Україна

В Україні можуть збільшити розмір аліментів у півтора рази

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект, в якому пропонується законодавчо закріпити мінімальний розмір аліментів, що підлягає стягненню на дитину з інших членів сім'ї та родичів не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про внесення змін до Сімейного кодексу України, яким розмір аліментів, що стягуються, можуть збільшити більше ніж у півтора рази.

За законопроєкт №3881 «Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів)» проголосували 339 народних депутатів, – інформує 1NEWS.

Документом пропонується внести зміни до частини другої статті 272 Сімейного кодексу України та законодавчо закріпити мінімальний розмір аліментів, що підлягає стягненню на дитину з інших членів сім’ї та родичів не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Наразі гарантований розмір аліментів, який підлягає стягненню, становить 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Крім цього, законопроєктом пропонується усунути колізію у сімейному кодексі. Наразі згідно зі ст.182 Сімейного кодексу мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тоді як у ст.272 СК відповідний мінімум 30%.

Як раніше повідомляли у Мін’юсті, з 1 грудня 2020 року в Україні змінився розмір виплат аліментів за рахунок збільшення прожиткового мінімуму.

Для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум становить 1921 грн, а для дітей віком від 6 до 18 років – 2395 грн.

Відповідно, зросли і прив’язані до цього показника соціальні допомоги, виплати, зокрема, і аліменти на дітей.

Мінімальний гарантований розмір аліментів становить:

  • для дітей до 6 років – 960,5 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 1197,5 грн.

Ці показники враховуються, якщо із зарплати потрібно утримувати аліменти не у твердій грошовій сумі, а в прив’язці до прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Джерело: Укрінформ

Back to top button