Події

Правоохоронці викрили ОЗГ, яка допомагала військовозобов’язаним уникати приз…

Правоохоронці викрили ОЗГ, яка допомагала військовозобов’язаним уникати призову

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора припинено діяльність організованої злочинної групи, яка спеціалізувалася на схемах для ухилянтів.

За даними слідства, киянин організував схему ухилення чоловіків від призову та подальше звільнення з військової служби на підставі фіктивних документів. Для цього він залучив ще 13 спільників, у тому числі військовослужбовців.

Учасники злочинної групи за місцем проживання облаштували так звані типографії, де за гроші виготовляли підроблені довідки ВЛК про непридатність до військової служби за станом здоров’я. Така послуга коштувала від 8 до 12 тис доларів США з однієї людини.

В подальшому охочі уникнути призову надавали фіктивні документи до ТЦК для звільнення зі служби та зняття з військового обліку.

За попередніми даними фігуранти заробили на ухилянтах понад 40 млн грн.

Правоохоронці провели понад 50 обшуків за місцями проживання фігурантів, у військових частинах, а також територіальних ТЦК та СП у двох регіонах і госпіталі. Під час обшуків виявлено та вилучено понад 250 підроблених печаток та штампів, у тому числі територіальних ТЦК та СП, ЦВЛК МОУ, лікарських комісій; підроблені документи, які стали підставою для зняття з військового обліку, файли та бланки військово-облікових документів понад тисячі осіб.

Правоохоронці затримали 14 осіб. В залежності від скоєних правопорушень їм повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, зловживанні впливом та ухиленні від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 1 ст. 114-1, ч. 3 ст. 369-2, ч. 4 ст. 409 КК України).

Наразі підозрюваним обрано запобіжні заходи. Перевіряється причетність до вчинення цих злочинів інших осіб.

Досудове розслідування – ГСУ СБУ, оперативний супровід – ГУ «Д» ДЗНД СБУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 × one =

Back to top button