести серйозні і відчутні довгострокові стратегічні втрати за свою зловмисну поведінку.

Back to top button