Події

⚡️ «Звірства польських найманців» та «українці в російській формі»: нові фейки…

⚡️ «Звірства польських найманців» та «українці в російській формі»: нові фейки ru-пропаганди про події на курщині
 
Ворожа пропаганда продовжує кампанію з дискредитації українських військових, які виконують бойові завдання в курській області. Поширюються нові фейки, до створення яких пропагандисти залучають, зокрема, цивільне населення регіону. 
 
ЦПД зафіксував чергову хвилю дезінформаційних публікацій довкола таких тем:

▫️ «Розповідь імама». російські медіа оприлюднили дещо абсурдну розповідь представника мусульманської громади. Він каже, що зустрів в одному з сіл курщини людей у російській військовій формі, які погрожували йому «прострелити коліна». Попри російську форму, імам переконаний, що ці люди були українськими військовими. 

▫️ «Польські найманці». Лякалки про «звірства польських найманців» є чи не найулюбленішим жанром фейків ru-пропагандистів про події в курській області. Операція триває вже третій місяць, однак жодного підтвердження існування цих «найманців» так і не було оприлюднено. Подібна брехня поширюється у рамках наративу про нібито участь країн НАТО у війні. 

▫️ «Розстріли цивільних». Протягом останніх днів вийшла велика кількість відео у форматі «свідчення очевидців», на яких люди розповідають про нібито випадки розстрілів цивільних жителів курщини українськими військовими. Герої таких сюжетів діляться історіями про розстріляні авто, стрільбу з автомата по натовпу та вбитих дітей. Але доказів, як завжди, жодних. 

▫️ «Натовська хімічна зброя». Шириться чергова заява про нібито використання українськими військовими хімічної зброї на курщині. Проте як «доказ» використовуються відео про знайдену у Донецькій області схованку з боєприпасами. 

▫️ «Загороджувальні загони». Намагаючись деморалізувати українських військових, ворог поширює фейки про розстріли бійців Сил оборони своїми під час спроб здатися в полон. Також пропагандисти заявляють про нібито існування в українських підрозділах «загороджувальних загонів». росіяни кажуть, що бачили подібні випадки під час зйомок розвідувальними дронами, та жодних відео на підтвердження своїх слів вони чомусь не публікують.

#ЦПД_пояснює

???? Центр протидії дезінформації

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three + eleven =

Back to top button