Як їсти хліб і не поправлятися?
Будь-яка дієта починається з того, що потрібно відмовитися від простих вуглеводів, і в першу чергу від білого хліба. А ось низькокалорійний чорний або корисний цільнозерновий – інша справа. Чи так це?
Білий
Виключіть його — і ви схуднете. А якщо ви їсте білий хліб, то будете товстою і ризикуєте захворіти на діабет – правильно? Все не так однозначно. Білий хліб — продукт з простим складом, а значить, і передбачуваним кількістю енергії. У його складі може бути тільки борошно і вода (наприклад, лаваш, маца, піта). Або додані дріжджі, цукор і сіль (традиційний батон, чіабатта).
Якщо людина, що веде активний спосіб життя, їсть такий хліб, він ніби підкидає в топку дрова, які будуть поступово горіти і давати енергію.
Як при цьому не повніти? Їсти хліб в першій половині дня. Не більше 1-2 шматків. Поєднувати з овочами або білком, наприклад, з омлетом. І після цього не лягати на диванчик, а вирушати на роботу або на прогулянку.
Чорний
Його багато хто вважає дієтичним, але в цьому випадку теж все залежить від складу. У чорному хлібі (особливо в бородінському) набагато більше цукру, ніж в білому. Крім того, в нього часто додають сиропи або патоку, яка надає темний колір. А якщо в хліб додані горіхи і сухофрукти, його і зовсім правильніше віднести до десертів, адже за складом він ближче до тістечка. І їсти його потрібно як десерт — через 1,5 – 2 години після попереднього прийому їжі і в першій половині дня.
Цільнозерновий
Він містить великі частини зерен або навіть ціле зерно. У такого хліба прекрасні поживні властивості, але тільки в тому випадку, якщо ви ретельно жуєте кожне зернятко. Інакше корисні речовини не засвоюються.