Цікаве

Вчені знайшли в ДНК людини «чужий» ген

Вчені порівняли геноми неандертальців, денисовців і сучасних людей, і виявили ДНК невідомого предка в останках денисовців, інформує 1NEWS з посиланням на svoboda.ua.

Деяка частина «чужий» ДНК є і в геномі сучасних людей.

Між неандертальцями, денісовцамі і людьми сучасного типу є виражені подібності, проте всі види розвивалися по-своєму, тому що свого часу розійшлися на різні території. При цьому, види все-таки обмінювалися генами в рамках т.зв. «Интрогрессии» – сліди цього процесу неодноразово виявлялися в древніх останках.

В рамках нового проекту дослідники розробили особливий алгоритм аналізу геномів, який допоміг знайти ділянки ДНК, отримані від інших видів. Алгоритм враховував гени тоді, коли їх кількість було мінімально реєструється, вони відбулися тисячі років тому і з’явилися від невідомого джерела.

З’ясувалося, що приблизно три відсотки генома неандертальців – це результат схрещування з представниками іншої людської групи, яка мала місце близько 300 тисяч років тому. Крім того, виявилося, що один відсоток генома денисовців – це слід ще більш давнього виду. «Ми поки не знаємо, про генах якого конкретно виду йдеться, але, можливо, це слід Homo Erectus. Частина цих генів є і в людській ДНК », – кажуть автори проекту.

 

 

 

 

Back to top button