Аперитив і дижестив: що це таке, коли і з чим їх подають
Існує безліч винаходів, прекрасних винаходів, у яких немає автора. Або є і декілька. Так сталося з аперитивом і дижестивом. Щодо аперитиву, то існує одна з версій: першим його став практикувати Гіппократ. Мовляв, він першим почав подавати біле вино, ароматизоване травами, тим, у кого були проблеми з апетитом. Через багато століть з появою вермутів і лікерів в Італії, аперитиви вкоренилися там. А от дижестиви були популярні ще в Стародавньому Римі. Тоді їх пили після бурхливих застіль, щоб закріпити ефект. Ну і в Середньовіччя у Франції після обідів і вечерь подавали напій на основі вина, цукру і прянощів. Про всі тонкощі подачі аперитивів і дижестивов нам розповіла експерт ділового та світського етикету Юлія Юдіна, передає 1News.
“Аперитив і дижестив – що це за напої? Незалежно від того, готуєте ви багатоскладову вечерю, або невигадливі посиденьки з друзями, аперитив і дижестив допоможуть краще відчути смак їжі та отримати від неї максимум задоволення. Визначімося з призначенням цих напоїв”.
Аперитив
Аперитив – освіжальний напій перед їжею. Його завдання – збудити апетит, розслабитися, приємно провести час в очікуванні вечері. Аперитив відкриває вечір і якщо хочете, зав’язує ту саму легку невимушену бесіду.
Виділяють три групи аперитивів:
- одинарні – напій одного виду, наприклад, шампанське, вермут
- змішані – коктейлі
- комбіновані – кілька різних напоїв з першої і/або другої групи
Класичний аперитив повинен бути:
- несолодким
- бажано з гірчинкою
- не дуже міцним
- холодним і освіжальним
- легким і свіжим, з чистим смаком
Поширеним класичним аперитивом є – “Кампарі” та “Апероль” з гірким цитрусово-трав’яним смаком. Джин і коктейлі на його основі з додаванням лимонного соку. Вермут – вино, настояне на травах і спеціях. Шампанське, просеко, біле сухе вино, сухий херес, пиво, сидр.
Дижестив
Якщо аператив відкриває застілля, то дижестив – його завершує. Дижестив призначений для того, щоб очистити смакові рецептори і допомогти організму перетравити їжу. Крім цього, подача дижестиву – прекрасний спосіб продовжити вечір і поспілкуватися.
Як подають дижестив
Класичний дижестив подають з мінімальним супроводом – деякими видами фруктів, або ягід, сигарою, кавою. Дижестив має бути смачним, міцним і ароматним, міцніше за основний напій вечері, мати насичений смак. Цей смак має розслабляти.
Як правило в якості дижестива подаються:
- коньяк
- арманьяк
- кальвадос
- віскі
- солодкий херес
- портвейн
- мадера
- бехеровка
- лимонні, кавові, вишневі й апельсинові лікери
- лікерні коктейлі
Вибираючи дижестив, керуйтеся не тільки своїм смаком, а й уподобаннями ваших гостей. Знайдіть свої аперитиви і дижестиви. Нехай ваші вечері та зустрічі стануть смачнішими, пізнавальнішими, а музика спілкування залишає тривалий приємний післясмак!
Джерело: Сьогодні