Світ

FATF розгляне запит України про включення РФ до “чорного списку” – ЗМІ

FATF розгляне запит України про включення РФ до чорного списку - ЗМІ

Фото: FATF

FATF розгляне запит України про включення Росії до “чорного списку”

Україна вперше звернулася з проханням включити РФ до юрисдикцій з високим рівнем ризику у квітні 2022 року і відтоді постійно надавала нові докази для зниження статусу РФ.

Наступного тижня група з розробки фінансових заходів щодо боротьби з відмиванням грошей (FATF) ухвалить рішення щодо включення Росії до свого “чорного списку”. Згідно з конфіденційним документом, цього вкотре вимагає Україна. Про це повідомляє Politico.

Як відомо, цей орган, що базується в Парижі, регулярно оцінює країни відповідно до їхньої прихильності до боротьби з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму та фінансуванням поширення ядерної, хімічної або біологічної зброї. Потрапляння до чорного або сірого списку FATF може серйозно пошкодити фінансову репутацію країни і розглядається як економічно згубне для більшості держав.

Нагадаємо, FATF призупинила членство Росії у лютому 2023 року – через рік після вторгнення до України. Однак поки що утримується від включення до “чорного списку”. Тепер Україна посилила свою кампанію, щоби змінити це.

FATF публічно заявила, що вважає агресію Росії неприйнятною та суперечить її “основним принципам”, але на практиці зниження статусу РФ потребує консенсусу з боку її багатосторонніх членів.

Наразі міжурядовий орган об’єднує близько 40 країн, включаючи Китай, Індію, Бразилію, Південну Африку та Саудівську Аравію. Він збирається тричі на рік для оцінки того, які країни слід включити до сірих та чорних списків або виключити з них.

Згідно з документом, Україна вперше звернулася з проханням включити Росію до юрисдикцій з високим рівнем ризику у квітні 2022 року і відтоді постійно, хоч і безуспішно, надавала нові докази для зниження статусу РФ.

Як пише видання, аби досягти успіху в останньому раунді зустрічей, Україні доведеться переконати внутрішній орган FATF, якому доручено розглядати кандидатури та докази, що підтверджують і який збереться 22 жовтня, рекомендувати пропозицію для офіційного розгляду. Якщо остання ініціатива України виявиться успішною, Росія приєднається до Ірану, Північної Кореї та М’янми у списку країн із найвищим ризиком за версією FATF.

Повідомляється, що досьє, представлене на розгляд членів, наголошує на тісній фінансовій та військовій співпраці між Росією та країнами з високим рівнем ризику, такими як Північна Корея та Іран. У ньому також наголошується на фінансуванні Росією приватних формувань, таких як група Вагнера, та їх пов’язана з цим незаконна діяльність. Крім того, згадується роль каналів у додатку для обміну повідомленнями Telegram та криптовалют у сприянні Росії фінансуванню тероризму та відмиванню “грошей, отриманих від продажу товарів, викрадених під час вторгнення в Україну” – від зерна до корисних копалин.

Нагадаємо, цьогоріч Міжнародна організація – група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) на пленарному засіданні 23-28 червня у Сінгапурі продовжила призупинення членства Росії, але знов не внесла її до “чорного списку”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 + 20 =

Back to top button