Чому в Японії і Китаї все ще користуються паличками
Традиційно палички використовують не тільки в Китаї, але і в Японії, Кореї, В’єтнамі. Це означає, що більше третини людства їсть паличками, не рахуючи цінителів східної кухні в усьому світі.
Про те, як з’явилася ця давня традиція і чому вона жива донині, пише 1News.
Данина минулому
Легенда свідчить, що палички для їжі винайшов Юй Великий – міфічний правитель Китаю, який нібито жив в III тисячолітті до н. е. Кажуть, одного разу він просто відламав від дерева дві гілочки, щоб дістати з котла гаряче м’ясо і не обпектися окропом.
Археологи, проте, вважають, що палички були вигадані набагато раніше – близько 9 000 років тому. В унікальній, закритій від зовнішнього світу культурі традиція їсти паличками закріпилася так міцно, що не тільки залишається популярною в XXI столітті, а й набуває нових сенсів.
Філософський підхід
Якщо відштовхуватися від традиційної китайської філософії, то вилка і ложка – символи війни, тоді як палички відповідають вченню дзен, яке закликає відмовитися від насильства. Крім цього, дві палички, одна з яких утримується, а інша рухається, уособлюють пасивний елемент інь і активний елемент ян.
Навіть зовнішній вигляд палички говорить багато про що: вузький закруглений кінець – небо, а розширений квадратний – земля. Пальці, які знаходяться між двома паличками, символізують людство, яке живиться небом і землею. Але і це ще не все! Традиційна довжина палички – сім китайських цунів (близько 23 см) і шість фенів (близько двох см) – сім почуттів і шість бажань, описаних в буддійському богослов’ї.
Якість прийому їжі
У той час, як багато хто з нас насилу освоюють палички, китайці вважають, що їсти ними не тільки зручно, але й вкрай корисно. Звичайно, вилки і ложки спрощують процес, а ось з паличками прийом їжі може затягнутися. Але в цьому і полягає їхня перевага: палички дозволяють їсти повільно і усвідомлено, внаслідок чого організм легше засвоює їжу.
Крім цього, так ви і насититеся раніше, і з’їсте в результаті менше, адже коли в рот кладетьсяложка за ложкою, то організм просто не встигає зрозуміти, що отримав достатньо, і вимагає ще.
Як правильно використовувати палички
1. Затисніть одну з паличок між великим і вказівним пальцями. Тримайте її безіменним і великим пальцями, а вказівний і середній пальці зімкніть.
2. Другу паличку покладіть паралельно першій – на фалангу біля основи вказівного пальця, і притримуйте її великим і середнім пальцями (майже так, як тримаєте олівець).
3. Випрямте середній палець – і палички розсунуться, зігніть – палички зімкнуться. Використовуйте їх немов щипці, але маніпулюйте тільки верхній паличкою, нижня ж повинна залишатися нерухомою.
4. Тепер можна приступати до їжі.
Кілька цікавих фактів:
• В кожній країні для паличок є своя назва. У Китаї це куайцзи, а в Японії – хасі. Корейські палички називаються чоккорак, а в’єтнамські – дуа.
• Палички виготовляють з дерева, пластика, кістки, нефриту і інших матеріалів. У Китаї популярні дерев’яні, а ось Корея – єдина країна, де прийнято їсти металевими паличками.
• Жителі Китаю щорічно використовують і викидають 45 млрд пар одноразових дерев’яних паличок.
• У Шанхаї – найбільшому місті Китаю – працює Музей куайцзи, в якому зібрано близько 2 000 пар паличок.
Джерело: AdMe