Україна

Пандемія коронавірусу стала двигуном цифрової революції в Україні

Зараз головне завдання полягає в тому, щоб зберегти цей імпульс після подолання пандемії

Коронавірус, безперечно, є однією з найбільших глобальних проблем ХХІ століття, але ця безпрецедентна криза може також принести користь. Оскільки у 2020 році велика частина світу перебувала в ізоляції, пандемія слугувала стимулом для розвитку онлайн-технологій і цифрової взаємодії. Україна була в авангарді цього процесу, з нещодавніми заходами, вжитими для вирішення проблем з коронавірусом, які сприяють прискоренню цифрової революції.

Про це йдеться в аналітичній публікації Михайла Федорова, міністра цифрової трансформації України на сторінках Atlantic Council, – повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

У вересні 2019 року в Україні створено Міністерство цифрової трансформації. Як випливає з назви, основна мета міністерства – побудова цифрової держави. Незважаючи на винятково складні обставини протягом півтора року з часу створення міністерства, вдалося досягнути значного прогресу.

З 2019 року Україна стала першою країною в світі, яка запровадила електронні паспорти. Ми є четвертою європейською країною, яка пропонує цифрові водійські права, і зараз ми можемо похвалитися найшвидшим у світі процесом онлайн-реєстрації бізнесу, який займає всього 15 хвилин. Батьки новонароджених дітей тепер можуть оформляти відповідні документи для своєї дитини, не виходячи з власного будинку. Всі ці цифрові рішення є інноваційними для українського суспільства.

Ключові завдання будь-якого уряду в боротьбі з COVID-19 – захистити громадськість, не допускаючи ізоляції людей від зовнішнього світу. З огляду на підвищені ризики, пов’язані з усіма формами фізичного контакту, перехід до онлайн-форматів у всіх сферах повсякденного життя став необхідністю.

Ця тенденція добре поєднується із зусиллями української влади. Задовго до COVID-19 вони поставили перед собою мету – оцифрувати всі державні послуги протягом трьох років. У 2021 році Україна перейде у так званий «безпаперовий режим». Іншими словами, якщо послуга недоступна в онлайн-режимі, це означає, що вона недоступна і в офлайн-режимі. Оскільки більшість людей частіше використовують смартфони, ніж комп’ютери, обрано орієнтацію на мобільні пристрої. Мета – створити державу у смартфоні.

В основі цієї концепції – портал і мобільний додаток «Дія». У цьому додатку вже доступні 9 цифрових документів. У перелік входять: паспорт, водійські права та інша основна особиста документація. Для додаткової зручності можна обмінюватися цифровими копіями документів безпосередньо у додатку. Україна також лідирує у світі за кількістю онлайн-держпослуг для дітей через платформу «еМалятко». Батьки новонароджених дітей можуть отримати доступ до 9 державних послуг приблизно за 20 хвилин за допомогою однієї програми.

Коронавірус вимагав деякої кмітливості. Лише за чотири дні в квітні 2020 року вдалось розробити мобільний додаток для зручного моніторингу самоізоляції людей. Додаток «Vdoma» дозволяє будь-кому, хто повернувся в Україну з гарячих точок COVID-19, або тим, хто потенційно контактував з хворими людьми, пройти обов’язковий період самоізоляції в будинку, а не в медичній установі.

Хоча медицина залишається головним пріоритетом цифрової реакції України на пандемію, було прагнення розробити цифрові інструменти, які підтримає бізнес-спільнота і вони дозволять окремим українцям краще впоратись з фінансовими проблемами, викликаними нинішньою кризою.

Наприкінці грудня 2020 року було запущено нову послугу для самозайнятих українців або тих, чия робота найбільше постраждала від запровадження карантинних заходів: вони отримали можливість зареєструватися онлайн для отримання фінансової допомоги. Заявки на оплату можна подавати безпосередньо в додатку або на порталі лише за кілька кліків. Процес реєстрації триває до 5 хвилин, у сервісі передбачена автоматична перевірка даних. Це нововведення було адаптовано до потреб ситуації з COVID-19, але також відображає цінності, які лежать в основі широкої цифрової еволюції України.

Умови пандемії минулого року допомогли підкреслити важливість тісної співпраці між державним і приватним секторами. Пам’ятаючи про це, створюється комфортне бізнес-середовище в Україні. Сюди входить один з ключових проектів Міністерства цифрової трансформації – Дія City.

Запуск Дія City спрямований на те, щоб вивести ІТ та креативну індустрію України на новий рівень. Він призначений для створення нових робочих місць і залучення міжнародних інвестицій. Заглядаючи в майбутнє, можна сказати, що проект сприятиме перезавантаженню всієї української економіки.

Україна вийшла на шлях цифрової трансформації у 2019 році. Глобальна пандемія створила низку нових перешкод, але вона також зіграла позитивну роль в якості двигуна цифрової революції в Україні. Зараз головне завдання полягає в тому, щоб зберегти цей імпульс після подолання пандемії.

Back to top button