Україна

Нацбанк вніс пакет законопроектів про перейменування монет


Нацбанк вніс пакет законопроектів про перейменування монет

НБУ просить Раду підтримати ініціативу про перейменування української розмінної монети з “копійки” на “шаг”,

НБУ подав пакет законопроектів про зміну назви розмінної монети з копійки на шаг, та просить винести їх на розгляд Верховної Ради. Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данил Гетманцев.

Нардеп опублікував звернення голови Нацбанку Андрія Пишного на ім’я речника Ради Руслана Стефанчука.

НБУ просить підтримати ініціативу про перейменування української розмінної монети з “копійки” на “шаг”, аби розірвати останні зв’язки, які поєднують українську валюту з російською та остаточно завершити грошову реформу.

“Як це і планувалося зробити ще на початку 1990-х років, коли вже було створено ескізи розмінної монети шаг та викарбувані перші експериментальні зразки таких монет”, – йдеться у зверненні Пишного.

Зазначається, що разом із експертами в галузі історії, нумізматики, археології тощо в НБУ дійшли висновку, що назва “копійка” є символом російської окупації України принаймні протягом трьох століть. У зв’язку з цим до ВР подано пакет про внесення змін до деяких законів щодо зміни назви розмінної монети та до Податкового кодексу.

Нагадамо, Нацбанк пропонує змінити назву розмінних монет з “копійка” на “шаг”.  Як пояснили в НБУ, це потрібно для відновлення історичної справедливості, дерусифікації та відродження національних традицій.

У разі підтримки Радою законопроектів, замість копійок з’являться шаги. Вже викарбувані монети вилучатися не будуть, вони перебуватимуть в обігу паралельно з новими. Ухвалення законопроектів не передбачає додаткових витрат.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 − 6 =

Back to top button